Της Εύας Καλογήρου
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συνεχιζόμενη αύξηση στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, με τους κρεοπώλες της Λάρισας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που αναπόφευκτα περνά και στα ράφια των καταστημάτων.
Οι καταναλωτές ήδη στρέφονται σε φθηνότερα είδη κρέατος, ενώ οι κρεοπώλες εκφράζουν φόβους για περαιτέρω ανατιμήσεις μέσα στο φθινόπωρο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Λάρισας Ευάγγελος Ρίζος μιλώντας στη LarissaPress τονίζει ότι η τιμή του βόειου κρέατος στον νομό κυμαίνεται από 15 έως 17 ευρώ το κιλό, με τους κρεοπώλες να καταβάλλουν προσπάθειες να κρατήσουν τις τιμές χαμηλές, ωστόσο όπως εκτιμά, το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί.
Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση, όπως είναι η μεγάλη έλλειψη στην αγορά εντός και εκτός Ελλάδας και η στροφή των καταναλωτών στο μοσχάρι λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ενώ επισημαίνει ότι η «τιμή στο βόειο κρέας θα κρίνει τη βιωσιμότητα στα κρεοπωλεία».
Την ίδια στιγμή, οι περιβαλλοντικές… ανησυχίες της Ε.Ε. κάνουν είδος πολυτελείας το μοσχαράκι, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Ρίζος, το 30% του ζωικού κεφαλαίου σε Γαλλία και Ολλανδία έχει εξαλειφθεί.
«Μας λένε ότι το μοσχάρι ρυπαίνει το περιβάλλον και πρέπει να μειωθεί η παραγωγή. Εμείς βλέπουμε την τιμή να ανεβαίνει και τον καταναλωτή να απομακρύνεται», σημειώνει ακόμη ο πρόεδρος των κρεοπωλών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του κρεοπώλη και ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας στη Συκαμινέα, Λάζαρου Στεργιούλα, ο οποίος μιλώντας στη LarissaPress εκφράζει φόβους για περαιτέρω άνοδο στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος τον Νοέμβριο.
Πάντως, η αγορά δείχνει σημάδια αστάθειας και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να αποτραπούν περαιτέρω αυξήσεις. Αν δεν αλλάξει η σημερινή εικόνα, το μοσχαρίσιο κρέας ενδέχεται να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από το καλάθι του μέσου καταναλωτή, ως είδος πολυτελείας.