Το πρόγραμμα Γεωργικής Ανάπτυξης της Θεσσαλίας που συντάχθηκε από την ομάδα Καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων που σύστησε ο ίδιος παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Λάρισας ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ
Σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως και παρουσίαση ανάλογου προγράμματος που θα αφορά στην ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας, ο κ. Κουρέτας παρουσίασε επιγραμματικά ένα πρόγραμμα 50 σελίδων, εστιάζοντας στα προβλήματα της γεωργίας και την ανάγκη οι αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους.
«Έχουμε υποχρέωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βοηθηθεί ώστε να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να υπάρχει. Άλλα σενάρια δεν υπάρχουν», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι πλημμύρες, οι δραματικές μειώσεις διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού, η διάβρωση και ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων λόγω αποψίλωσης του εδάφους και η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών αποτελούν τους τέσσερις κινδύνους από τους οποίους απειλείται η Θεσσαλία.
Ο κ. Κουρέτας εστίασε σε μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, σημειώνοντας παράλληλα πως οι σχετικές μελέτες που υπάρχουν «πρέπει να διορθωθούν με βάση τα νέα δεδομένα», ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως σε μια σειρά δράσεων με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, τον επανασχεδιασμό γεφυρών, την εκβάθυνση της κοίτης του Πηνειού και τη δημιουργία περιοχών συγκράτησης νερού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πλημμύρισης ορισμένων περιοχών όταν κρίνεται αναγκαίο.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η διάνοιξη σήραγγας ΒΑ της Κάρλας για την εισροή των υδάτων στο Αιγαίο, ενώ στόχος παραμένει η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της Θεσσαλίας, με τον κ. Κουρέτα να αναφέρεται και σε έργα που υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς ή παραμένουν στάσιμα, όπως και σε μια δέσμη μέτρων για πρόσθετα περιφερειακά έργα που χαρακτηρίζονται από χαμηλό ή μηδενικό βαθμό ωριμότητας.
«Κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία καταγράφεται κακή διαχείριση των υδάτων», υπογράμμισε ο νέος Περιφερειάρχης, κάνοντας ειδική αναφορά στο βαμβάκι, τα χειμερινά σιτηρά και τα χειμερινά ψυχανθή.
«Η Θεσσαλία πρέπει να επανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το βαμβάκι είναι χρυσός και πρέπει να ανακτήσουμε ό,τι έχουμε χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τα χειμερινά σιτηρά παρουσιάζουν δραματική μείωση λόγω υποβάθμισης των εδαφών, αλλά και συνδέοντας τη γεωργία με τις ενεργειακές καλλιέργειες, σε μια οικολογική προσέγγιση με εργαλεία τις ζώνες πυροπροστασίας κλπ.
«Βρισκόμαστε στο ίδιο σκεπτικό και κατεύθυνση με τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», ολοκλήρωσε ο κ. Κουρέτας, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και φορέων, αυτοδιοικητικοί κλπ.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Λεωνίδας Τζέκας // LarissaPress