LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Καφές φίλτρου: Η ιστορία μιας παλιάς συνήθειας

Γιάννης Μπέλλης
–
5 Ιανουαρίου 2020, 07:53
–
Καφές
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Η ιστορία του φίλτρου- και όχι Γαλλικού όπως συνηθίζουμε να λέμε –  ξεκίνησε το 1908 στην Δρέσδη της Γερμανίας όταν μία νοικοκυρά, η Melitta Bentz, στην προσπάθεια της να φτιάξει έναν πιο εύγευστο καφέ αντικατέστησε το φίλτρο που ήταν φτιαγμένο από λινό ύφασμα με ένα στυπόχαρτο, με το αποτέλεσμα να την εντυπωσιαζεί τόσο ώστε στης 8 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς να το βγάλει στο εμπόριο και να έχουμε την εταιρία Mellita Bentz company όπου κατασκευάζει χάρτινα φίλτρα μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι όλοι οι καφέδες φίλτρου ίδιοι, αλλάζει η ονομασία του τρόπου παρασκευής και το είδος του φίλτρου. Υπάρχουν χαρακτηριστικά: η αεροπρέσσα (aeropress), το V60, το chemex, το syphon, το clever drip και τέλος η καφετιέρα με έμβολο ή αλλιώς french press.

Το v60 και το chemex ανήκουν στην κατηγορία drip και η διαδικασία ονομάζεται pour over,. Οι συσκευές έχουν αρκετές διαφορές όπως ο βαθμός άλεσης, το μέγεθος του χάρτινου φίλτρου και οι πιέσεις. Στις δύο πρώτες συσκευές έχουμε ατμοσφαιρική πίεση και χρημοποιούμε την βαρύτητα του νερού, στην aeropress και στην french press έχουμε περίπου 3 bar πίεση και ανήκουν στην κατηγορία step – immersion. Στις συσκευές που χρησιμοποιούμε μέθοδο pour over έχουμε πολλά κοινά και με τον espresso.

Η εκχύλιση μας εξαρτάται από την άλεση του καφέ και την θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιούμε, διαφέρουν βέβαια στην πίεση γιατί μία μηχανή espresso λειτουργεί με 9 bar πίεση και στις ισσοροπίες της παρασκευής γιατί στο brewing παίζει ρόλο και η παραμικρή λεπτομέρεια.

Τι είναι όμως brewing;

Brewing είναι η διεργασία όπου διαλυτά στοίχεια του κόκκου μεταφέρονται στην κούπα μας διαμέσου του νερού, τα στοιχεία αυτά αποτελούν αυτό που ονομάζουμε σώμα, γέυση , άρωμα, επίγευση. Το v60 και το chemex είναι από τα πιο γνωστά και με αυτά θα ασχοληθούμε

Chemex

Ένας Γερμανός ο Πέτερ Σλούμπουμ ευθύνεται για το κατά γενική ομολογία τελειότερο και ομορφότερο σύστημα παρασκευής καφέ φίλτρου στον κόσμο, το chemex. Μια αρκετά κομψή γυάλινη καφετιέρα της εποχής του μοντερνισμού, με λαβή από ξύλο και δέρμα, που εκτείθεται σε πολλά μουσεία μοντερνας τέχνης εκ των οποίων το Moma της Νέας Υόρκης και το Smithsonian. Όπως και στο V60, έτσι και εδώ χρειαζόμαστε έναν ειδικό βραστήρα στους 96 – 97 C0 και μία ζυγαριά με χρονόμετρο που θα τοποθετήσουμε πάνω την καφετιέρα. Στο chemex τον καφέ τον θέλουμε μέτρια αλεσμένο κάτι ενδιάμεσι από άμμο και χοντρό αλάτι σε αντίθεση με το V60 που πρέπει να είναι πιο λεπτά αλεσμένος από το chemex και λίγο πιο χοντρά αλεσμένος από τον espresso. Κάθε συσκευή  σε συνδυασμό με τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε (ποικιλία , ψήσιμο) και το βαθμό άλεσης όπως είδαμε θα μας δώσει και διαφορετικό γευστικό προφίλ κάνοντας το brew μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία, όπου κάθε κίνηση μας είναι ικανή να αλλάξει το γευστικό αποτέλεσμα, ας σκεφτούμε ότι στο V60 παίζει ρόλο ακόμα και το ειδος κατασκευής του κώνου (V60) ,αν είναι πχ κεραμικό ή πλαστικό, ή κάποιο άλλο υλικό και αυτό γιατί το κάθε ένα κρατά και αποβάλλει με διαφορετικό ρυθμό την θερμοκρασία του νερού!

Κάλως ήρθατε λοιπόν στον μαγικό κόσμο του brew, έστω και αν σε αυτό το κείμενο κάναμε απλά μια αναφορά στο πως παρασκευάζεται και στο τι είναι, όταν θα έρθει η στιγμή να φτιάξετε έναν φίλτρου και να μυηθείτε στην διαδικασία του brew , τότε θα είναι που ένας νέος κόσμος για την παρασκευή του κάφε φίλτρου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας και θα σας γέμισει με αρώματα και γέυσεις…so let’s brew it….

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!
Γιάννης Μπέλλης

Γιάννης Μπέλλης

Barista Trainer SCAE Coffee Diploma

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι Authorized Sca Trainer και Robusta Q Grader

Περισσότερα από την κατηγορία

Καφές

Οι μερακλήδες του καφέ – Τα ιστορικά καφεκοπτεία της Λάρισας ζουν και βασιλεύουν

13/04/2025, 07:40
Καφές

Καφές σε μετάβαση: Από την κρίση στην καινοτομία… λίγες γουλιές δρόμος

07/04/2025, 07:31
Καφές

Απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση του Larissa Coffee Show – Μπήκαν οι βάσεις για την καθιέρωση θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη

27/06/2024, 14:21
Καφές

Η τέχνη της γευσιγνωσίας του καφέ

16/06/2024, 10:18
Καφές

Πώς η Λάρισα έγινε η ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ με 1.150 καταστήματα!

08/05/2024, 19:03
Καφές

Βρέθηκε το μυστικό του τέλειου εσπρέσο;

16/12/2023, 23:30
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317

Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result