Αρκετοί ίσως να μην το έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση και αυτό γιατί το έχουμε συνδυάσει με τον κρύο καιρό, το κακάο όμως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διεκδικήσει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα ροφήματα που έχουν σαν βασιλιά τον καφέ. Ένα ρόφημα το οποίο μπορεί να το απολαύσει κάποιος είτε κρύο , είτε ζεστό, είτε σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο αλλά ακόμα και σε κάποιο smoothie αλλά πέρα από αυτό είναι τρομερό το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας.
Το κακάο λοιπόν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, και πρωτεΐνες αλλά είναι αξιοσημείωτη η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αφού τα 100 gr έχουν σχεδόν 500 mg μαγνήσιο, ενώ και η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη δεν είναι αμελητέα καθώς τα 100 gr έχουν 230 mg καφεΐνης..
Το υπέροχο λοιπόν κακαόδεντρο κατάγεται από τους πρόποδες των Άνδεων στις εκβολές του Αμαζονίου και την λεκάνη του Ορινόκου , όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποια κακαόδεντρα σε άγρια μορφή, Οι πρώτες οργανωμένες φυτείες υπήρξαν από τους Ολμέκους από το 1500 μ .Χ ενώ οι Μάγιας το καλλιεργούσαν από το 600 π . Χ και από τον 3ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν και σαν νόμισμα .Το σημερινό όνομα της σοκολάτας προέρχεται από ένα θεραπευτικό ρόφημα που έφτιαχναν οι Μάγιας και το ονόμαζαν xocolatl.
Το 1528 το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και το 1753 πήρε την ονομασία του , Theobroma cacao από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus .
Τα δέντρα κακάο είναι μικρά και ευδοκιμούν σε εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό.
Σε κάθε δέντρο μεγαλώνουν τελικά 20-30 καρποί. Ο καρπός μεγαλώνει απευθείας πάνω στον κορμό ή στα μεγάλα κλαδιά, και χρειάζεται 4 μήνες για να ωριμάσει και να πάρει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί.
Είναι σημαντικό κατά τη συγκομιδή οι καρποί να είναι ώριμοι καθώς μόνο τότε έχουν την καλύτερη γεύση σοκολάτας. Έπειτα οι σπόροι αποξηραίνονται για 5-7 ημέρες στον ήλιο.
Στη συνέχεια καβουρδίζονται, ξεφλουδίζονται και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια αλέθονται όλα μαζί σε ειδικά μηχανήματα και σχηματίζουν την κακαόμαζα, μια πικρή ζύμη. Επειδή αρχικά περιέχουν υψηλό ποσοστό ελαίων έως 60%, υποβάλλονται σε μια διαδικασία μείωσης των λιπωδών συστατικών. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το «βούτυρο του κακάο». Από την άλεση των καρπών μετά την απομάκρυνση των ελαίων, προκύπτει η τελική σκόνη που θα βρείτε στην αγορά με το όνομα «κακάο» και έχει λογικά χαμηλό ποσοστό ελαίων, σακχάρων και αμύλου .Από τη σκόνη κακάο δεν αφαιρείται ολόκληρο το βούτυρο του κακάο. Ανάλογα με το εργοστάσιο, μια ποσότητα 10%-20% της σκόνης κακάο είναι φυτικά έλαια. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όταν επιλέγουμε τη σκόνη κακάο για να φτιάξουμε το ρόφημα κακάο. Οι περιεχόμενες θερμίδες, δεν είναι αμελητέες!
Η κακαόμαζα αναμειγνύεται με άλλα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας, μέχρι να μετατραπούν όλα μαζί σε λεπτή σκόνη. Σε μηχανήματα που μοιάζουν με τεράστια μίξερ, η σκόνη του μείγματος λιώνει και ανακατεύεται μέχρι να γίνει πολτός. Αυτός οδηγείται σε φόρμες που μπαίνουν σε ψυγεία όπου η σοκολάτα παγώνει και στερεοποιείται. Μετά, συσκευάζονται στις τυλικτικές μηχανές και αποθηκεύονται σε κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα καταστήματα πώλησης! Η διαδρομή από το κακαόδεντρο στη σοκολάτα είναι δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως, είναι σίγουρα υπέροχο!
Αυτοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κακάο και σοκολάτας είναι φυσικά οι Ελβετοί και δεύτεροι έρχονται οι Γερμανοί.
Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει εκτός των άλλων υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος . Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος γιατί το κακάο περιέχει τις ουσίες φαινυλαθελαμίνη και σεροτινίνη, που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο μας όταν είμαστε ευτυχείς, σε καλή διάθεση ή αγαπάμε. Σίγουρα το καλύτερο από όλα είναι να μοιράζουμε ή να δεχόμαστε αγάπη αλλά και να έχουμε και μία πιο χαρούμενη οπτική γωνία σχετικά με την ζωή, αλλά για τις μουντές μας ημέρες –λίγο πολύ όλοι τις έχουμε- ας διαλέξουμε μια από τις κύριες ποικιλίες σοκολάτας όπως η Criollo, ή Forastero ή η Τrinitario ή ακόμα και μία απλή εμπορική σοκολάτα και ας αφεθούμε στην γλυκιά απόλαυση της.