Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress
Με φθινοπωρινές διαδρομές και περίπατο στο δάσος, συλλογή και αναγνώριση μανιταριών, καθώς και ομιλία για τον πλούτο των άγριων μανιταριών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην Ανατολή Αγιάς, η Γιορτή Μανιταριού, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς, τον Σύλλογο Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος», τους Μανιταρόφιλους Θεσσαλίας και την Κοινότητα Ανατολής.
Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην ευνόησαν ιδιαιτέρως στην καρποφορία των μανιταριών, ωστόσο η εξόρμηση έδωσε… καρπούς, με τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, Στέργιο Μίχο, να σημειώνει πως οι εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διάδοση της γνώσης σχετικά με το μανιτάρι και την αξία του.
«Πρόκειται για μια σημαντική τροφή, ενώ οι σχετικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το 2006, εναλλάξ με την Κοινότητα Σκλήθρου, με μια παύση την περίοδο του κορωνοϊού και των πλημμυρών… Θα πρέπει να αναφερθεί πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 μανιτάρια, κάποια εκ των οποίων δεν είναι βρώσιμα», αναφέρει στη LarissaPress, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό οι συλλέκτες να ενημερώνονται και να απευθύνονται σε έμπειρους μανιταροσυλλέκτες ώστε να αποφεύγονται τα επικίνδυνα είδη.
«Από τη δράση των μανιταρόφιλων έχουν ελαχιστοποιηθεί πλέον τα ατυχήματα από την κατανάλωση ακατάλληλων μανιταριών. Πρόκειται για εξαιρετική τροφή που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας», καταλήγει.
Στο πλαίσιο της Γιορτής Μανιταριού πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Τα μανιτάρια στην Ελλάδα: Το κοινό δίκτυο για τα άγρια μανιτάρια», με ομιλητή τον Παναγιώτη Μαδέση, αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Βιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, συνεργαζόμενο καθηγητή ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ.
Ο κ. Μαδέσης αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια με το Ινστιτούτο Δασικών Μελετών ΕΛΓΟ και την ερευνήτρια, Ελένη Τοπαλίδου, για τη μελέτη και προστασία των μανιταριών, τονίζοντας πως πρόκειται για μύκητες που αποτελούν ξεχωριστό βασίλειο, ετερότροφους οργανισμούς με κύκλο ζωής.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με αναγνώριση μανιταριών και γευσιγνωσία, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία για γνωριμία με τη φύση και τον κόσμο του μανιταριού, αλλά και τη γαστρονομία της περιοχής, απολαμβάνοντας τα εδέσματα και τη φιλοξενία των διοργανωτών.
Δείτε φωτογραφίες: