Της Ειρήνης Παπουτσή
Ξεχωρίζει για τις γευστικές του προτάσεις και ετοιμάζει βαλίτσες για την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου και στις 30 – 31 Οκτωβρίου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του περίφημου Gelato Festival World Masters 2025, προτείνοντας το παγωτό του, με γεύση «Almond Stracciatella».
Ο λόγος για τον 30χρονο gelatieri του Ζαχαροπλαστείου “Elite”, της Ελασσόνας, Ιωάννη Πεχλιβανίδη, που αναδείχθηκε 1ος φιναλίστ μετά από έναν απαιτητικό προκριματικό διαγωνισμό που διεξήχθη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τον ίδιο να μιλά στη LarissaPress για τη σημαντική διάκριση, τη δυναμική μα και τις δυσκολίες της περιφέρειας και φυσικά την ιδέα και την πρότασή του για ένα παγωτό που συνδυάζει ντόπιο πρόβειο γάλα και αμύγδαλα με την τεχνική της Stracciatella, σε ένα… ιντριγκαδόρικο στόρι, όχι μόνο για τον ίδιο, μα και για τους υπεύθυνους του προκριματικού.
«Είναι συγκινητικό οι κόποι, η έρευνα και οι προσπάθειες τόσων ετών να αποδίδουν καρπούς. Ζώ και δραστηριοποιούμαι στην περιφέρεια, με λίγους πόρους, μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και με δυσκολία στην προσέγγιση της πρώτης ύλης. Ωστόσο με χαροποιεί ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η γενιά μας επιμένει και προσπαθεί να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της», ήταν η πρώτη του αντίδραση, με τον ίδιο να σημειώνει ταυτόχρονα πως ότι αυτό που λείπει είναι η σταθερότητα, ώστε να επενδύσει κανείς αλλά και να μείνει στην επαρχία.
«Ξεκινήσαμε πριν χρόνια με στόχο να παράξουμε οι ίδιοι την πρώτη μας ύλη, το αμύγδαλο, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι τιμές ήταν ακραίες. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη, ώστε όχι μόνο να είμαστε αυτάρκεις μα και να έχουμε σίγουρη ποιότητα», σχολιάζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για την παρασκευή του παγωτού χρησιμοποιείται ντόπιο πρόβειο γάλα.
«Η ιδέα ήταν να συνδυάσω τις δυο αγαπημένες γεύσεις, το παγωτό αμύγδαλο και την τεχνική της Stracciatella και να πρωτοτυπήσω ιντριγκάροντας ταυτόχρονα με την εμπνευσμένη γευστική ιστορία που αφηγούμαι, καθώς τόσο το πρόβειο γάλα όσο και το αμύγδαλο αποτελούν ντόπια προϊόντα που παραπέμπουν στον τόπο μου και την καταγωγή μου».
Ο Ιωάννης Πεχλιβανίδης θα διαγωνιστεί, όπως προαναφέραμε, με τη γεύση «Almond Stracciatella», ένα variegato με πραλίνα αμυγδάλου και καραμελωμένους καρπούς αμυγδάλου, με την οποία και πρώτευσε στα προκριματικά, με το κονιάκ και τη βανίλια Μαδαγασκάρης, υλικά του παγωτού που του… εκμαιεύσαμε να ιντριγκάρουν ήδη τους γευστικούς μας κάλυκες.
Καλή του επιτυχία!