Με φόντο τη συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο για την τραγωδία στα Τέμπη, η ένταση στη Βουλή κορυφώθηκε, με διαδοχικές αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών αρχηγών.
Η πρώτη αποχώρηση σημειώθηκε από την «Ελληνική Λύση», με τον πρόεδρό της Κυριάκο Βελόπουλο να κάνει λόγο για «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς σε αυτό το κουκούλωμα δεν χωράμε. Εμείς δεν παίρνουμε μέρος σε αυτό. Επειδή δεν χωράμε σε αυτό το θέατρο και σε αυτή την τραγωδία, αποχωρούμε, για να μη νομιμοποιήσουμε τη φαλκίδευση της Δημοκρατίας».
Βελόπουλος: «Η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει το σπίτι του Σημίτη»
Ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, ότι σχεδιάζει να αγοράσει το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για να το μετατρέψει σε μουσείο. «Έβγαλε πωλητήριο του σπιτιού του ο μέντορας του κυρίου Μητσοτάκη. Και θέλει η κυβέρνηση να το αγοράσει για να το κάνει μουσείο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να σπαταληθούν για να αγοραστεί το σπίτι του Σημίτη, του αρχιερέα της διαπλοκής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαψεύδει ο Φλωρίδης
Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, λέγοντας: «Όσο “αλήθεια” ήταν τα περί μεταφοράς 25 τόνων ξυλολίου, όσο “αλήθεια” ήταν οι 15 τόνοι ξυλολίου, όσο “αλήθεια” ήταν οι 4,5 τόνοι ξυλοξίου, όσο “αλήθεια” ήταν οι 2,5 τόνοι ξυλολίου, όσο “αλήθεια” ήταν οι μονταζιέρες, όσο “αλήθεια” ήταν όλα αυτά που κατά καιρούς διακίνησε ο κ. Βελόπουλος, άλλο τόσο “αλήθεια” είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει το κτήμα του πρώην εκλιπόντος πρωθυπουργού. Ίδια αλήθεια με όλα τα προηγούμενα, δηλαδή, ένα διαρκές ψέμα φτάνει να δημιουργήσει μια εντύπωση». Στο ίδιο ύφος συνέχισε ο υπουργός: «Όσο αλήθεια ήταν οι 53 νεκροί που δεν τους βρήκαμε, όσο αλήθεια ήταν οι τόνοι του ξυλολίου, η μονταζιέρα, όσα διακίνησε ο κ. Βελόπουλος, τόσο αλήθεια είναι και αυτό που είπε για το κτήμα του εκλιπόντος».
Ακολούθησε η αποχώρηση του κόμματος «Νίκη», με τον Δημήτρη Νατσιό να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «εγκληματική μεθόδευση». Ο ίδιος δήλωσε ότι «κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος» και αρνείται να επιτρέψει ουσιαστικό έλεγχο. «Δεν συμμετέχουμε στη συμπαιγνία, την πλεκτάνη που έχετε στήσει και αποχωρούμε», είπε.
Φάμελλος: «Διπλό έγκλημα σύγκρουσης και συγκάλυψης»
Με σφοδρότητα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο για «στημένη συνεδρίαση της Βουλής» και για «διπλό έγκλημα: της σύγκρουσης και της συγκάλυψης». Σε πλάγιο λόγο, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συγκαλύψουν τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, με σκοπό να προστατευθεί το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η προκαταρκτική επιτροπή λειτούργησε ως «επιτροπή συγκάλυψης», χωρίς εξέταση μαρτύρων και χωρίς πρόσβαση στη δικογραφία για τα μέλη της. Κατήγγειλε την απόφαση της πλειοψηφίας να παραπέμψει τον Κώστα Καραμανλή μόνο για πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, αγνοώντας στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι πρόκειται για μία ακόμα φάση στην επιχείρηση «μπάζωμα της αλήθειας», κάνοντας λόγο για «μοντέλο Τριαντόπουλου» και κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό ότι έδωσε εντολή για παραποίηση του χώρου του δυστυχήματος. Κατέθεσε στα πρακτικά τον κατάλογο μαρτύρων που, όπως είπε, ποτέ δεν κλήθηκαν να καταθέσουν, και δήλωσε ότι η διαδικασία που διεξάγεται παραβιάζει το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής.
Σε μία αποστροφή της ομιλίας του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διερευνηθεί ούτε η κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών ούτε η απιστία, ούτε η πιθανή εμπλοκή της Hellenic Train στη μείωση των υποχρεώσεών της. Επέκρινε το γεγονός ότι δεν εξετάζονται οι ενδεχόμενες ευθύνες άλλων πρώην υπουργών Μεταφορών και δεν διερευνώνται οι καταγγελίες για διακοπή της τηλεδιοίκησης, υποστελέχωση του ΟΣΕ και καταγγελίες για παραλείψεις από το 2019. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει την κοινωνία πως «ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει ευθύνη για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου», ενώ παράλληλα στηλίτευσε το «αφήγημα» ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις στη δικογραφία. Τόνισε πως όλα τα στοιχεία και οι προειδοποιήσεις ήταν γνωστά και πως η ευθύνη φτάνει μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ολοκληρώνοντας, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη νομιμοποιήσουν την παραβίαση του Συντάγματος και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο –κατά την άποψή του– η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει μέσω εξεταστικής αντί προκαταρκτικής, παρά το γεγονός ότι η δικογραφία αφορά αποκλειστικά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ «Δεν μπορείτε να παραποιήσετε τα γεγονότα, την αλήθεια και κυρίως τα στοιχεία της δικογραφίας», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «παρακράτος με υπογραφή και σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Επεισόδιο με Λαμπρούλη-Κωνσταντοπούλου
Στη συνέχεια εκτυλίχθηκαν σκηνές έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Πρόεδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, αποκαλώντας τον «κατ’ ευφημισμό κύριο», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προεδρεύοντος.
Ο κ. Λαμπρούλης παρενέβη από το έδρανο της Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν είναι θεμιτό να γίνεται τέτοια αναφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφωνιών. Η παρέμβασή του άναψε τα αίματα, με την κ. Κωνσταντοπούλου να ζητά το λόγο επί προσωπικού, επικαλούμενη την αναφορά του κ. Λαμπρούλη στο κόμμα της και επιμένοντας πως «εμείς έχουμε μείνει στην αίθουσα, το δικό σας κόμμα αποχώρησε».
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε ραγδαία, με αλλεπάλληλες διακοπές και ανταλλαγές σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Λαμπρούλης ζητούσε από την κ. Κωνσταντοπούλου να αιτιολογήσει το αίτημα για προσωπικό ζήτημα, εκείνη ωστόσο επανελάμβανε τη φράση «επί προσωπικού», χωρίς να προχωρά σε αιτιολόγηση, ενώ διαμαρτυρόταν για το ύφος του προεδρεύοντος λέγοντας: «Τι ύφος είναι αυτό κύριε Λαμπρούλη; Σταματήστε να μιλάτε για ένα λεπτό».
«Δεν θα μου πείτε εσείς πότε θα μιλάω», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, καταγγέλλοντας τη στάση της ως «ανήθικη πολιτικά» και προχωρώντας σε διακοπή της συνεδρίασης, με τη φράση: «Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού».
Η συνεδρίαση διεκόπη για να αναλάβει καθήκοντα άλλος αντιπρόεδρος, καθώς η ένταση δεν αποκλιμακώθηκε και η διαδικασία είχε καταστεί αδύνατη να συνεχιστεί εντός κοινοβουλευτικού πλαισίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε τη στήριξη του στον κ. Λαμπρούλη, στέλνοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή δεοντολογίας. «Όταν δεν έχει να μιλήσει επί της ουσίας κάνει πολιτικό ακτιβισμό. Δεν ενδείκνυται η αίθουσα της Ολομέλεια για τέτοια πράγματα», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, μετά το επεισόδιο.