LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result
LarissaPress
  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
LarissaPress
No Result
View All Result

Ghee: Το βούτυρο που δεν καίγεται ποτέ

13 Σεπτεμβρίου 2025, 22:06
–
Γεύση
Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Οι έμπειροι μάγειρες και οι foodies ξέρουν πως το λίπος μετράει όσο και η πρώτη ύλη. Όχι μόνο για το ψήσιμο, αλλά και για τη γεύση, το άρωμα, την υφή. Το βούτυρο ghee (προφέρεται γκι) είναι ένα από εκείνα τα υλικά που αλλάζουν τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Έχει γεύση, αντοχή στη θερμότητα και διάρκεια στο ράφι. Και όσο η ινδική κουζίνα αποκτά μεγαλύτερη δημοτικότητα, περνά από τα εξωτικά εστιατόρια στα πιάτα της καθημερινότητας, καταλήγοντας δίπλα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το φρέσκο βούτυρο και το ταχίνι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το συναντάμε τόσο σε συνταγές με κάρυ όσο και σε γλυκά, αλλά και σε μενού fine dining που παίζουν με την έννοια του «λιπαρού με ουσία».

Το ghee έχει περάσει πια τα σύνορα της Ινδίας και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα που γράφουν για φαγητό, όχι σαν ένα ακόμα «ethnic» trend, αλλά ως υλικό με ταυτότητα, βάθος και τεχνική αξία.

«Το ghee είναι, χωρίς αμφιβολία, διαυγασμένο βούτυρο αλλά είναι και κάτι περισσότερο. Όπως το κρασί είναι κάτι περισσότερο από τον χυμό ενός στυμμένου σταφυλιού. Αν μου ζητούσαν να αναφέρω ένα μόνο επίτευγμα της χώρας μας, θα έλεγα ότι είναι η ανακάλυψη της διαδικασίας μετατροπής του βουτύρου σε ghee.» αναφέρει ο Ινδός ιστορικός τροφίμων K.T. Achaya.

Η μεγαλύτερη πρακτική του αξία είναι ότι έχει υψηλό σημείο καπνού, αγγίζει τους 250°C, οπότε είναι ιδανικό για τηγάνισμα, σοτάρισμα και ψήσιμο. Δεν καίγεται, δεν πικρίζει και δεν αφρίζει. Μπορεί να αντικαταστήσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε κάθε παρασκευή, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν το επιλέγουμε λόγω της του γεύση, και όχι επειδή «δεν έχουμε κάτι άλλο». Η γεύση του άλλωστε είναι διακριτικά καραμελωμένη, η υφή του σταθερή και το άρωμά του ζεστό, χωρίς να επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά. Αντίθετα, τα ενώνει.

Το ghee είναι από τα ελάχιστα λιπαρά που μπορούν να σταθούν εξίσου καλά σε ένα κάρυ, σε ένα ταψί με πατάτες ή σε ένα μπισκότο με φιστίκι Αιγίνης. Ταιριάζει σε απλές συνταγές όπως scrambled eggs, βραστά όσπρια, ένα τηγανητό ρύζι. Αλλά και σε πιο σύνθετα όπως αρνί με μπαχαρικά, σάλτσα με γιαούρτι, καραμελωμένα λαχανικά. Δίνει ένταση σε τάρτες, βάθος σε πουρέ, και δουλεύει ακόμη και σε επιδόρπια, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με ξηρούς καρπούς, χαλβάδες ή ζύμες.

ΠΗΓΗ

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση
  • Ακολουθήστε το LarissaPress στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται!

Περισσότερα από την κατηγορία

Γεύση

Πώς η ντομάτα «γέννησε» την πατάτα πριν από 9 εκατ. χρόνια

17/08/2025, 10:15
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Γεύση

Value for money κρασιά για τον Δεκαπενταύγουστο

14/08/2025, 08:23
Γεύση

Η “χρυσή” ελληνική τριάδα του Lonelyplanet για καλό φαγητό

09/08/2025, 21:38
Γεύση

Φτιάχνουμε μπάρες λεμονιού

05/08/2025, 10:29
Γεύση

Ψηλά στις προτιμήσεις το τηγανητό παγωτό

02/08/2025, 16:36
Γεύση

Ανάλαφρη πανακότα με ζελέ κεράσι

15/06/2025, 21:54
Διεύθυνση: Γιαννιτσιώτη 1, 41222, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2411117700
Email: news@larissapress.gr & adv@larissapress.gr
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 14317
Η επιχείρηση LIBERTY IKE ως δικαιούχος του ιστοτόπου larissapress.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του περιεχομένου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Ταυτότητα // Όροι χρήσης // Πολιτική Cookies // Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

© 2019 - 2025 LarissaPress - Powered by ITBox, Art direction Cursor Design Studio

  • Επικαιρότητα
    • Λάρισα
    • Τα Νέα της Βουλής
    • Θεσσαλία
    • Δήμοι Ν. Λάρισας
    • Ελλάδα
    • Πολιτική 
    • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Αγροτική Οικονομία
    • Αγορά ακινήτων
    • Εκπαίδευση
  • Ρεπορτάζ
    • Πρόσωπα
    • Λοξή ματιά
    • Λάρισα – Εμπιστευτικό
    • Κουίζ
    • Αστικές … Διαθλάσεις
  • Απόψεις
    • Λαρισαίοι
    • Αρθρογραφία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Κινηματογράφος
    • Βιβλίο
    • Εικαστικά
    • Γεύση
    • Καφές
    • Τέχνες
      • Θέατρο
  • Μέλλον
    • Αθλητισμός
    • Υγεία
    • Περιβάλλον
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
  • Έξοδος
    • Έξοδος
    • Ταξίδια
    • Αυτοκίνητο
    • Ομορφιά και Περιποίηση
  • WebTV
  • Podcasts
No Result
View All Result