LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Ζάχαρη: Εχθρός ή φίλος του καφέ;

Γιάννης Μπέλλης
–
13 Δεκεμβρίου 2020, 09:24
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Η ζάχαρη που σίγουρα όλοι αγαπάμε και… αναζητούμε κάποιες φορές είναι ένα φυσικό συντηρητικό και την παίρνουμε από δύο κύριες πηγές. Τα ζαχαρότευτλα και τα ζαχαροκάλαμα. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθημερινότητα σε αρκετά τρόφιμα και βέβαια την χρησιμοποιούν ορισμένοι και στον καφέ τους. Εδώ θα πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο που λέει πως …στον καφέ κανονικά δεν θα πρέπει να βάζουμε ζάχαρη αν θέλουμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του.

Αν κάποιος έχει συνηθίσει να πίνει τον καφέ του γλυκό, τότε όταν δοκιμάσει έναν καφέ σκέτο να είστε σίγουροι πως η πρώτη γνωριμία μεταξύ τους… δεν θα είναι καλή, γιατί ο εγκέφαλος του θα αναγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό την πικράδα καταρρίπτοντας όλα τα άλλα στοιχεία. Σίγουρα κάποιοι ποιοτικοί καφέδες δεν έχουν ανάγκη την ζάχαρη –ίσως κιόλας να αλλοιώνονται εξαιτίας της-  αλλά ένας που βάζει στον καφέ του ζάχαρη θα χρειαστεί έστω και λίγο την προσθήκη της στην αρχή για να καταλάβει κάποια χαρακτηριστικά και σταδιακά καλό θα ήταν να την μειώσει. Χωρίς καμία αμφιβολία σε έναν σκέτο καφέ θα καταλάβεις σε μεγάλο βαθμό το γευστικό του προφίλ, αλλά… η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό.  Το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων δεν είναι προνόμιο μόνο όσων πίνουν καφέ χωρίς ζάχαρη αλλά όλων των coffee lovers. Τι συμβαίνει όμως όταν βάζουμε ζάχαρη στον καφέ μας;  Αρχικά έχουμε ξεκαθαρίσει πως η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση στον καφέ καθώς τα μόρια της ενώνονται μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο νερό. Με την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ έχει παρατηρηθεί πως αυτή η τάση των μορίων της καφεΐνης ενισχύεται και σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του York με επικεφαλής τον  Seishi Shimizu αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μόρια της καφεΐνης προσπαθούν ουσιαστικά να αποφύγουν την ζάχαρη με αποτέλεσμα η ανάγκη  για μεταξύ τους ένωση να αυξάνεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που εν τέλει δεν νιώθουμε την πικράδα στον καφέ όταν βάζουμε ζάχαρη. Για αυτούς που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν καθόλου την ζάχαρη πλέον υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές όπως η  στέβια που εξάγεται από το φυτό  Stevia rebaudiana, ένα φυτό που καλλιεργείται στην Παραγουάη και τη Βραζιλία. Άλλη μια δημοφιλής επιλογή είναι η ζαχαρίνη (ή σακχαρίνη) όπου είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά όπως και η στέβια αφήνει στο τέλος μια έντονη μεταλλική γεύση. Το πιο γευστικό αποτέλεσμα και κοντινό σε ζάχαρη θα το πάρετε χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη, αλλά στην ουσία τα οφέλη που θα αποκομίσετε θα είναι ελάχιστα.  Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην καστανή ζάχαρη που τείνει να κερδίζει οπαδούς ολοένα και περισσότερο.

Φίλη ή εχθρός λοιπόν η ζάχαρη για τον καφέ ; Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας… προσωπικά θεωρώ πως τα μόρια της καφεΐνης είναι αρκετά έξυπνα. Ας φερθούμε σαν και αυτά λοιπόν. Γλυκός ή πικρός, με λευκή ή καστανή ή με κάποιο υποκατάστατο, ο καφές δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένα μαγικό ταξίδι, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result