Της Εύας Καλογήρου
Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, ιδρύονται 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες όλης της επικράτειας.
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποδεικνύει στην πράξη την υποστήριξή του στην ενταξιακή εκπαίδευση και την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προχωρώντας σε μια τομή με χαρακτήρα καθολικό και διαρθρωτικό.
Η παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με την εφαρμογή του, ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης στη χώρα αυξάνεται κατά 89,6%, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στήριξης μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσκολίες.
Η ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης αφορά και τις 13 περιφέρειες της χώρας, με κάλυψη κάθε βαθμίδας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι τα ΕΠΑΛ.
Να σημειωθεί ότι τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν εντός των σχολείων, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και σχέδια εξατομικευμένης παρέμβασης, προσφέροντας δυνατότητα παρακολούθησης της γενικής τάξης με υποστήριξη, όπου απαιτείται.
Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Λάρισας Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος μιλώντας στη LarissaPress αναφέρει: «Η ίδρυση Τμημάτων Ένταξης είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές και ειδικά στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών αγώνων του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό για ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου στον νομό Λάρισας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να ιδρυθούν 34 Τμήματα Ένταξης στα Δημοτικά Σχολεία και 48 Τμήματα Ένταξης στα Νηπιαγωγεία ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα λειτουργήσουν 17 Τμήματα στο Γυμνάσιο, 5 στο Γενικό Λύκειο και 4 στα ΕΠΑΛ.
Τα Τμήματα Ένταξης στοχεύουν στην παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης και στην ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική τάξη, με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης.
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι των Τμημάτων Ένταξης είναι:
· Ισότιμη πρόσβαση στη γνώση:
Διασφάλιση ότι κάθε μαθητής, ανεξάρτητα από τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του, έχει ίσες ευκαιρίες να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες.
· Εξατομικευμένη υποστήριξη:
Παροχή εξειδικευμένης βοήθειας και προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές με ειδικές ανάγκες.
· Ενσωμάτωση στη γενική τάξη:
Δυνατότητα παρακολούθησης του μαθήματος στη γενική τάξη με υποστήριξη από το Τμήμα Ένταξης, προωθώντας την κοινωνική ενσωμάτωση και την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές.
· Ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης:
Δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών.
· Έγκαιρη παρέμβαση:
Εντοπισμός και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
· Ορθολογική κατανομή:
Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλη τη χώρα, με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και την ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
· Αναβάθμιση της εκπαίδευσης:
Δημιουργία μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την παροχή σταθερού υποστηρικτικού πλαισίου.
Η υλοποίηση των στόχων αυτών αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός σχολείου χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.