LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Μύλος άλεσης: ο σύμμαχος του barista στον αγώνα για έναν ποιοτικό καφέ

Γιάννης Μπέλλης
–
12 Ιουλίου 2020, 08:40
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι στον τομέα της παρασκευής ροφημάτων και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με espresso, είναι ο μύλος άλεσης αλλά και τα μαχαίρια που χρησιμοποιεί. Ας δούμε όμως κάποια πράγματα αναλυτικότερα. Η διαδικασία της άλεσης έχει σαν στόχο να διευρύνει την επιφάνεια του καφέ που θα έλθει σε επαφή με το καυτό νερό, με σκοπό να εισχωρήσει σε όλες τις μικροσκοπικές κυψέλες που έχουν σχηματιστεί πάνω στους κόκκους

(όπου εκεί είναι τα αρώματα του καφέ) κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. Διεισδύοντας σε κάθε κοιλότητα, το νερό απελευθερώνει όλες εκείνες τις υδατοδιαλυτές ενώσεις και τα πτητικά αέρια που ουσιαστικά ευθύνονται για τη γεύση και τα αρώματα του καφέ, άρα για να έχουμε σωστό espresso θα πρέπει να έχουμε και σωστό άλεσμα στον καφέ μας.

Ας δούμε λοιπόν κάποια σημαντικά πράγματα για τον μύλο (κοπτικό). Υπάρχουν δύο είδη μύλων άλεσης. Οι on demand μύλοι άλεσης (αυτόματοι) και οι μύλοι άλεσης με dispenser (δοσομετρικό δοχείο).

Επίσης υπάρχουν και δύο τύποι διαφορετικών μαχαιριών. Τα επίπεδα μαχαίρια ή επίπεδοι δίσκοι

και τα  κωνικά μαχαίρια ή κωνικοί δίσκοι.

Πάμε τώρα να αναλύσουμε λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους κάτι που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε μύλο άλεσης αλλά και μαχαίρια σε τυχόν μελλοντική αναζήτηση. Οι κωνικοί δίσκοι λόγο των μικρών ταχυτήτων που δουλεύουν έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Επιπλέον έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής. Θεωρούνται καλύτεροι από τους επίπεδους γιατί δεν αναπτύσσουν θερμοκρασία και αλέθουν καλύτερα τον καφέ λόγω της επιφάνειας τους. Υστερούν όμως ως προς την διασπορά και το μέγεθος των σωματιδίων.  Ενδείκνυνται για καταστήματα εστίασης  με κατανάλωση άνω των 9 – 10 kg ημερησίως. Δουλεύουν σε στροφές 400 – 600 το λεπτό και έχουν απόδοση 20 – 75 kg/ hour και μετά τα 600 – 800 κιλά αρχίζει η φθορά τους.

Οι επίπεδοι δίσκοι δουλεύουν πιο γρήγορα φτάνοντας τις 900 – 1400 στροφές το λεπτό, με απόδοση 9 -20 kg/ hour . Έχουν μικρότερη αντοχή με την φθορά να χτυπάει την πόρτα τους μετά τα 300 – 400 kg ενώ  αναπτύσσουν  και θερμοκρασία η οποία  μπορεί να περάσει στον καφέ μα και να επηρεαστούν τα γευστικά και αρωματικά στοιχεία του.

Κατασκευαστικά συνήθως τα μαχαίρια είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, ο οποίος είναι ανθεκτικός και οικονομικός αλλά το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι σαν υλικό έχει μικρή θερμοχωρητικότητα και έτσι θερμαίνονται πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα μαχαίρια από τιτάνιο. Τα μαχαίρια από τιτάνιο είναι πιο ανθεκτικά και έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σαν υλικό με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται η θερμότητα στον καφέ, ωστόσο τα περισσότερα υστερούν σε ποιότητα κοπής. Τα δημοφιλέστερα μαχαίρια είναι αυτά από κεραμικό υλικό, με αρνητικό στοιχείο πως δεν εμφανίζουν συστολές ή διαστολές από την αυξομείωση της θερμοκρασίας σε ώρες αιχμής για το κοπτικό- μύλο  μας. Αυτό αυτόματα τα καθιστά πιο εύθραυστα.

Τέλος να επισημάνουμε πως κάθε μύλος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να υποδέχεται μόνο έναν τύπο μαχαιριών και μάλιστα συγκεκριμένης διαμέτρου. Επομένως, δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση των εργοστασιακών λεπίδων με άλλες, διαφορετικού τύπου. Ιδανικά θέλουμε πάντα να έχουμε φρεσκοκομμένο καφέ, διότι ο καφές μόλις αλεσθεί οι πτητικές ουσίες και τα έλαια που προηγουμένως προστατεύονταν μέσα στον κόκκο, έρχονται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνονται με αποτέλεσμα να μπαγιατεύει ο καφές αν είναι κομμένος πολλή ώρα στο δοσομετρικό  δοχείο. Αφού γίνει η εκχύλιση στο portafilter ο καφές θα είναι σαν μπισκότο (coffee puck).

Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το άλεσμα και κατ’ επέκταση την ποιότητα του espresso είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος χώρου. Ο καφές είναι υδροσκοπικός με αποτέλεσμα να απορροφά οτιδήποτε βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Όταν υπάρχει αρκετή υγρασία δημιουργεί ένα σφιχτό μπισκότο με αποτέλεσμα την πιο αργή ροή (μεγάλο χρόνο εκχύλισης – over extracted). Επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για ένα σωστό espresso είναι το τράβηγμα της σκανδάλης (στους μύλους που δουλεύουν κατά αυτόν τον τρόπο) του μύλου το στρώσιμο του καφέ (levelling) αλλά και το πάτημα (σωστό πάτημα  περίπου 20kg δύναμης). Η χωρητικότητα  του σιλό-χωνιού ποικίλει ανάλογα με την εταιρία και κυμαίνεται από 1,3 – 2 κιλά ενώ το δοσομετρικό συνήθως έχει χωρητικότητα περίπου 250 – 400 γραμμάρια.

Τώρα πάμε στο δίλλημα. On demand μύλος ή με δοσομετρικό δοχείο; Οι on demand μύλοι έχουν κάποια πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός πως έχουμε πάντα φρεσκοαλεσμένο καφέ άρα αποφεύγουμε και την οξείδωση του. Επίσης έχουμε μειωμένη φύρα γιατί κόβουμε κάθε φορά όσο χρειαστούμε. Έχουμε λιγότερες αποκλίσεις σε γραμμάρια και κυρίως πιο εύκολη ρύθμιση του μύλου. Ενώ ένα μεγάλο μειονέκτημα των on demand μύλων είναι ότι χάνουμε σε ταχύτητα και κάποιες φορές σε ανθεκτικότητα  σε σχέση με τους μύλους με δοσομετρικό δοχείο.

Τέλος απίστευτα σημαντική παράμετρος είναι αυτή της καθαριότητας. Ιδανικά –κάτι που δυστυχώς σπάνια γίνεται- θα πρέπει ο μύλος να λύνεται και τα μαχαίρια να καθαρίζονται κάθε βράδυ. Ένα κοπτικό που δεν καθαρίζεται μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα όχι μόνο στον καφέ μας αλλοιώνοντας τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του αλλά ακόμα και προβλήματα υγείας.  Ας ρίξουμε μια ματιά σε στα μαχαίρια ενός μύλου που δεν καθαρίζεται όπως θα έπρεπε και θα καταλάβουμε.

Τα μαχαίρια όπως δεν θα έπρεπε να είναι

Τα μαχαίρια όπως θα έπρεπε να είναι..

Αναλύοντας λοιπόν έναν μεγάλο σύμμαχο στην μάχη του barista για έναν ποιοτικό espresso και όχι μόνο βλέπουμε πως η ανάγκη για γνώση στον τομέα του καφέ δεν σταματά ποτέ. Εξέλιξη σημαίνει γνώση  και η γνώση πρέπει να δίνεται άφοβα και χωρίς περιορισμούς και μην ξεχνάτε πως δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα προϊόν αλλά με μια απίστευτη εμπειρία.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result