LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Mac ’n’ cheese: Η ιστορία του σκλάβου σεφ και τα διασημότερα μακαρόνια στον κόσμο

25 Οκτωβρίου 2025, 14:09
–
Γεύση
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Macaroni and cheese ή απλά mac ‘n’ cheese, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα comfort foods στον κόσμο: κοντά ζυμαρικά φούρνου, κρεμώδη και τυρένια, με ρόδινη επιφάνεια και πλούσια γεύση που σε κάνει να παραμιλάς. Πίσω από το πιάτο που αγαπήθηκε τόσο πολύ στις ΗΠΑ και τον Καναδά και βρέθηκε τυποποιημένο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, κρύβεται μια συναρπαστική ιστορία που απλώνεται σε Ευρώπη και Αμερική και συνδέεται με τον πολιτισμικό και ιστορικό ρόλο της αφροαμερικανικής κουζίνας.

Από τον Μεσαίωνα στον Νέο Κόσμο – Ο ρόλος του αφανούς σκλάβου σεφ

Η ιδέα του συνδυασμού των ζυμαρικών με τυρί συναντιέται ήδη από τον Μεσαίωνα. Στο αγγλικό βιβλίο μαγειρικής της Αγγλίας, το Forme of Cury (μια εκτενής συλλογή μεσαιωνικών συνταγών του 14ου αιώνα και συγκεκριμένα της κουζίνας του Ριχάρδου του Β) περιγράφεται η παλαιότερη γνωστή συνταγή για μακαρόνια με τυρί και βούτυρο, ενώ στην Ιταλία και στη Γαλλία λογιών λογιών ζυμαρικά με σάλτσες από γάλα και τριμμένα τυριά έβαλαν τις βάσεις για τη μεταγενέστερη μορφή του πιάτου, που θα γνωρίσει την πιο διαδεδομένη ευρωπαϊκή εκδοχή του με την εμφάνιση της μπεσαμέλ. Το μεγάλο ταξίδι όμως της λαχταριστής ιδέας από την Ευρώπη στην Αμερική ξεκινά στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο μετέπειτα Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον –τότε πρεσβευτής της χώρας του στη Γαλλία- δοκιμάζει μακαρόνια με τυρί στην «πόλη του Φωτός» και –σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη αφήγηση– «φέρνει πίσω στην πατρίδα του τη συνταγή» με την επιστροφή του από το Παρίσι. Φαίνεται όμως ότι η ιστορία αυτή γράφτηκε από λευκούς, καθώς αποσιωπά τον καθοριστικό ρόλο του Τζέιμς Χέμινγκς, μαύρου σεφ, σκλάβου του Τζέφερσον, που τον ακολούθησε υποχρεωτικά στο ταξίδι προκειμένου να εκπαιδευτεί στη γαλλική κουζίνα, η οποία ήδη θεωρείτο κορυφαία. Ο Χέμινγκς ήταν στην πραγματικότητα ο αρχιμάγειρας που εισάγει στην υψηλή αμερικανική κουζίνα μια εκδοχή ζυμαρικών φούρνου, περιχυμένων με σάλτσα μπεσαμέλ και λιωμένα τυριά. Το πιάτο μάλιστα σερβιρίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (το 1802) σε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Οι αφροαμερικανικές ρίζες και το soul food

Καθώς η συνταγή εξαπλώνεται, οι Αφροαμερικανές μαγείρισσες στα νοικοκυριά του Νότου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, αλλά και την προσαρμογή της στις ανάγκες και τα υλικά των φτωχότερων στρωμάτων: τη θέση της μπεσαμέλ συχνά παίρνει μια σάλτσα από γάλα εβαπορέ, μαργαρίνη και τυριά. Οι ίδιες μαγείρισσες είναι άλλωστε που κρατούν το κόκκινο νήμα της συνέχειας της συνταγής από γενιά σε γενιά. Ή μάλλον των συνταγών, αφού κάθε σπιτικό κάτι βάζει κάτι βγάζει και διαμορφώνει εντέλει τα δικά του «μακαρόνια με τυρί». Έτσι, το mac and cheese ριζώνει βαθιά στη soul food κουζίνα –την παραδοσιακή κουζίνα των αφροαμερικανικών κοινοτήτων του Νότου με τις μακριές ρίζες στη σκλαβιά– διατηρώντας σταθερή τη θέση του στα οικογενειακά τραπέζια, τις γιορτές και τα κυριακάτικα «gatherings» πλάι στο τραγανό, τηγανητό κοτόπουλο και το γλυκό καλαμποκόψωμο.

Η βιομηχανία και η παγκοσμιοποίηση του πιάτου

Όταν το 1936 o James Lewis Kraft, ιδρυτής του σημερινού κολοσσού της Kraft λανσάρει το τυποποιημένο, μακράς διάρκειας, Kraft Macaroni & Cheese, για 15 σεντ με το σλόγκαν «τριμμένο τυρί και μακαρόνια, δείπνο για 4 σε 9 λεπτά», το προϊόν, που διατηρείται στο ράφι, γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Είναι η εποχή που η οικονομική και διατροφική φτώχεια –συνέπειες του αμερικανικού Κραχ– κυριαρχούν, οι γυναίκες αρχίζουν να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και οι φθηνές, έτοιμες λύσεις για φαγητό βρίσκουν το πλέον γόνιμο έδαφος να καρπίσουν. Ένα χρόνο μετά το ίδιο προϊόν θα κυκλοφορήσει ως Kraft Dinner στον Καναδά και θα εκτοξευθεί και εκεί σε πωλήσεις, σε βαθμό μάλιστα η χώρα να διατηρεί για πολλά χρόνια τα πρωτεία της κατανάλωσης έτοιμου mac n cheese παγκοσμίως. Έτσι το πιάτο καθιερώθηκε ως καθημερινό comfort food για εκατομμύρια Αμερικανούς και Καναδούς, ενώ με την παγκοσμιοποίηση των αγορών και της εξάπλωση της αμερικανικής κουλτούρας, το mac & cheese πέρασε σύνορα, παραλλάχθηκε με τα εθνικά τυριά κάθε χώρας, δέχθηκε προσθήκες –από μανιτάρια και μπέικον μέχρι λάδι τρούφα– και έγινε διεθνής σταρ της παγκόσμιας comfort food κουζίνας.

ΠΗΓΗ

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!

Περισσότερα από την κατηγορία

Γεύση

Overnight Oats: Ένα αλλιώτικο cheesecake για πρωινό με 15γρ. πρωτεΐνη

19/10/2025, 17:14
Γεύση

Ξύλινες κουτάλες: Πώς τις πλένουμε και πότε τις αντικαθιστούμε

19/09/2025, 23:29
Γεύση

Ghee: Το βούτυρο που δεν καίγεται ποτέ

13/09/2025, 22:06
Γεύση

Πώς η ντομάτα «γέννησε» την πατάτα πριν από 9 εκατ. χρόνια

17/08/2025, 10:15
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Γεύση

Value for money κρασιά για τον Δεκαπενταύγουστο

14/08/2025, 08:23
Γεύση

Η “χρυσή” ελληνική τριάδα του Lonelyplanet για καλό φαγητό

09/08/2025, 21:38
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317

Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result