Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έπεσε 27χρονος εργαζόμενος σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής Πλημμυρίου στη Νότια Ρόδο, χάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά το ποσό των 1.602 ευρώ.
Ο δράστης, προσποιούμενος λογιστή από τα κεντρικά γραφεία ξενοδοχειακού ομίλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου χρησιμοποιώντας κινητό αριθμό, ισχυριζόμενος πως ο παθών δικαιούται επίδομα 250 ευρώ. Με τρόπο που εμπνέει επαγγελματισμό και αξιοπιστία, ο άγνωστος κατάφερε να αποσπάσει από τον υπάλληλο τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας.
Περίπου 10 λεπτά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο παθών διαπίστωσε ότι από τον τραπεζικό του λογαριασμό είχαν εκταμιευτεί δύο μεγάλα χρηματικά ποσά: 906,30 ευρώ, με παραλήπτη την «COSMOTE PAYMENTS ELECTRONIC MONEY SERVICES A.E»,
706,91 ευρώ, επίσης μέσω της ίδιας πλατφόρμας.
Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από την εφαρμογή Revolut και χωρίς τη συγκατάθεση ή επίγνωση του υπαλλήλου, σύμφωνα με τη «Δημοκρατική». Μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί κατέθεσε αίτηση αμφισβήτησης συναλλαγών και μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου για να υποβάλει έγκληση για απάτη μέσω υπολογιστή, σύμφωνα με το άρθρο 386Α του Ποινικού Κώδικα.
Η αστυνομία, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του περιστατικού και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες, διαβίβασε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Μονάδα Α’), ζητώντας την άμεση δέσμευση του επίμαχου ποσού, ώστε – εφόσον αυτό δεν έχει αποσυρθεί – να επιστραφεί στον καταγγέλλοντα. Παράλληλα, προσκομίστηκαν φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών καθώς και στιγμιότυπα οθόνης από το κινητό του παθόντα, προκειμένου να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την εξέλιξη του περιστατικού.
Το περιστατικό φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης τηλεφωνικής απάτης με στόχευση εργαζομένων σε τουριστικούς χώρους. Η χρήση κινητού αριθμού (συγκεκριμένα με αριθμό ελληνικής τηλεφωνίας), η γνώση της ιδιότητας του παθόντα, αλλά και η αναφορά σε πραγματική ξενοδοχειακή δομή καταδεικνύουν προηγούμενη καταγραφή πληροφοριών από τους δράστες.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η απάτη έλαβε χώρα μέσα στο ξενοδοχείο, στη ρεσεψιόν, μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής. Η εντύπωση «εσωτερικής επικοινωνίας» από ανώτερο ή συνεργαζόμενο τμήμα ήταν καίρια στο να πεισθεί ο υπάλληλος.