LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Γάλα και καφές: Το yin και το yang της εστίασης (ΙΙ)

Γιάννης Μπέλλης
–
16 Αυγούστου 2020, 08:29
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Στο πρώτο μέρος είδαμε την έννοια της παστερίωσης αλλά και τις μεθόδους παστερίωσης. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τα πάντα για το γάλα που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε το υπέροχο ρόφημα που λέγεται cappuccino. Πόσα λιπαρά θα πρέπει να είναι και τι πρέπει να προσέξουμε; Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως πριν χρησιμοποιήσουμε ένα γάλα για τον καφέ μας θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η αποθήκευση πριν και μετά την χρησιμοποίηση του είναι αυτή που πρέπει. Έχει μπει στο ψυγείο, είναι αρκετά παγωμένο και η ημερομηνία λήξης του δεν έχει παρέλθει. Επίσης θα πρέπει να μας έχει διασφαλίσει ο προμηθευτής πως και αυτός έχει φροντίσει για την σωστή αποθήκευση του από πριν. Οι θερμοκρασίες στα ψυγεία μας να είναι σωστές και το σημαντικότερο όλων, το γάλα θα βραστεί μόνο μια φορά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε με το γάλα είναι πως όσο περνάει ο καιρός και αργεί να καταναλωθεί υπόκειται σε ορισμένες μεταβολές. Μία τέτοια μεταβολή είναι η διαδικασία της λιπόλυσης, τα λιπαρά διασπόνται σε ελεύθερα λιπαρά και σε τριγλυκερίδια. ‘Όταν το γάλα μας θα έχει υποστεί λιπόλυση δεν θα έχει σωστή συμπεριφορά στο βράσιμο και δεν θα μας φουσκώνει. Το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε για το cappuccino είναι με 3,5 ή 3,6 % λιπαρά.

Τα θέλουμε τα λιπαρά στο γάλα μας και για να έχουμε μια πιο γεμάτη αίσθηση στο στόμα μας αλλά και γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στο σωστό φούσκωμα του γάλακτος. Με την είσοδο του ατμού στο γάλα ουσιαστικά η πρωτεϊνική αλυσίδα του γάλακτος αρχίζει και ενεργοποιείτε με αποτέλεσμα οι υδροφιλικές αλλά και οι υδροφοβικές άκρες της να αναζητούν νερό και λιπαρά για να δέσουν. Με λίγα λόγια την ποιότητα της κρέμας και την στιβαρότητα της την οφείλουμε στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Λιγότερα λιπαρά έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται η υδροφοβική πλευρά της αλυσίδας και αυτό θα μας δώσει πολύ σφιχτή κρέμα. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό γιατί η αρκετά σφιχτή κρέμα δεν θα δέσει καλά με τον καφέ μας και το ρόφημα μας δεν θα είναι ποιοτικό έχοντας ανισορροπία στην αναλογία καφέ και γάλακτος. Για αυτόν τον λόγο αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε για το cappuccino μας γάλα με χαμηλά λιπαρά και προτιμούμε πλήρες με 3,5 ή 3,6 % λιπαρά.

 A : ένα υπομικκύλιο. B : προεξέχουσα αλυσίδα. C : Φωσφορικό ασβέστιο D : κ kappa -καζεΐνη.
E : φωσφορικές ομάδες

Με την πάροδο των χρόνων ο καταναλωτής έχει στραφεί σε πιο υγιεινές λύσεις- σύμφωνα με τα θέλω και τις ανάγκες του καθενός βέβαια-  αποφεύγοντας το αγελαδίσιο γάλα, καταφεύγοντας σε λύσεις όπως το γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών. Ο λόγος τις πιο πολλές φορές είναι ότι τον πειράζει η λακτόζη. Την λακτόζη την βρίσκουμε σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα  που προέρχονται από τα ζώα και η οποία είναι μια αλυσίδα σακχάρων και για να διασπαστεί στο στομάχι χρειάζεται το ένζυμο, την λακτάση. Οπότε όταν κάποιος μας λέει πως τον πειράζει το γάλα πιθανότατα να έχει πρόβλημα με την λακτόζη απουσιάζοντας σε μεγάλα επίπεδα το συγκεκριμένο ένζυμο. Στο cappuccino μας τώρα το γάλα σόγιας εννοείται πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αλλά θα έχει διαφορετική εικόνα από ότι το κανονικό γάλα δημιουργώντας πιο συμπαγή αφρό, το αρνητικό είναι πως όσο περνά η ώρα αντιδρά στην οξείδωση από το περιβάλλον πήζοντας με αποτέλεσμα να μην έχει ευχάριστη εικόνα. Ανάλογα με την εταιρεία το γάλα σόγιας μπορεί να διαφέρει και αυτό γιατί κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν  ζυμωμένη σόγια ή γλυκαντικές ουσίες μέσα στο γάλα ενώ κάποιες όχι. ‘Όπως και να έχει το γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ένα ποιοτικό cappuccino.  Με λακτόζη η όχι, με latte art ή χωρίς το cappuccino είναι ένα υπέροχο ρόφημα με τον συνδυασμό γάλα – καφέ να μας συναρπάζει και το λευκό χρώμα της κρέμας να δεσπόζει από πάνω. Κοιτάξτε εσείς, μέρες που είναι να μην.. μείνετε έτσι λευκοί αλλά να πάρετε λίγο χρωματάκι από τον ήλιο κάνοντας πολλές βουτιές και μία και για μας,

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result