Της Ειρήνης Παπουτσή
Με τις παραστάσεις του με το έργο του Σαίξπηρ, Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, να συνεχίζονται… εντός των τειχών μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουλίου και την περιοδεία του σε πόλεις του νομού αλλά και της Β. Ελλάδας να εκκινούν στις 27 Ιουλίου, το Θεσσαλικό Θέατρο «τρέχει» παράλληλα τον προγραμματισμό του για τη νέα περίοδο.
«Φρέσκια» και άκρως νεανική η φετινή παράσταση, δικαίως καταχειροκροτείται κάθε βράδυ από Λαρισαίους όλων των ηλικιών, την ώρα που οι άνθρωποι του θεάτρου ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, που ακολουθεί το διάστημα από 23 έως 31 Αυγούστου 2025, σε μια διοργάνωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης του Θεσσαλικού Θεάτρου με το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δ. Λαρισαίων και πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της LarissaPress, τόσο η Κεντρική όσο και η Παιδική Σκηνή του θεάτρου έχουν ήδη προχωρήσει στην επιλογή έργων, με σημαντικές παραστάσεις και συντελεστές καταξιωμένους στον χώρο, που θα κάνουν αίσθηση στην πόλη, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το κύρος μα και τη δυναμική του «Θεσσαλικού».
Σημειώνεται ότι εντός του Αυγούστου το Θ.Θ. θα παρουσιάσει στην Αυλή του θεάτρου του Μύλου την παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», με τη Χριστίνα Αλεξανιάν να αφηγείται συγκλονιστικά το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειας της Κουρτιάν και ολόκληρου του έθνους της, σε μια θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου και μέσα από ένα έργο ιστορικής και συλλογικής μνήμης με θέμα την γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Αρμενίων, ενώ το «Θεσσαλικό» θα έχει την ανάθεση εκτέλεσης της παραγωγής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Με θεματική τον πόλεμο διοργανώνεται το φετινό Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, ενώ στο πλαίσιο αυτό, το έργο Πέρσες του Αισχύλου, μέσα από τη φωνή των ηττημένων, αποτυπώνει τη θλίψη του, την κατάρρευση της εξουσίας και την αντιπαράθεση ενός πολιτισμού με τα όριά του, με τη διοργάνωση να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινού πεδίου συνάντησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών από τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως φωνής και δράσης, μνήμης και αντίστασης, ερωτήματος και πρότασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια υποκριτικής, κίνησης και εκφοράς λόγου, ανοιχτά σε φοιτητές/φοιτήτριες, εφήβους, πολίτες και ερασιτέχνες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα εργαστηριακά μαθήματα των φοιτητών/φοιτητριών θα διεξαχθούν από καταξιωμένους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Θοδωρής Αμπαζής, Συνθέτης, Σκηνοθέτης, πρ. Αν. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου, η Έλσα Ανδριανού, Δραματουργός, Διασκευάστρια, Μεταφράστρια, η Κική Μπάκα, Κινησιολόγος,, Χορεύτρια, Δασκάλα σύγχρονου χορού, η Ναταλία Στυλιανού, Ηθοποιός, Δασκάλα Υποκριτικής και η Κέννυ Μακλέλαν, Σκηνογράφος.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ το εργαστήριο Θεάτρου των Πολιτών, με τίτλο «Αντιγόνη: Το Δίκαιο των Πολιτών», θα πραγματοποιηθεί από τη Χριστίνα Ζώνιου, Διδάσκουσα Υποκριτικής, Θεατρολόγο, Δημιουργό και Ερευνήτρια Συμμετοχικών Θεατρικών Πρακτικών και τον Νίκο Γκόβα, παιδαγωγό θεάτρου και εκπαιδευτή ενηλίκων.
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΟΛΙΕΡΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Θεσσαλικό Θέατρο θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή 2025 – 2026 την κωμωδία του Μολιέρου, Ο Μισάνθρωπος, σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και σε διασκευή για έξι πρόσωπα της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση 1.600 στίχων.
Η έμμετρη πεντάπρακτη κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1666, στο Παρίσι, σε ένα έργο εμπνευσμένο από τη «θεατρικότητα» της κοινωνίας, με τον Γάλλο θεατρικό συγγραφέα να ασκεί έντονη κριτική στα ήθη της Αυλής και την υποκρισία που κυριαρχεί σε μια κοινωνία του «φαίνεσθαι», στην οποία οι συμπεριφορές αγγίζουν τα όρια της παρωδίας.
ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Τέλος, η Παιδική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου θα παρουσιάσει την παράσταση «Πριγκίπισσα Καράμπου», σε κείμενο – σκηνοθεσία του «δικού» μας, Αλέξανδρου Νικόλαου Μπαλαμώτη και σκηνικά – κοστούμια του μοναδικού Γιάννη Κατρανίτσα, γνωστού στους θεατρόφιλους Λαρισαίους και από την παλιότερη συνεργασία του με το «Θεσσαλικό», στην παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του με τίτλο F*ck Strindberg, βασισμένη στο έργο Δανειστές του Αυγ. Στρίντμπεργκ, σε μια ακόμη καλλιτεχνική του συνύπαρξη με τον Αλέξανδρο Νικόλαο Μπαλαμώτη.
Το έργο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, η οποία γίνεται πρώτη φορά θεατρικό έργο στην Ελλάδα και έχει ως εξής:
Η Mary Baker γεννήθηκε ως Mary Willcocks στις 11 Νοεμβρίου 1792 στο Witheridge του Devon, στην Αγγλία. Ήταν κόρη του Thomas Willcocks, ενός τοπικού τσαγκάρη, και της Mary Burgess. Η ζωή της χαρακτηριζόταν από φτώχεια και μεροληψίες της εποχής. Εργάστηκε ως υπηρέτρια σε διάφορα σπίτια της νότιας Αγγλίας, χωρίς να βρει σταθερή κατοικία. Έγινε γνωστή στα 1817, όταν καλοντυμένη με εξωτικά ενδύματα και μιλώντας μια επινοημένη γλώσσα παρουσίασε τον εαυτό της ως «Πριγκίπισσα Καράμπου», προερχόμενη από το μυστηριώδες νησί «Javasu».
Η γλώσσα που δημιούργησε η Mary ήταν μια μίξη Ρομά με φανταστικά στοιχεία, ώστε να φαίνεται εξωτική. Φορούσε τουρμπάνι και πολύχρωμα φορέματα, προσφέροντας θεαματικές επιδείξεις, με «αυτοσχέδιες προσευχές» και με την ικανότητά της στην τοξοβολία. Ο Samuel Worrall, τοπικός ειρηνοδίκης, ανέλαβε την υπόθεση της κοπέλας. Όμως η σύζυγός του, Elizabeth Worrall, συγκινήθηκε από την παράξενη κοπέλα, πίστεψε στη μοναδικότητά της και την έφερε να μείνει στο σπίτι τους ως φιλοξενούμενη. Ένας Πορτογάλος ναύτης, ο Manuel Eynesso, ισχυρίστηκε πως κατανόησε τη γλώσσα της και μετέφρασε την ιστορία της, ενισχύοντας τον μύθο της «πριγκίπισσας». Η δημοσιότητα και η περιέργεια των κυρίων του Bristol την ανέδειξαν σε ατραξιόν των εφημερίδων της εποχής.
Η αποκάλυψη ήρθε όταν μια πρώην εργοδότριά της, η Mrs. Neale, αναγνώρισε τη Mary μέσα από δημοσίευμα και αποκάλυψε την αληθινή της ταυτότητα. Παρ’ ότι καταδικάστηκε για αγυρτεία, η επιείκεια που έδειξε η κυρία Worrall της εξασφάλισε όχι μόνο μια γρήγορη αποφυλάκιση, αλλά και τα ναύλα της για ένα ταξίδι στην Αμερική. Εκεί συνέχισε να εμφανίζεται ως «Καράμπου». Το 1824 επέστρεψε στην Αγγλία, παντρεύτηκε τον Richard Baker και έγινε η Mary Baker, εισαγωγέας βδέλλας. Υπέκυψε σε τραυματισμό από πτώση και πέθανε στο Bristol στις 24 Δεκεμβρίου 1864, αφήνοντας πίσω της μια μοναδική ιστορία εξαπάτησης και ανθρώπινης εφευρετικότητας!