LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Από το χωράφι στο ελαιοτριβείο: Το ταξίδι της ελιάς – Η LarissaPress κατέγραψε τη διαδικασία και μίλησε με παραγωγούς

2 Νοεμβρίου 2025, 07:45
–
Ρεπορτάζ
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Της Εύας Καλογήρου

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress

Με το πρώτο φως του Νοέμβρη, τα χωράφια της Θεσσαλίας γεμίζουν ξανά με τη γνώριμη εικόνα των ελαιοπαραγωγών που μαζεύουν τον καρπό της ελιάς. Η LarissaPress βρέθηκε κοντά τους, κατέγραψε τη διαδικασία και συνομίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αξία του «πράσινου χρυσού».

Οι φετινές αποδόσεις και τα μηνύματα των παραγωγών

Φέτος, η χρονιά κρίνεται ικανοποιητική τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και τιμών. «Η ελιά πήγε καλά, έχουμε ποιοτικό λάδι και η τιμή κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα», δηλώνουν οι παραγωγοί που μίλησαν στη LarissaPress.

Παρά την αισιοδοξία, ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Οι ελαιοπαραγωγοί τονίζουν ότι, παρά το γεγονός πως η ελιά αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας, η πολιτεία εξακολουθεί να μην προσφέρει επαρκή στήριξη.

«Η πολιτεία δεν αποζημιώνει την ελιά όταν υπάρχει ζημιά. Είμαστε μόνοι μας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και στα αυξημένα έξοδα», υπογραμμίζουν. Παρ’ όλα αυτά, με επιμονή και μεράκι, συνεχίζουν να καλλιεργούν έναν καρπό που αποτελεί ζωντανό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.

Ο καθαρισμός του καρπού

Αφού ολοκληρωθεί το μάζεμα, οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο, όπου ξεκινά το στάδιο του καθαρισμού — ένα κρίσιμο βήμα για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Ο καθαρισμός έχει ως σκοπό την απομάκρυνση φύλλων, κλαδιών, πετραδιών και άλλων εξωγενών αντικειμένων, πριν οι ελιές περάσουν στο επόμενο στάδιο της παραγωγικής αλυσίδας, τη μάλαξη.
Τα φύλλα και τα ελαφρά υπολείμματα αφαιρούνται με μηχανισμό απορρόφησης, ενώ η βρομιά, η λάσπη και τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων απομακρύνονται με τρεχούμενο νερό. Έτσι εξασφαλίζεται καθαρός καρπός και υψηλής ποιότητας λάδι.

Από την άλεση στη μάλαξη

Μετά τον καθαρισμό, οι ελιές οδηγούνται στην άλεση, όπου συνθλίβονται και μετατρέπονται σε πάστα. Η προετοιμασία αυτής της πάστας είναι καθοριστική για την ποιότητα του ελαιολάδου. Κατά τη μάλαξη — δηλαδή την αργή ανάδευση της πάστας — σπάνε τα κύτταρα της σάρκας, διευκολύνοντας την απελευθέρωση των ενζύμων του λαδιού. Χρησιμοποιούνται ειδικοί σπαστήρες που δεν ανεβάζουν τη θερμοκρασία, διατηρώντας αναλλοίωτα τα αρώματα και τα θρεπτικά στοιχεία του προϊόντος. Η επιλογή τρόπου σπασίματος διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία.

Η ζύμωση του καρπού

Ακολουθεί η ζύμωση, δηλαδή η διαδικασία της αργής ανάδευσης και ανάμιξης της πάστας για 20 έως 40 λεπτά. Αυτή επιτρέπει στα μικρά σταγονίδια ελαιολάδου να ενωθούν, διευκολύνοντας τον διαχωρισμό.
Η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν υπερβαίνει τους 22-25°C (ψυχρή έκθλιψη), κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα και η θρεπτική αξία του ελαιολάδου.

Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου

Το τελικό στάδιο είναι ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τον πυρήνα και τα υπόλοιπα υγρά.
Με τη βοήθεια της φυγόκεντρου, το λάδι χωρίζεται αρχικά σε δύο φάσεις και έπειτα περνά από δεύτερη, ταχύτερη φυγόκεντρο, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα ή υγρασία.
Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, σταθερό και εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν — το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φτάνει στο τραπέζι μας.

Παράδοση και ταυτότητα

Το μάζεμα της ελιάς δεν είναι απλώς μια αγροτική εργασία, αλλά μια παράδοση που ενώνει γενιές. Κάθε σταγόνα ελαιολάδου κουβαλά μέσα της κόπο, μεράκι και την αγάπη του παραγωγού για τη γη.
Στη Θεσσαλία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η ελιά παραμένει σύμβολο ζωής, αντοχής και ελπίδας — μια παράδοση που συνεχίζει να ευωδιάζει λάδι και ιστορία.

 

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!

Περισσότερα από την κατηγορία

Ρεπορτάζ

Self test για αλκοόλ: Τι λένε οι φαρμακοποιοί της Λάρισας για το νέο εργαλείο πρόληψης

02/11/2025, 07:44
Ρεπορτάζ

Νεαρή Λαρισαία καταγγέλλει το ΚΤΕΛ: Έκλεισε θέση, ταξίδεψε με το… Ι.Χ. της

31/10/2025, 07:48
Ρεπορτάζ

Ουσιαστική μορφή αγάπης για την Τέχνη και τον τόπο το Θεσσαλικό Θέατρο

26/10/2025, 07:56
Ρεπορτάζ

Η τέχνη της απόσταξης τσίπουρου στον Τύρναβο: Μια παράδοση που αντέχει στον χρόνο

26/10/2025, 07:45
Ρεπορτάζ

«Έμεινα χωρίς ζώα, χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα»

26/10/2025, 07:37
Ρεπορτάζ

Κτηνωδία στα Δένδρα Τυρνάβου: Επτά ζώα νεκρά από φόλες (ΦΩΤΟ)

24/10/2025, 14:33
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317

Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result