LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Στιγμιαίος, Νες ή φραπέ: Όλοι ξέρουν πως είναι ο καφές των Ελλήνων

Γιάννης Μπέλλης
–
1 Νοεμβρίου 2020, 07:54
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Θαρρώ πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει φτιάξει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να φτιάξει στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο. Νες ή φραπέ όπως είναι ευρέως γνωστός. Τι ξέρουμε όμως για αυτούς τους περίεργους αλεσμένους κόκκους που είναι σαν σκόνη ή μοιάζουν με μικρές μπαλίτσες μέσα στις συσκευασίες καφέ; Στιγμιαίος ή διαλυτός καφές ορίζεται το ξηρό διαλυτό τμήμα των καβουρδισμένων κόκκων καφέ που το παίρνουμε με την διαδικασία της λυοφιλίωσής ή ξήρανσης με ψεκασμό. Καταναλώνεται άμεσα με ζεστό ή κρύο νερό. Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα στιγμιαίου καφέ όπως στιγμιαίος φραπές, στιγμιαίος cappuccino  και στιγμιαίος espresso. Άρα καταλαβαίνουμε πως λέγοντας στιγμιαίος ουσιαστικά εννοούμε τον τρόπο διαδικασίας και όχι τον συγκεκριμένα τον Νες ή τον φραπέ.

Η εικόνα δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το συγκεκριμένο κατάστημα που θα ασχοληθούμε μαζί του σε άλλο άρθρο είναι η ιστορία του φραπέ στην Ελλάδα. Ο καφές φραπέ λοιπόν ήταν εννοείται Ελληνική ανακάλυψη, τυχαία μεν αλλά μπορούμε να.. υπερηφανευόμαστε για την πρωτιά. Ο Δημήτρης Βακόνδιος στην ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) το 1957 δούλευε στο περίπτερο της Nestle και η περιέργεια του για το τι καφές θα βγει αν χτυπούσε έναν κρύο nescafe στο σείκερ για το κακάο είναι αυτή που δημιούργησε τον φραπέ. Βέβαια σαν μια ιστορία που σέβεται τον εαυτό της υπάρχει και ακόμα μία εναλλακτική η οποία λέει πως το έκανε έτσι διότι δεν είχε ζεστό νερό για να φτιάξει νες. Στην αρχή, σύμφωνα με τον ίδιο, τον έβλεπαν όλοι σαν αναψυκτικό σκεπτόμενοι πως η μπύρα που είναι αφρός το μισό ποτήρι έχει 9 δραχμές – η γενιά του Millennium απλά ας προσπεράσει τις επόμενες δύο γραμμές-  ενώ ο φραπές που και αυτός έχει πολύ αφρό 7 δραχμές , οπότε.. η επιλογή ήταν εύκολη. Εφτά χρόνια μετά δημιουργήθηκε και το εν λόγο κατάστημα της φωτογραφίας που έβαλε για τα καλά τον φραπέ στην ζωή μας. Όπως όλοι οι καφέδες έτσι και ο στιγμιαίος φραπές προέρχεται από κόκκους από το καφεόδεντρο και για να έρθει σε εμάς ακολουθείτε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ξεκινάμε με την επιλογή  των κόκκων καφέ και εν συνεχεία πάμε στον καθαρισμό και στην διαλογή, πράγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει και σε προηγούμενα άρθρα. Μετά έρχεται το ψήσιμο των κόκκων όπου εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεταξύ 150 – 240 ° C για περίπου 4 με 13 λεπτά. Έπειτα ψύχονται απευθείας με κρύο νερό ή αέρα. Αμέσως μετά έρχεται η άλεση.

Εδώ η άλεση είναι αρκετά ψιλή μεταξύ 0,0005 – 0,011 microns το οποίο σε mm είναι 0,5 – 1,1. Ουσιαστικά θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την επιφάνεια που θα έρθει δε επαφή με το καυτό νερό και να πάρουμε όσα περισσότερα στερεά διαλυτά μπορούμε. Η εκχύλιση είναι η διαδικασία που ακολουθεί.

Τα στερεά διαλυτά του καφέ εδώ είναι στο 20 με 25 % και είναι ένα αρκετά περίπλοκο στάδιο της παραγωγής του στιγμιαίου καφέ. Η θερμοκρασία εκχύλισης πρέπει να είναι κάτω από τους 190 ° C για να διασφαλίσουμε πως δεν θα εκχυλιστούν ενώσεις που θα δώσουν στον καφέ ανεπιθύμητα αρωματικά και γευστικά στοιχεία. Η διαδικασία αποτελείται από 5 – 8 στήλες με αλεσμένο καφέ όπου περνάει από μέσα καυτό νερό και με συγκεκριμένη πίεση. Στο στάδιο μετά την εκχύλιση τα στερεά διαλυτά φτάνουν το 40 – 60 %. Και ονομάζεται συμπύκνωση. Οι πιο γνωστές τεχνικές συμπύκνωσης είναι η εξάτμιση υπό κενό κατά την οποία το υγρό αναγκάζεται να εξατμιστεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη από την κανονική, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία και η παγωμένη συμπύκνωση όπου το προϊόν ψύχεται σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε το περιεχόμενο νερό παγώνει και στη συνέχεια με μηχανικά μέσα απομακρύνονται οι κρύσταλλοι πάγου από το συμπύκνωμα.

Τέλος για την μετατροπή του εκχυλίσματος σε μορφή σκόνης υπάρχει η διαδικασία της ξήρανσης. Δύο τρόποι κυριαρχούν και εδώ, η ξήρανση με ψεκασμό (spray drying) όπου η θερμοκρασία εισόδου στο θάλαμο ξήρανσης κυμαίνεται μεταξύ 200 – 280 ° C, ενώ η θερμοκρασία εξόδου στους 110 – 130 ° C. Ο συμπυκνωμένος καφές θερμαίνεται σε αέρα θερμοκρασίας άνω των 200 ° C και έπειτα από την διαδικασία καταλήγει σε μορφή σκόνης με περίπου 2- 4 % υγρασία. Ο δεύτερος τρόπος είναι η λυοφιλίωση ή κρυοξήρανση. Εδώ το εκχύλισμα καφέ καταψύχεται έπειτα θρυμματίζεται, κοσκινίζεται και τέλος έρχεται η ξήρανση. Με την λυοφιλίωση έχουμε ποιοτικότερο προϊόν αλλά αυξάνονται αρκετά τα κόστη επένδυσης και λειτουργίας. Αρκετά μπερδεμένη διαδικασία για έναν καφέ που κάποτε κυριαρχούσε στις συνειδήσεις μας δίνοντας όμως τα τελευταία χρόνια τα σκήπτρα στον espresso. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως τα 4 gr φραπέ μας δίνουν περίπου 860 mg αντιοξειδωτικών  που ισοδυναμούν με..5,5 πορτοκάλια! Καθόλου άσχημα θα έλεγα και να που από το πουθενά μου μπαίνουν… δεύτερες σκέψεις. Φραπές παγωμένος με αρκετά παγάκια.. ή freddo espresso: Δεν έχει σημασία γιατί δύο πράγματα είναι δεδομένα, πως με καλή παρέα ο καφές γίνεται  καλύτερος και πως ακόμα και αυτοί που πίνουν και τον καλύτερο speciality καθημερινά, από φραπέ ξεκίνησαν…

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317

Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result