Φτάσαμε αισίως λοιπόν σε αυτό το ταξίδι για τον καφέ τα 51 άρθρα και είπαμε να … το γιορτάσουμε απαντώντας σε δικές ερωτήσεις και απορίες σε ότι έχει να με τον καφέ και η αλήθεια είναι πως ήταν πολλές… Ας ξεκινήσουμε με κάποιες που διάλεξα, να τις αναλύουμε και να τις απαντάμε.
Ερώτηση 1. Ποιο ρόφημα έχει πιο πολύ καφεΐνη, το απλό το espresso, το lungo ή το ristretto ;
Η αλήθεια είναι πως αρκετός κόσμος μπερδεύεται αναλογιζόμενος πως το ristretto επειδή είναι και λιγότερο σαν ποσότητα αλλά και πιο πυκνό σε υφή και με μεγαλύτερη ένταση έχει και την περισσότερη καφεΐνη. Λάθος, το lungo κερδίζει αυτήν την άτυπη μονομαχία και ο λόγος είναι πως επειδή έχουμε μεγαλύτερη σε χρόνο εκχύλιση σε σχέση με τα άλλα δύο παίρνουμε και πιο πολλά στοιχεία, αρνητικά και θετικά αλλά και περισσότερη καφεΐνη. Το espresso στην τυπική του ‘’συνταγή’’ το εκχυλίζουμε στα 20 με 25 δευτερόλεπτα με αναλογία αλεσμένου καφέ – νερού 1:2 , το ristretto στα 10 με 15 δευτερόλεπτα με αναλογία 1:1 και το lungo στα 30 με 33 δευτερόλεπτα με αναλογία 1:3.
Ερώτηση 2. Ποια η διαφορά του Americano με τον espresso lungo ;
Ουσιαστικά μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά ροφήματα. Το Americano είναι μια δόση μονού ή διπλού espresso και στην συνέχεια προσθέτουμε καυτό νερό ενώ το lungo είναι espresso εκχυλισμένο για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Το lungo έχει περισσότερη καφεΐνη και πιο επιθετικά και δυνατά γευστικά στοιχεία ενώ το Americano έχει πιο ήπια και υδαρή γεύση γιατί ουσιαστικά με την προσθήκη καυτού νερού ανεβάζουμε την διαλυτότητα του ροφήματος. Η καφεΐνη του Americano είναι ίδια με αυτήν του espresso.
Ερώτηση 3. Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πιούμε καφέ ;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να απολαύσει κάποιος τον καφέ του είναι 3 ώρες περίπου μετά το πρωινό ξύπνημα. Για αυτήν την αναμονή οφείλεται η κορτιζόλη, μια ορμόνη του άγχους που μας δημιουργεί την ενέργεια μετά την ξεκούραση της νύχτας. Πίνοντας καφέ αμέσως το πρωί η καφεΐνη διαταράζει την φυσιολογική διαδικασία παραγωγής της κορτιζόλης. Επίσης ο οργανισμός για να αποβάλει το 1/3 από την φυσιολογική πρόσληψη της καφεΐνης θα χρειαστεί περίπου 5-6 ώρες, για αυτό αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ τις απογευματινές ώρες για να μην έχουμε τις γνωστές σε όλους… αϋπνίες.
Ερώτηση 4. Έχει οφέλη για την υγεία μας ο καφές ;
Έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση καφέ και κατ επέκταση καφεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή 200 με 400 mg καφεΐνης ( περίπου 2 με 4 κούπες) έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αρχικά μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 20%. Βοηθά στην καύση λίπους, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ενώ είναι και σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, μεγαλύτερη ακόμα και από φρούτα και λαχανικά. Οπότε ναι , βοηθά αν καταναλωθεί με μέτρο και φανταστείτε πως έχει άλλα τόσα ακόμα οφέλη.
Ερώτηση 5. Τι είναι το flat white ;
Ίσως από τα μεγαλύτερα μυστήρια των ροφημάτων. Για την κυριότητα του ερίζουν δύο χώρες. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Την εμφάνιση του την έκανε την δεκαετία του ‘80, ενώ για τον τρόπο παρασκευής του και εδώ τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές με μικρές ή και μεγάλες διαφορές. Μερικοί ισχυρίζονται πως είναι ένας διπλός espresso με λιγότερο αφρόγαλα ενώ άλλοι πως χρησιμοποιούν περισσότερο αφρόγαλα αλλά με διαφορετικό τρόπο όμως βρασίματος για το γάλα. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι μία δόση διπλού ristretto με το γάλα ελάχιστα διογκωμένο στο βράσιμο αποκτώντας λεία υφή και βελούδινη γεύση επιτρέποντας και την δημιουργία σχεδίων στην επιφάνεια. Να ξέρετε, με αυτούς είμαστε!
Ερώτηση 6. Θα πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα την μηχανή του καφέ ;
Για το τέλος άφησα την πιο σημαντική ερώτηση. Η καθαριότητα είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα αλλά ένας καφές από μία βρώμικη μηχανή μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα υγείας. Επίσης καθαρίζοντας σε καθημερινή βάση ουσιαστικά επιμηκύνουμε την ζωή της μηχανής μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως έχουμε στα χέρια μας να διαχειριστούμε ένα γεωργικό προϊόν με ότι συνεπάγεται αυτό. Η καθημερινή καθαριότητα και… η σχολαστική ( η λέξη των ημερών μας) οφείλει να μας γίνει εμμονή και για την μηχανή και τον μύλο άλεσης μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες αλλά και baristi που δεν ασχολούνται καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα και όσο και να με ενοχλεί η αλήθεια επίσης είναι πως πάντα θα υπάρχουν. Καθαριότητα λοιπόν και καλό νερό είναι τα βασικά μυστικά για έναν ποιοτικό καφέ. Και το μυστικό για χαμόγελα και καλή διάθεση είναι ένα. Ο ποιοτικός καφές.