Φρένο στις δαπάνες και σε περιττά έξοδα έβαλαν οι Ελληνες κατά τον προηγούμενο μήνα, εν αναμονή ενδεχομένως και των θερινών εκπτώσεων αλλά και των εξόδων που αναμένεται να κάνουν όσοι τελικά αποδράσουν αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Plum, που έχει αναπτύξει εφαρμογή διαχείρισης και αποταμίευσης χρημάτων, τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά χρήστη μειώθηκε αισθητά σε σύγκριση με τον Μάιο σε βασικές κατηγορίες εξόδων, καθώς και σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις σημείωσαν οι κατηγορίες προσωπικής φροντίδας και γυμναστικής (-50%), εστίασης (-50%) και ένδυσης και αξεσουάρ (-45%). Σημαντική ήταν η μείωση στους λογαριασμούς (-41%) ενώ ηπιότερες ήταν οι μειώσεις στις κατηγορίες σούπερ μάρκετ (-4%) και στις μεταφορές (-23%).
Οπως δείχνουν τα στοιχεία της νεοφυούς εταιρείας Plum, σημαντικό πλήγμα δέχθηκε και η εστίαση, με τη δαπάνη να υποχωρεί κατά 50% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφει πλέον πέντε συνεχόμενους μήνες πτώσης, γεγονός που δείχνει πως, από τα πρώτα έξοδα που «κόβουν» οι καταναλωτές όταν πιέζονται οι προϋπολογισμοί τους είναι και η έξοδος για φαγητό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοιμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), χαμηλές ήταν οι πτήσεις του κλάδου της ένδυσης κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Οι εξαγωγές ελληνικού ρούχου αλλά και οι λιανικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά παραμένουν υποτονικές, προβληματίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων σημείωσαν οριακή αύξηση 0,6%, κινούμενες σε χαμηλότερα επίπεδα από τον πληθωρισμό, ενώ οι εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκαν κατά 4%. Η συνολική αξία των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2025 ανήλθε στα 590 εκατ.ευρώ από 615 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων παρουσίασαν ελαφρά μείωση 2,8%, ενώ αντίθετα αύξηση 5,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας. Παράλληλα, μειωμένες κατά 14% ήταν και οι εξαγωγές βαμβακιού. Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, άνοδο σε ποσοστό 7,4% κατέγραψαν οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα αυτές, για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας να ανέλθουν σε αξία στο 1,18 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2025 έναντι 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2024.
Η αύξηση των εισαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας ήταν μεγαλύτερη και ανήλθε σε 10,7%, ενώ της ένδυσης σε 7,1%. Πτωτικά ωστόσο κινήθηκαν και κομβικοί οικονομικοί δείκτες, που δίνουν το σήμα για την πορεία του κλάδου στη χώρα μας. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 6,4% στην ένδυση, ενώ κατέγραψε άνοδο 5,1% στην κλωστοϋφαντουργία.