Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress
Σε κατάσταση συναγερμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με τον ήδη «πληγωμένο» πρωτογενή τομέα να μετρά πάνω από 35.000 θανατώσεις ζώων σε Λάρισα και Μαγνησία, την ώρα που οι επιπτώσεις της ζωονόσου άρχισαν να γίνονται εμφανείς τόσο στην αγορά όσο και στην εστίαση.
Κρεοπώλες, παρά τη μειωμένη ζήτηση σε αρνί και πρόβειο λόγω καλοκαιριού, διαπιστώνουν ήδη τις πρώτες ελλείψεις, με το μοσχάρι να δείχνει να κυριαρχεί ως εναλλακτική επιλογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ σε καταστήματα που παραδοσιακά διατίθεται πρόβειο κρέας, όπως στα ψητοπωλεία της Φαλάνης, οι επαγγελματίες «τρέχουν» προκειμένου να προμηθευτούν κρέας από άλλες περιοχές για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
«Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο το φθινόπωρο, καθώς στα κρεοπωλεία η ζήτηση σε πρόβειο και αρνί είναι περιορισμένη λόγω καλοκαιριού», δηλώνει στη LarissaPress ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, σημειώνοντας ωστόσο πως ήδη καταγράφονται ελλείψεις, κάτι που μοιραία θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις.
«Το μέλλον είναι αβέβαιο και η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο μεγάλη, ενώ ο κόσμος εμφανίζεται επιφυλακτικός, αν και οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν το πρόβειο κρέας», συνεχίζει, εκτιμώντας παράλληλα πως – κατά περίπτωση – το μοσχάρι θα πάρει ενδεχομένως τη θέση του, δίχως να αποκλείεται να προκύψουν και εδώ ανατιμήσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Ενδιαφέρουσα η άποψη και των επαγγελματιών της εστίασης. Γνωστή άλλωστε η Φαλάνη για τις παραδοσιακές ταβέρνες – ψησταριές όπου την… τιμητική του έχει το πρόβειο κρέας, με τη LP να καταγράφει το κλίμα που επικρατεί και τον ιδιοκτήτη ψησταριάς, Ιωάννη Καραμαχαίρα, να μην κρύβει τον προβληματισμό του για μια εξέλιξη που σαφώς επηρεάζει και την εστίαση.
«Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ήταν τα πρώτα του λόγια, με τον ίδιο να σημειώνει πως τα καταστήματα βρίσκουν τη λύση με προμήθεια πρόβειου κρέατος από άλλες περιοχές, κάτι όμως που γίνεται με δυσκολία: «Βρίσκουμε πρόβειο από άλλες περιοχές αλλά πολύ δύσκολα και όχι αυτό που θέλουμε», σχολιάζει αναμένοντας τη λήξη της καραντίνας για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Με τις συσκέψεις να είναι απανωτές, κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και άνθρωποι της εστίασης παρακολουθούν την εξέλιξη, με όλους να καταλήγουν πως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει γύρω στο Φθινόπωρο, ενώ οι καταναλωτές στρέφονται ήδη σε εναλλακτικές επιλογές έχοντας κατά νου και τις πιθανές ανατιμήσεις, που μοιραία θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.