LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Cappuccino, ο συγγενής του espresso που βγήκε από το… μοναστήρι!

Γιάννης Μπέλλης
–
5 Ιουλίου 2020, 07:28
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα μαζί με τον εσπρέσο είναι σίγουρα ο καπουτσίνο. Όλοι κάποια κρύα μέρα του χειμώνα θα έχουμε απολαύσει έναν καπουτσίνο είτε με σχέδια, είτε με λίγο αφρόγαλα, είτε με πολύ αφρόγαλα αλλά και με την ποικιλία των παραλλαγών που μπορούν να συνοδεύσουν έναν
cappuccino.

H προσωπική μου γνώμη είναι ότι ένας cappuccino είναι ουσιαστικά ένα πολύ καλό τεστ για να δούμε πόσο καλός είναι ο barista που βρίσκεται πίσω από την μπάρα. Πόσο όμως πραγματικά ξέρουμε για αυτό το εξαιρετικό ρόφημα;

Η λέξη cappuccino στα ιταλικά σημαίνει κουκούλα και η κατάληξη -ino της δίνει μία υποκοριστική σημασία άρα δηλαδή μικρή κουκούλα. Σαν αυτή που φορούσε μία συγκεκριμένη ομάδα φραγκισκανών μοναχών στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα όπου ονομάζονταν Καπουτσίνοι μονάχοι ή στα ιταλικά cappuccini.

Αυτοί είναι οι ίδιοι οι μοναχοί της φημισμένης Κρύπτης των Καπουτσίνων στη Ρώμη. H πιο δημοφιλής ιστορία που αγγίζει τα όρια του αστικού μύθου για το πώς πήρε την ονομασία του αυτό το υπέροχο ρόφημα λέει ότι ονομάστηκε έτσι γιατί αν ανακατέψουμε τον καφέ με την κρέμα παίρνει το χρώμα που είχαν τα ράσα των μοναχών.

Όμως πιο πιθανό είναι το όνομα του να το πήρε από τον μοναχό Marco d’Aviano που το επινόησε κιόλας τον 17ο αιώνα. Τον cappuccino τον συναντάμε για πρώτη φορά στα βιεννέζικα καφέ κάπου στο 1770 με την ονομασία kapuziner  ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε cappuccino. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε πάρα πολύ ο τρόπος παρασκευής του. Φτάνοντας στο σήμερα πάνω από ένα cappuccino, μπορούμε να βρούμε από διάφορα σχέδια με χρώματα ή και χωρίς, μέχρι και προσωπογραφίες κάνοντας έτσι τον καφέ μας ένα μικρό έργο τέχνης.

Θα χρειαστούμε περίπου 150 ml κρύο γάλα με 3,5% λιπαρά, μια δόση espresso 25 ml και μία γαλατιέρα (pitcher). Tα λιπαρά τα θέλουμε για να έχουμε γεύση για τον cappuccino μας. Αφού τοποθετήσουμε το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος ξεκινάμε το βράσιμο δίνοντας αέρα στο γάλα μας και έχοντας τον νου μας στο επόμενο πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό της θερμοκρασίας με την βοήθεια ενός θερμόμετρου. Όταν φτάσει στους 35 0 C βυθίζουμε το ακροφύσιο με σκοπό το γάλα μας να στροβιλίζεται μέσα στην γαλατιέρα.

Βήμα 1
Βήμα 2

Το γάλα θα πρέπει να φτάσει στους 60 με 65 ο C, εκεί είναι που οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε σάκχαρα και μας δίνουν μια γλυκιά και ευχάριστη αίσθηση. Αν τους ξεπεράσει θα καεί και θα έχουμε μια άσχημη μυρωδιά αλλά και γεύση στο ρόφημα μας. Σταματάμε αναδεύουμε το γάλα μας καλά να γυαλίσει και σερβίρουμε από το στόμιο. Μπορούμε να τον απολύσουμε μονό ή και διπλό χρησιμοποιώντας μία δόση διπλού espresso.

Να λοιπόν που ένας μοναχός επινόησε ίσως το πιο ‘’επαναστατικό’’ ρόφημα χωρίς ποτέ να μπορούσε να φανταστεί ότι θα κόντραρε τον espresso, χρησιμοποιώντας απλά γάλα. Θα μπορούσε εύκολα το cappuccino να είναι ότι η σαμπάνια για τα κρασιά, ένα ρόφημα εκλεπτυσμένο και γευστικότατο.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result