Η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και εντονότερη τα τελευταία χρόνια με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι ορατές ακόμα και στην καθημερινότητα μας. Ο καφές δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτές τις αλλαγές και πως άλλωστε, όταν μιλάμε για ένα γεωργικό προϊόν.
Γνωρίζουμε καλά πως δύο είδη καφέ είναι υπεύθυνα για τα εξαιρετικά αρώματα, τις αιχμηρές οξύτητες, αλλά και για την στιβαρότητα ενός καλού espresso, η ποικιλία Arabica και η Robusta, όμως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η Arabica είναι ευάλωτη στις υψηλές θερμοκρασίες ενώ η Robusta δεν αντέχει την ξηρασία, αυτομάτως αυτό οδηγεί σε μια αλυσιδωτή αντίδραση προβλημάτων σε χώρες που η οικονομία τους σχετίζεται άμεσα με την βιομηχανία του καφέ ή μπορεί και να εξαρτάται από αυτήν.
Η Τανζανία είναι μια από αυτές, αν αναλογιστούμε πως αύξηση κατά 1ο C της κατώτατης θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες σοδειάς περίπου 137 κιλών ανά εκτάριο, που ισοδυναμεί με το 60% της τρέχουσας παραγωγής του μέσου μικροκαλλιεργητή με τον καφέ να είναι ο πιο σημαντικός εξαγώγιμος καρπός της Τανζανίας, με μέσο ετήσιο τζίρο εξαγωγών της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αν σκεφτούμε ότι οι αποδόσεις είναι σήμερα 50% χαμηλότερες απ’ ότι ήταν το 1960 μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος του προβλήματος στο μέλλον.
Με την σειρά τους επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας με δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιολόγησαν την κατάσταση των 124 γνωστών ποικιλιών καφέ και ανακάλυψαν ότι οι 75 απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ενώ οι 40, μεταξύ αυτών και η Arabica, θεωρούνται απειλούμενες με τις υπόλοιπες 22 να κατονομάζονται ως επικίνδυνα ευάλωτες. Η Arabica, που θυμίζουμε ότι αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, υπάρχει σε άγρια κατάσταση κατά κύριο λόγο στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν. Εκτιμάται ότι έως το 2088 θα έχει μειωθεί στο 50% ενώ αυτό γίνετε τρομακτικότερο αν σκεφτεί κανείς πως στην Αιθιοπία το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει από τον καφέ!
Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση έχουν ήδη παρθεί για το φυσικό περιβάλλον, όπου η διάσωση των καφεόδεντρων είναι ένα από τα τόσα προβλήματα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ και σε τράπεζες σπόρων φυλάσσονται σπόροι καφέ. Δύο δις κούπες καφέ καθημερινά καταναλώνονται παγκοσμίως με την ποσότητα των σακιών καφέ ,60 κιλών, να ανέρχεται στα 144,80 εκατομμύρια με τζίρο 15 δις δολάρια ενώ για το 80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ εργάζονται 25 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές σε μία βιομηχανία αρκετά σημαντική για χώρες που πιθανότατα δεν είχαμε σκεφτεί ότι είναι ζωτικής σημασίας, υπενθυμίζοντας μας για ακόμα μια φορά, ότι μιλάμε για τον καφέ, το Νο2 στο διεθνές χρηματιστήριο πίσω μοναχά από το πετρέλαιο.