Της Εύας Καλογήρου
Η κατάργηση της 1ης Στρατιάς που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ατζέντας 2030, προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ο προβληματισμός αυτός εστιάζεται σε πολλαπλές πτυχές, όπως οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας, η εθνική ασφάλεια και ο γεωστρατηγικός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η είδηση έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στη Λάρισα, με το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό να αιφνιδιάζεται από την απόφαση.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στη LarissaPress ο πρόεδρος του Συλλόγου ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας, Απόστολος Σκορδούλης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, τόνισε ότι ουδείς ενημερώθηκε για την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, με το γεγονός να προκαλεί εύλογες ανησυχίες και σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση έχει σημάνει συναγερμό, με τον Σύλλογο να επιδιώκει άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα.
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος από τη μεριά του, σημείωσε ότι η Λάρισα αναβαθμίζεται στρατηγικά.
Μετά τη συζήτηση που είχε με τον υφ. Εθνικής Άμυνας Αθανάσιο Δαβάκη, ο κ. Καπετάνος τόνισε ότι η διπλή επιχειρησιακή ιδιότητα της 1ης Στρατιάς (Ευρωπαϊκό Στρατηγείο) μεταφέρεται πλέον στον Γενικό Επιθεωρητή του Στρατού, ο οποίος θα εδρεύει μόνιμα στη Λάρισα – και όχι στο Γενικό Επιτελείο στην Αθήνα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο κ. Καπετάνος, για μία σημαντική αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της πόλης, καθώς ο Γενικός Επιθεωρητής, που σήμερα είναι και Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θα αποτελεί τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του Στρατεύματος, με αρμοδιότητες σε όλη την Επικράτεια. Επιπλέον, θα αναλάβει το σύνολο των διασυνδέσεων με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι σήμερα αποτελούσαν ευθύνη της 1ης Στρατιάς.
Όσο για το προσωπικό, εύλογα δημιουργούνται απορίες για το επόμενο διάστημα αφού η κατάργηση της της 1ης Στρατιάς, ως μέρος της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και θα οδηγήσει σε ανακατανομή του προσωπικού. Αυτό θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις στρατοπέδων και πιθανώς μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες στρατιωτικές διοικήσεις ή υπηρεσίες.
Παρά τις εξαγγελίες για αναδιάρθρωση ή εκσυγχρονισμό, τίθεται το ερώτημα εάν η νέα δομή θα μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο αποτελεσματικά σε πολλαπλά μέτωπα, ειδικά σε περίοδο κρίσης.