Το Netflix ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά οπτικά εφέ που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε μία νέα σειρά του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Τεντ Σαράντος, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη – η οποία δημιουργεί βίντεο και εικόνες βάσει σύντομων εντολών – χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας σκηνής που απεικονίζει την κατάρρευση κτιρίου στη σειρά επιστημονικής φαντασίας “The Eternaut”.
Σύμφωνα με τον Τέντ Σαράντος, η τεχνολογία επέτρεψε στην ομάδα παραγωγής να ολοκληρώσει τις σκηνές γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει αντικείμενο έντονης διαμάχης στη βιομηχανία του θεάματος, λόγω ανησυχιών ότι δημιουργεί περιεχόμενο βασισμένο σε έργα άλλων καλλιτεχνών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και φόβων ότι θα αντικαταστήσει μελλοντικά θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, το Netflix ανακοίνωσε άνοδο 16% στα έσοδά του, φτάνοντας τα 11 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από 2,1 δισ. σε 3,1 δισ. δολάρια. Η πλατφόρμα απέδωσε τη συγκεκριμένη απόδοση στην επιτυχία του τρίτου και τελευταίου κύκλου της νοτιοκορεατικής σειράς θρίλερ “Squid Game“, η οποία μετρά μέχρι στιγμής 122 εκατομμύρια θεάσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση AI, ο Σαράντος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει σε παραγωγές με μικρότερο προϋπολογισμό να αξιοποιήσουν προηγμένα οπτικά εφέ. Η χρήση AI στο The Eternaut βοήθησε την ομάδα παραγωγής να ολοκληρώσει μια σκηνή με την κατάρρευση ενός κτιρίου στο Μπουένος Αϊρες δέκα φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα ήταν δυνατό με παραδοσιακά εργαλεία ειδικών εφέ.
«Το κόστος για κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό για μια σειρά με αυτόν τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
«Αυτή η σκηνή είναι ουσιαστικά το πρώτο πλάνο με τελικό αποτέλεσμα από AI που εμφανίζεται σε οθόνη σε πρωτότυπη σειρά ή ταινία του Netflix. Οι δημιουργοί ήταν ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα».