Της Εύας Καλογήρου
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress
Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή των καστάνων στον νομό Λάρισας, με τους παραγωγούς να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη ξηροθερμία του καλοκαιριού έχει επηρεάσει την ποιότητα του καρπού, οι ελπίδες στρέφονται πλέον στις τιμές και στις αγορές του εξωτερικού.
Ο φακός της LP βρέθηκε σε καστανιές της Μελιβοίας, στους πρόποδες του Κισσάβου, όπου η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η διαδικασία καταγράφηκε βήμα-βήμα – από το μάζεμα των καρπών στο έδαφος, έως τη μεταφορά τους στα ειδικά ψυγεία για την πρώτη διαλογή και συντήρηση, με στόχο τη διάθεση στην αγορά.
Στις εγκαταστάσεις ψύξης, συναντήσαμε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Θύμιο Καζαντζή, ο οποίος αναφέρθηκε στις φετινές προκλήσεις αλλά και στη στρατηγική εξωστρέφειας που για πρώτη φορά εφαρμόζεται οργανωμένα στην περιοχή.
«Η ποιότητα του καρπού είναι σαφώς επηρεασμένη από τη φετινή ξηροθερμία, όμως η παραγωγή είναι ικανοποιητική και οι πρώτες ενδείξεις από τις τιμές είναι θετικές. Φέτος, για πρώτη φορά, στρεφόμαστε σε εξαγωγές προς χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης, με στόχο να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του τοπικού προϊόντος», δήλωσε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, τόνισε πως ο μακροπρόθεσμος στόχος του συνεταιρισμού είναι η μεταποίηση του κάστανου και το άνοιγμα σε νέες αγορές, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.
Καθώς οι πρώτοι καρποί γεμίζουν τα καφάσια και παίρνουν τον δρόμο για τις αγορές, οι καστανοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου επενδύουν φέτος όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο μέλλον του προϊόντος.
Με οδηγό την εξωστρέφεια και τη συνεργασία, ευελπιστούν πως το ελληνικό κάστανο θα κερδίσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές, δίνοντας ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.