Σε δήλωση για την Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης της Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρει:
«Σήμερα, τιμάμε τη Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης. Τη Διεθνή Δικαιοσύνη, όχι ως αυτονόητη συνθήκη, αλλά ως καθημερινό ζητούμενο της έννοιας της Δημοκρατίας, που δοκιμάζεται σε όλο τον πλανήτη.
Η σημερινή μέρα αναδεικνύει το έργο της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας κρίνονται υποθέσεις διεθνούς βεληνεκούς και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως τα εγκλήματα πολέμου και οι γενοκτονίες.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που συστήθηκε πριν ακριβώς από 27 χρόνια, στις 17 Ιουλίου 1998 με την υιοθέτηση της Σύμβασης της Ρώμης και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2002, εγγυάται την απονομή δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο, με τρόπο σταθερό, σε αντίθεση με τα ad hoc δικαστήρια του παρελθόντος που συστήνονταν για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές κάθε φορά υποθέσεις.
Ο ρόλος του Δικαστηρίου είναι καίριος, ιδίως εν μέσω των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων που οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες δυστυχώς διαμορφώνουν τρομακτικό σκηνικό, με εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες, συμβατικούς και ασύμβατους πολέμους, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει για την παγκόσμια ειρήνη.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου (Ιούλιος 2024) καταγράφει για ακόμη μία χρονιά ελλείψεις, παρεμβάσεις και υποψίες εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.
Καταγράφεται πολιτική επιρροή στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, απουσία θεσμικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας, ατιμωρησία για πολιτικά πρόσωπα, δυσλειτουργία και καθυστερήσεις που φθείρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Στην Ελλάδα του 2025, σκάνδαλα με διαχειριστές δημόσιου χρήματος —όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ— συγκαλύπτονται με προσχηματικές εξεταστικές και χωρίς ποινική λογοδοσία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ζητά ευθέως διερεύνηση ευθυνών Υπουργών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν σιωπά.
Είμαστε μπροστά στον αγώνα για την Παγκόσμια Ειρήνη, τη θεσμική λειτουργία των οργάνων του Διεθνούς Δικαίου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την εθνοκάθαρση σε εμπόλεμες περιοχές όπως η Γάζα, αλλά παράλληλα αγωνιζόμαστε για τη διαλεύκανση κάθε εσωτερικού σκανδάλου, με σύσταση προανακριτικών επιτροπών, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, θεσμικά ριζοσπαστικές και δημοκρατικά αναγκαίες, όπως ενδεικτικά :
· Αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να λήξει το καθεστώς ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων
· Νέο σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με συμμετοχή της δικαστικής κοινότητας και θεσμικά φίλτρα ανεξαρτησίας.
· Θεματικά Δικαστήρια στη χώρα μας : Οικονομικά, Περιβαλλοντικά, Θεραπευτικά Δικαστήρια για τους εξαρτημένους, Δικαστήρια Οικογενειακού Δικαίου, με εξειδίκευση και ταχύτητα, σύμφωνα με τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές.
Μια Δικαιοσύνη με κοινωνική ψυχή:
Που δεν περιορίζεται στο “ποινικοποιώ”, αλλά πρωτοστατεί σε πολιτικές πρόληψης και επανένταξης.
Που επιχειρεί τον «παραβάτη» να τον ξανακάνει «πολίτη» .
Το δικό μας όραμα για τη Δικαιοσύνη, είναι μια Δικαιοσύνη ακομμάτιστη, λειτουργική και προσβάσιμη, που δεν φοβάται να ελέγχει την εξουσία και δεν σκύβει το κεφάλι στις εντολές των ισχυρών. Μια Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται από τα πάνω, αλλά κερδίζει κάθε μέρα την εμπιστοσύνη από τα κάτω — από τον ίδιο τον πολίτη.
Σε αυτή τη μάχη, το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά. Γιατί η Δικαιοσύνη δεν είναι εργαλείο εξουσίας.
Είναι η καρδιά της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα και παντού».