LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Καφές: Το κυνήγι της τέλειας κρέμας ποτέ δεν είναι… εύκολο

Γιάννης Μπέλλης
–
6 Ιουνίου 2021, 09:16
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Δεν υπάρχει barista νομίζω που να μην εκστασιάζεται στην εικόνα ενός τέλειου και καλοφτιαγμένου espresso. Με αυτήν την υπέροχη κρέμα, με το ωραίο φουντουκί χρώμα της και τις λωρίδες που παραπέμπουν στο δέρμα της τίγρης (tiger stripes ή tiger skin) αλλά και με την υπέροχη συνοχή και συμπύκνωση της. Στην τελική ο στόχος κάθε barista είναι αυτή η εικόνα στο φλιτζάνι espresso που μόλις εκχύλισε.   Θα μπορούσα να πω πως η τιγρέ εμφάνιση στην κρέμα του espresso  είναι η Ιθάκη του κάθε barista αλλά και μία ένδειξη πως οι γνώσεις του βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο..  Αναμφισβήτητα η εικόνα μιας κρέμας με tiger stripes είναι δείγμα πολύ καλής εκχύλισης και  μας προϊδεάζει για ένα γευστικό αποτέλεσμα τουλάχιστον εξαιρετικό. Όμως τα πράγματα στην καθημερινότητα ενός barista  είναι λίγο περίπλοκα. Ένας καλός espresso δεν βγαίνει μόνο πατώντας ένα κουμπί και  δεν κρίνεται μόνο από την κρέμα, είναι ένα σύμπλεγμα πολλών παραγόντων…

H crema του espresso είναι ένα ενδιαφέρον αλλά και πολύπλοκο θέμα ταυτόχρονα και αποτελείται από τέσσερα γεγονότα.. Τον σχηματισμό των φυσαλίδων την αύξηση των φυσαλίδων, την αποστράγγιση και την συνένωση – δυσαναλογία. Στην ουσία, η κρέμα  είναι μια χονδροειδής διασπορά των φυσαλίδων αερίου σε μία υγρή συνεχή φάση που αποτελείται κυρίως από CO 2.  Αυτή η συνεχής φάση είναι ένα λάδι σε

γαλάκτωμα νερού μικροσκοπικών σταγονιδίων ελαίου ( < 10 m m) σε υδατικό διάλυμα, των πολλών συστατικών του καφέ (π.χ., σάκχαρα, οξέα, πρωτεΐνες). Καθώς και μικρά θραύσματα της δομής των κυψελών του καφέ. Είναι αρκετά σημαντική και ουσιαστικά η κρέμα αποτρέπει την ταχεία ψύξη του καφέ και συγκρατεί το πτητικό του αρώματος ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την υδρόλυση . Η φούσκα που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα έχει διάμετρο περίπου 100 m m και φαίνεται να καλύπτεται από πλούσιο σε πρωτεΐνες υλικό και είναι μία συγκεντρωτική μικροσκοπική εικόνα μίας απομονωμένης φυσαλίδας αέρα σε κρέμα espresso 100% Arabica.

Κατά την εκχύλιση ( κυρίως στην αρχή για λίγα δευτερόλεπτα)  και μετά  στο τέλος της εκχύλισης θα παρατηρήσουμε στην κρέμα μας κάποια σημεία που το καφέ-κόκκινο χρώμα είναι πιο έντονο και μας θυμίζει το δέρμα της τίγρης. Αυτό μας δείχνει πως έχουμε με επιτυχία καραμελώσει τα σάκχαρα του καφέ και πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσων αφορά τους υπόλοιπους παράγοντες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκχύλιση. Αυτό επίσης συμβαίνει γιατί στα πρώτα δευτερόλεπτα της εκχύλισης εξάγονται και κάποιες αρωματικές και ελαφριές ουσίες,  αλλά και οι ανθοκυανίνες που είναι οι φυτικές χρωστικές που μας δίνουν το σκούρο χρώμα στον espresso.  Άλλωστε οπτικά ένας τέτοιος espresso μας κερδίζει με το που τον αντικρύσουμε και μας προϊδεάζει για ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι.

Όμως προσοχή γιατί ακόμα και αν ο καφές μας έχει εξαιρετική κρέμα και τα tiger stripes που αναζητούμε μπορεί να μας εκπλήξει αρνητικά και να μην έχουμε το γευστικό αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Λίγο παραπάνω λεπτότερη άλεση από το κανονικό, ένα degass που δεν διήρκησε όσο  θα έπρεπε ή ακόμα και λίγα παραπάνω γραμμάρια είναι ικανά να μας επηρεάσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Ένας καλός barista θα πρέπει να τα έχει όλα αυτά υπό έλεγχο. Μία όμορφη κρέμα δυστυχώς  δεν εγγυάται και τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, σίγουρα όμως αυξάνει τις πιθανότητες. Η εκχύλιση ενός ποιοτικού espresso είναι ιντριγκαδόρικη κατάσταση και απαιτεί από τον barista να έχει πολυδιάστατες ικανότητες αλλά και μεγάλο εύρος γνώσεων και … όχι, δεν αρκεί απλά ένα κουμπί.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700 & 6944175828
Υπεύθυνος: Λευτέρης Παπαστεργίου
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

© 2019 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result