Η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας περιφερειακής αρχής, γιατί παρά τις προσπάθειες, ο πληθυσμός βιώνει διακρίσεις, ανισότητες, περιθωριοποίηση και πολλαπλές μορφές αποστέρησης και αποκλεισμού από τα θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης και των βασικών υπηρεσιών υγείας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έρχεται για πρώτη φορά να καλύψει δράσεις προστασίας των παιδιών, να στηρίξει χρηματοδότηση επιχειρήσεων, να καταπολεμήσει διακρίσεις και ρατσισμό σε βάρος των Ρομά που αποτελούν μία από τις βαθύτερες αιτίες κοινωνικού αποκλεισμού τους, ενώ είναι επιζήμιες για το σύνολο της κοινωνίας.
«Η αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης των Ρομά δεν αποτελεί μόνο ηθικό καθήκον αλλά και υποχρέωση που προκύπτει από τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τοv σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα κονδύλια που ήταν σε βαθιά ύπνωση ενεργοποιούνται» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.
Τα νήπια και τα παιδιά των οικογενειών Ρομά σε κατασκηνώσεις και βιωματικά εργαστήρια
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλία» για την περίοδο 2021-2027 και, με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την ένταξη των ΡΟΜΑ, ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίθηκε το έγγραφο εξειδίκευσης της συγκεκριμένης δράσης από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου .
Η Περιφέρεια για πρώτη φορά ενεργοποιεί κονδύλια για την ανάπτυξη παρεμβάσεων ενίσχυσης νηπίων (2-4 ετών), παιδιών (4-12 ετών) και γονέων Ρομά σε βιωματικά εργαστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις», με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ και διάρκεια 3 έτη. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα εκδώσει προσκλήσεις προς τους δικαιούχους δήμους ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιμέρους πράξεις και να υπάρχει η συνολική παρακολούθηση της υλοποίησής του.
Σκοπός της δράσης είναι να ενδυναμωθούν νήπια και παιδιά, να αναπτυχθούν οι ικανότητες και δεξιότητές τους (ομαδικότητα, κοινωνικοποίηση, δημιουργία δεσμών) και να διευκολυνθεί η διαδικασία εισαγωγής, συμμετοχής, παραμονής, ενίσχυσης, ένταξης και προσαρμογής τους στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό και στο σχολικό περιβάλλον.
Οι ωφελούμενοι θα είναι νήπια, παιδιά και γονείς, που διαβιούν σε οικισμούς – καταυλισμούς ΡΟΜΑ των δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα επιλεγούν με συγκεκριμένες διαδικασίες. Η επιλογή των ωφελούμενων γίνεται σε ετήσια βάση από τον δικαιούχο δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας / Παράρτημα ΡΟΜΑ. Ο δικαιούχος δήμος έχει την πλήρη ευθύνη της υλοποίησης του έργου και όταν επιλέγει να συμπράξει με ΜΚΟ, τότε υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας, στο οποίο περιγράφονται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα.
«Εγγυήσεις» για την πολιτισμική διαφορετικότητα για τα παιδιά
Ο κ. Κουρέτας αναφερόμενος στο πρόγραμμα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ δήλωσε ότι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώθηκε τεράστια πρόοδος στην ενεργοποίηση σημαντικών τομέων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και εντάσσονται δράσεις σε εθνικές πολιτικές όπως οι τομείς Ψυχικής Υγείας, Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, Εγγύησης για το Παιδί και υποστήριξης των Ρομά.
«Στον τομέα «Εγγύηση για το Παιδί» έχουμε την σημαντική δράση «Ολοκληρωμένα Σχέδια Τοπικών Δράσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας» η εξειδίκευση της οποίας για το Πρόγραμμα μας θα γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης ενώ τα κριτήρια για μία σημαντική δράση για την υποστήριξη των Ρομά που αφορά στην συμμετοχή νηπίων, παιδιών και γονέων Ρομά σε βιωματικά εργαστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις εγκρίθηκαν με την τελευταία γραπτή διαδικασία και εκδίδεται άμεσα η Πρόσκληση προς τους Δήμους με οικισμούς Ρομά. Η αναγκαιότητα ένταξης των τσιγγανόπαιδων στο σχολικό σύστημα από τα νήπια είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού μακροπρόθεσμα”, τόνισε ο κ. Κουρέτας και σημείωσε πως για τα παιδιά των Ρομά το σχολείο στην πράξη είναι μονοπολιτισμικό, με αποτέλεσμα να φαίνεται αφιλόξενο για μαθητές που είναι φορείς πολιτισμικής διαφορετικότητας. Εμείς εγγυόμαστε το μέλλον των παιδιών που θα ενταχθούν ”, κατέληξε ο κ. Κουρέτας.