Καμπανάκι κινδύνου για την αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος κρούουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας αλλά και του κτηνοτροφικού κόσμου, καθώς η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγικών ζώων και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην παραγωγή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου -27% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ήδη πιέζει προς τα πάνω τις τιμές.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για επικείμενες αυξήσεις όχι μόνο στο γάλα και στα γιαούρτια, αλλά και στη φέτα, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις στην πρώτη ύλη τους επόμενους μήνες.
Μέχρι σήμερα έχουν σφαγιαστεί περισσότερα από 350.000 ζώα, με τους κτηνοτρόφους να βλέπουν το μέλλον τους να εξαρτάται πλέον από τις καιρικές συνθήκες. Ο ιός της ευλογιάς δεν επιβιώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες – κάτι που δίνει ελπίδες ότι ο ιός μπορεί να πέσει σε προσωρινή «χειμέρια νάρκη».
Παράλληλα, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες έχουν χαθεί και χιλιάδες παραγωγοί παραμένουν χωρίς αποζημίωση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους. «Δεν μας ακούνε», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι άνθρωποι του κλάδου, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αδράνεια και καθυστέρηση μέτρων στήριξης.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «εκρηκτική», με τις επιπτώσεις να αναμένεται να φανούν εντονότερα στην αγορά τους επόμενους μήνες – τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.
Αυξήσεις στις τιμές και προβλήματα στις εξαγωγές φέτας
Όπως τόνισε μιλώντας στο BD ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ): «Η ευλογιά παραμένει σε έξαρση έχει θανατωθεί ήδη το 5% του ζωικού κεφαλαίου το οποίο όμως σε κάποιες περιοχές είναι πολύ περισσότερο.
Υπάρχουν επιχειρήσεις σήμερα που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές οι οποίες έχει μειωθεί η ζώνη γάλακτός τους κατά 40%», επισήμανε αναφερόμενος σε περιοχές όπως η Θράκη ειδικά στην Ξάνθη, στη Θεσσαλία η Λάρισα και η Μαγνησία, η Θεσσαλονίκη αλλά και η Αχαΐα.
Κάτι τέτοιο φυσικά αυτόματα σημαίνει και πρόβλημα στην παραγωγή του εθνικού μας τυριού που είναι η φέτα, το οποίο και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ το 65% της παραγώμενης φέτας πάει σε εξαγωγές.
«Κατά 100% θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή της φέτας. Δεν το έχουμε δει ακόμα γιατί η φέτα που καταναλώνουμε σήμερα έχει παραχθεί πριν πέντε μήνες. Θα το δούμε όμως το πρόβλημα σύντομα», τόνισε ο κ. Χρ. Αποστολόπουλος και συμπλήρωσε ότι και τις εξαγωγές θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση πολύ σημαντικά.
Όπως εξήγησε, το 65% της φέτας εξάγεται σε χώρες με πολύ αυξητική ζήτηση. «Είναι πολύ ανθηρές αγορές που δύσκολα θα τις αφήσει κανείς γιατί δύσκολα τις κέρδισε. Άρα θα δώσει προτεραιότητα κάποιος που παράγει στη διοχέτευση της φέτας προς τα εκεί. Επίσης είναι εξ ορισμού δεδομένο ότι οι τιμές θα αυξηθούν», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μόσχος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τόνισε: «Όσο περνάει ο καιρός και πάμε σε χειρότερη κατάσταση όπως βλέπουμε εμείς την εξάπλωση της ασθένειας», και συμπλήρωσε πως έχουν θανατωθεί κοντά στις 360.000 ζώα μέχρι στιγμής. Και υπάρχουν πολλά ζώα που δεν έχουν θανατωθεί στην περιοχή των Σερρών και της Ημαθίας. «Κάθε εβδομάδα βγαίνουν και 100 καινούργια κρούσματα», επισήμανε και τόνισε ότι σύμφωνα με τα ζώα που έχουν θανατωθεί με την καινούργια χρονιά θα έχουμε περίπου 20% μείωση στο γάλα.























