Το πρόγραμμα δράσεων του Ιουλίου ” Μήγαρις είναι Άνοιξις, Mήγαρις καλοκαίρι;» ξεκινάει!
Δράσεις αφιερωμένες στην ιστορία και λαογραφία του τόπου μας, που περιλαμβάνουν περιπάτους, αφηγήσεις, δημιουργικές δράσεις κοντά σας για 8η χρονιά!
Αναλυτικά:
Παρασκευή 25 Ιουλίου: 8.30’ μ.μ. στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.
Ο Βασίλειος Σπανός, Λέκτορας Αρχαιολογικού Τουρισμού & Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα μιλήσει με θέμα: «Διόνυσος, ο θεός που διαλύει τα όρια».
Ο Διόνυσος πέρα από τις κοινές αναφορές στον θεό του κρασιού και της γιορτής, είναι η πιο αινιγματική και βαθιά φιλοσοφική θεότητα του ελληνικού πανθέου ως θεός της έκστασης, της λύτρωσης και της διάλυσης των ορίων. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η αποτύπωση της δυναμικής της Ραψάνης με πυρήνα τον οινοτουρισμό και πώς αυτή, σε συνδυασμό με άλλες συνιστώσες, είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη Ραψάνη σαν ένα μόνιμο πέρασμα των πάντων, ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Σάββατο 26 Ιουλίου : 11:00’ π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο, «Το Δαφνοκούκι συναντά τη Δάφνη και τον Απόλλωνα».
Ακούμε, φανταζόμαστε, συζητάμε, δημιουργούμε ανακαλύπτοντας και άλλες ιστορίες με βασική «πρωταγωνίστρια» τη Δάφνη, μέσα από δρόμους μυστικούς της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της λογοτεχνίας, της ποίησης, της μουσικής, της θρησκείας, των λαϊκών παραδόσεων. Κοντά μας η νηπιαγωγός Ελένη Τζιγκούρα.
Κυριακή 27 Ιουλίου: Στις 7:00’ μ.μ. «Στ’ αμπέλια με του Διόνυσου τα δώρα».
Ένα 80χρονο αμπέλι θα μας διηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Οδηγός μας ο Γιώργος Σιμογιάννης.
Στις 8.30’ μ.μ. επιστρέφουμε στο Δημοτικό Σχολείο. Η Αγγελική Γεροβασίλη θα μας μιλήσει για «Τα Μουστώματα».
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από διαφάνειες που διηγούνται την ιστορία του ραψανιώτικου κρασιού, προσφορά του Κτήματος Σιμογιάννη, το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα και να γευτούμε.
Οι δράσεις σε συνεργασία όπως όλα αυτά τα χρόνια με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης – Cultural Association of Rapsani, το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» στοχεύουν στην παρουσίαση των πολιτιστικών εκείνων στοιχείων που αναδείχθηκαν και καθόρισαν τον τόπο μας.
Πρώτον, στην αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί που ως τοπικό προϊόν θεωρείται απόλυτα ταυτισμένο στη συλλογική μνήμη με την ιστορία του χωριού, καθορίζοντας την ατομική αλλά και τη συλλογική ταυτότητα των κατοίκων. Έτσι «Η αμπελοοινική παράδοση της Ραψάνης» είναι στοιχείο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2024 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Και δεύτερον, στο παραμύθι, το «Δαφνοκούκι», γραμμένο στις αρχές του 20ού αι., από τον Ραψανιώτη Δημοσθένη Ζήλο, το οποίο μας έγινε γνωστό τον Ιούλιο του 2023 από εισήγηση του 4ου Ιστορικού Συνέδριου Ραψάνης που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης. Το μυθικό υπόβαθρο του παραμυθιού είναι ο πανάρχαιος μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης που ξετυλίγεται στα Τέμπη.