Τα μικροπλαστικά έχουν ήδη κατακλύσει το περιβάλλον και το σώμα μας, εμφανίζονται όμως για πρώτη φορά σε εκπληκτικά υψηλές συγκεντρώσεις σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Ειδικότερα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο npj Science of Food, αναδεικνύει την παρουσία τους σε ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τρόφιμα: το τυρί.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολέτζιο Δουβλίνου και το Πανεπιστήμιο Παδόβας στην Ιταλία δείχνει ότι τα ώριμα τυριά (εκείνα που ωριμάζουν για πάνω από τέσσερις μήνες) περιέχουν κατά μέσο όρο 1.857 μικροπλαστικά σωματίδια ανά κιλό. Αυτό είναι 45 φορές περισσότερο από τα μικροπλαστικά που περιέχουν τα μπουκάλια νερού. Μάλιστα, οι φρέσκες ποικιλίες τυριών περιέχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις, 1.280 μικροπλαστικά ανά κιλό, ενώ το γάλα μολύνεται με 350 μικροπλαστικά ανά κιλό.
Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, τα μικροπλαστικά ενδέχεται να διεισδύουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορα στάδια της παραγωγής. Ειδικά στην περίπτωση των τυριών, η διαδικασία απομάκρυνσης του ορού γάλακτος και η συμπύκνωση των στερεών συστατικών φαίνεται να αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους, καθιστώντας τα τελικά προϊόντα πιο επιβαρυμένα.
Η προέλευσή τους αποδίδεται κυρίως σε ίνες από συνθετικά υφάσματα, όπως εργαστηριακές ρόμπες, γάντια ή δίχτυα μαλλιών, οι οποίες μπορεί να εισέρχονται στα τρόφιμα μέσω του αέρα, των φίλτρων ή των επιφανειών επεξεργασίας. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα και πιο ακανόνιστα πλαστικά θραύσματα που εντοπίστηκαν στα δείγματα τυριού θεωρείται ότι προέρχονται από τη φθορά πλαστικών συσκευασιών, εξαρτημάτων μηχανημάτων ή άλλων στοιχείων της παραγωγικής διαδικασίας.
Η ανίχνευση μικροπλαστικών στα τυριά, όπως κατέγραψε η πρόσφατη μελέτη, δεν είναι ένα απομονωμένο περιστατικό. Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη εντοπίσει μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια και στο νωπό γάλα, όμως, με μέσο όρο περίπου 190 σωματίδια ανά λίτρο. Οι πιθανές πηγές αυτής της επιμόλυνσης είναι πολλές: από τις ζωοτροφές που καταναλώνουν τα ζώα, έως τα σωματίδια που περνούν μέσω των συστημάτων πέψης και μεταβολίζονται σε όλο τον οργανισμό.
Εξαιτίας του απειροελάχιστου μεγέθους τους, τα μικροπλαστικά έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες του σώματος, φτάνοντας από το πεπτικό σύστημα στο κυκλοφορικό και εντέλει στο γάλα. Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί και την παρουσία τους στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, η οποία έχει καταγραφεί σε πρόσφατες έρευνες, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό.