Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας, εκτιμώντας ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με αναφορές στα ελληνοτουρκικά.
«Τα θέματα με την Τουρκία δεν είναι τωρινά. Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή από το 1974, ενώ το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” προβλήθηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αντέδρασε με ποικίλους τρόπους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και σε ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε πετύχει καλύτερη συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε «αμιγώς περιβαλλοντική» την πρωτοβουλία για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων.
«Στο σκάκι θέλω να παίζω με τα λευκά»
Τόνισε δε πως η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ από την Τουρκία να μας υποδείξει τι θα κάνουμε εντός των χωρικών μας υδάτων. Ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται.
Στο σκάκι θέλω να παίζω με τα λευκά, θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων».
Παράλογο και παράνομο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παράλογο και παράνομο», υπογραμμίζοντας ότι «δεν παράγει δικαιώματα». Παράλληλα, τόνισε ότι «η Τουρκία εκβίασε την κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει το μνημόνιο».
Για το μεταναστευτικό
«Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτική κρίση – μην ξεχνάμε τον Μάρτιο του 2020, όταν εμποδίσαμε μια οργανωμένη εισβολή μεταναστών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, τόνισε ότι πρόκειται για «μια πιο σύνθετη υπόθεση», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έλαβε «μια δύσκολη απόφαση: την αναστολή εξέτασης ασύλου μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική».
«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους διακινητές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός λέγοντας παράλληλα ότι: «Δίνω αγώνα για τα εθνικά συμφέροντα. Η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε».
Για το καλώδιο με την Κύπρο
«Τα έργα για το καλώδιο θα ξεκινήσουν όταν είναι κατάλληλες οι γεωπολιτικές συνθήκες. Το καλώδιο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει. Η τουρκία έχει εγείρει κάποια ερωτήματα τα οποία είναι παντελώς αβάσιμα. Δεν μπορεί από την μία να ζητάει προσέγγιση με την ΕΕ και στα λόγια να θέλει να μπλοκάρει ένα ευρωπαϊκό έργο»
«Η Τουρκία, όσο επιμένει σε casus belli, δεν θα ενταχθεί στο SAFE»
«Η Τουρκία, όσο επιμένει σε casus belli, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE. Έχει τη δυνατότητα να πείσει την Ελλάδα και την ΕΕ ότι δεν συνιστά απειλή για καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε πώληση εξοπλισμού δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Δεν θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθώ τετελεσμένα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διακομματικό
«Ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση – είναι ένα διαχρονικό και διακομματικό πρόβλημα. Επί 40 χρόνια, μια ολόκληρη γενιά έμαθε να εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η απόφαση της διάλυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την ευρωπαϊκή εισαγγελία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για την επιστροφή των χρημάτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Το πάρτι τελειώνει. Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο του τραπεζιού».
«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, να επιστραφούν τα κλεμμένα και να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Στο ζήτημα αυτό εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου – ήταν μια μάχη που δεν κερδίσαμε», τόνισε ο ίδιος.
«Να αποσυρθεί το αίτημα των κομμάτων για προανακριτική. Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες υπουργών. Μόνο ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι δεν έχει στελέχη μπλεγμένα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη»
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών τα βγάζει δύσκολα πέρα. Το πρόβλημα είναι η συσσωρευμένη ακρίβεια, όχι ο πληθωρισμός».
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στη ΔΕΘ, η προσοχή θα στραφεί προς τη μεσαία τάξη: «Να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς· εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας. Έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο».
Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Για κόμμα Τσίπρα και Σαμαρά
Για το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει στη ΝΔ – δεν τον προκάλεσα εγώ».
Οσον αφορά την επιστροφή Τσίπρα: «Για να απαντήσω στον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει πρώτα να μιλήσει. Έχει παρελθόν και αν έχει μέλλον θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Δεν θα επιτρέψω να παραχαραχθεί η ιστορία του τόπου – υπήρξε κακός πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.