LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Κακάο, ένας αδικημένος παίχτης στην ομάδα των ροφημάτων

Γιάννης Μπέλλης
–
7 Ιουνίου 2020, 09:02
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Αρκετοί ίσως να μην το έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση και αυτό γιατί το έχουμε συνδυάσει με τον κρύο καιρό, το κακάο όμως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διεκδικήσει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα ροφήματα που έχουν σαν βασιλιά τον καφέ. Ένα ρόφημα το οποίο μπορεί να το απολαύσει κάποιος είτε κρύο , είτε ζεστό, είτε σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο αλλά ακόμα και σε κάποιο smoothie αλλά πέρα από αυτό είναι τρομερό το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας.

Το κακάο λοιπόν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, και πρωτεΐνες αλλά είναι αξιοσημείωτη η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αφού τα 100 gr έχουν σχεδόν 500 mg μαγνήσιο, ενώ και η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη δεν είναι αμελητέα  καθώς τα 100 gr έχουν 230 mg καφεΐνης..

Το υπέροχο λοιπόν  κακαόδεντρο κατάγεται από τους πρόποδες των Άνδεων στις εκβολές του Αμαζονίου και την λεκάνη του Ορινόκου , όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποια κακαόδεντρα σε άγρια μορφή, Οι πρώτες οργανωμένες φυτείες υπήρξαν από τους Ολμέκους από το 1500 μ .Χ ενώ οι Μάγιας το καλλιεργούσαν από το 600 π . Χ και από τον 3ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν και σαν νόμισμα .Το σημερινό όνομα της σοκολάτας προέρχεται από ένα θεραπευτικό ρόφημα που  έφτιαχναν οι Μάγιας και το ονόμαζαν xocolatl.

Το 1528 το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και το 1753 πήρε την ονομασία του , Theobroma cacao από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus .

Τα δέντρα κακάο είναι μικρά και ευδοκιμούν σε εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό.

Σε κάθε δέντρο μεγαλώνουν τελικά 20-30 καρποί. Ο καρπός μεγαλώνει απευθείας πάνω στον κορμό ή στα μεγάλα κλαδιά, και χρειάζεται 4 μήνες για να ωριμάσει και να πάρει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί.

Είναι σημαντικό κατά τη συγκομιδή οι καρποί να είναι ώριμοι καθώς μόνο τότε έχουν την καλύτερη γεύση σοκολάτας. Έπειτα οι σπόροι αποξηραίνονται για 5-7 ημέρες στον ήλιο.

Στη συνέχεια καβουρδίζονται, ξεφλουδίζονται και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια αλέθονται όλα μαζί σε ειδικά μηχανήματα και σχηματίζουν την κακαόμαζα, μια πικρή ζύμη. Επειδή αρχικά περιέχουν υψηλό ποσοστό ελαίων έως 60%, υποβάλλονται σε μια διαδικασία μείωσης των λιπωδών συστατικών. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το «βούτυρο του κακάο». Από την άλεση των καρπών μετά την απομάκρυνση των ελαίων, προκύπτει η τελική σκόνη που θα βρείτε στην αγορά με το όνομα «κακάο» και έχει λογικά χαμηλό ποσοστό ελαίων, σακχάρων και αμύλου .Από τη σκόνη κακάο δεν αφαιρείται ολόκληρο το βούτυρο του κακάο. Ανάλογα με το εργοστάσιο, μια ποσότητα 10%-20% της σκόνης κακάο είναι φυτικά έλαια. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όταν επιλέγουμε τη σκόνη κακάο για να φτιάξουμε το ρόφημα κακάο. Οι περιεχόμενες θερμίδες, δεν είναι αμελητέες!

Η κακαόμαζα αναμειγνύεται με άλλα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας, μέχρι να μετατραπούν όλα μαζί σε λεπτή σκόνη. Σε μηχανήματα που μοιάζουν με τεράστια μίξερ, η σκόνη του μείγματος λιώνει και ανακατεύεται μέχρι να γίνει πολτός. Αυτός οδηγείται σε φόρμες που μπαίνουν σε ψυγεία όπου η σοκολάτα παγώνει και στερεοποιείται. Μετά, συσκευάζονται στις τυλικτικές μηχανές και αποθηκεύονται σε κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα καταστήματα πώλησης! Η διαδρομή από το κακαόδεντρο στη σοκολάτα είναι δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως, είναι σίγουρα υπέροχο!

Αυτοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κακάο και σοκολάτας είναι φυσικά οι Ελβετοί και δεύτεροι έρχονται οι Γερμανοί.

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει εκτός των άλλων υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος . Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος γιατί το κακάο περιέχει τις ουσίες φαινυλαθελαμίνη και σεροτινίνη, που εκκρίνονται από τον  εγκέφαλο μας όταν είμαστε ευτυχείς, σε καλή διάθεση ή αγαπάμε. Σίγουρα το καλύτερο από όλα είναι να μοιράζουμε ή να δεχόμαστε αγάπη αλλά και να έχουμε και μία πιο χαρούμενη οπτική γωνία σχετικά με  την ζωή, αλλά για τις μουντές μας ημέρες –λίγο πολύ όλοι τις έχουμε-  ας διαλέξουμε μια από τις κύριες ποικιλίες σοκολάτας όπως η  Criollo, ή Forastero ή η Τrinitario ή ακόμα και μία απλή εμπορική σοκολάτα και ας αφεθούμε στην γλυκιά απόλαυση της.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700 & 6944175828
Υπεύθυνος: Λευτέρης Παπαστεργίου
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

© 2019 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Σεξ
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result