Σε μια πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να «υπερβεί» τα Χριστούγεννα αναμένεται να εξελιχθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε χθες την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν ευθύνες για Βορίδη και Αυγενάκη, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαφθορά στον Οργανισμό, στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων και σε κτηνοτρόφους.
Στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και, εφόσον προκύψουν από τις εργασίες της επαρκή στοιχεία, στη συγκρότηση Προανακριτικής επιμένει η κυβέρνηση και υπεραμύνεται μιας διαδικασίας βήμα βήμα απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφιστούν τόσο η πρόταση για Εξεταστική της κυβέρνησης όσο και η πρόταση για Προανακριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής, που ανοίγει τον δρόμο για μια μακροσκελή, πολύμηνη διαδικασία, που από τον Σεπτέμβριο –και πιθανότατα πέραν του 2025– θα εξετάσει όλη την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα και τα πεπραγμένα των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης όλου αυτού του διαστήματος.
Οπως και δημοσίως έχει ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες, στην πρόταση αναφέρεται ότι από τον φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή «δεν παρουσιάζονται απτά και συγκεκριμένα στοιχεία που να στοιχειοθετούν και τις ελάχιστες ακόμα ενδείξεις που απαιτεί το Σύνταγμα για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση από τη Βουλή των δύο αναφερόμενων πολιτικών προσώπων», δηλαδή των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη.
Με βάση το κείμενο, το πρόβλημα εστιάζεται στη διαφθορά στον Οργανισμό, στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων και σε κτηνοτρόφους.
Γίνεται επίσης λόγος για περιστατικά που αναφέρονται στη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή και που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης «στον βαθμό στον οποίο παραπέμπουν σε συντονισμένη και ζημιογόνο δράση μελών της διοίκησης και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση κάθε ουσιαστικού ελέγχου πιθανής απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επομένως, το κομβικό ζήτημα εν προκειμένω είναι κατά πόσο, στη βάση και του περιεχομένου των συνομιλιών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ με τη διοίκηση αλλά και με πολιτικά πρόσωπα διαφορετικής κομματικής προέλευσης, η εν λόγω αδρανοποίηση δεν έγινε τυχαία, αλλά αποτέλεσε αναπόσπαστο τμήμα μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Επιπλέον, «προκύπτουν ενδείξεις εκτεταμένης διαφθοράς εντός του Οργανισμού με συνεχείς συνομιλίες υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ τους, με ισχυρούς γεωργοκτηνοτρόφους, με τους εκμεταλλευόμενους τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων». Δεν εντοπίζει, δηλαδή το κυβερνών κόμμα στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά εντοπίζει το πρόβλημα στη διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων και σε κτηνοτρόφους.
Στην πρόταση γίνεται επίσης λόγος για «το μήνυμα της μηδενικής ανοχής που αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών». Για την κυβερνητική πλειοψηφία, «το πραγματικό ερώτημα –πέρα από τις νομικές ευθύνες που θα αποδοθούν– δεν είναι το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο για το παρελθόν, αλλά το πώς θα διασφαλισθεί η σωστή και δίκαιη λειτουργία του συστήματος καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων και δεν θα υπάρξουν νέα λάθη».
Και η πρόταση καταλήγει σε επτά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα από τη λειτουργία της Εξεταστικής και αφορούν το εύρος των παθογενειών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να εξετασθεί γιατί επελέγη και παρέμεινε σε ισχύ για τόσο μεγάλο διάστημα η λεγόμενη «τεχνική λύση», να διερευνηθεί πώς αξιοποιούνται τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το δασολόγιο και το κτηματολόγιο στο ελεγκτικό έργο, να εξετασθούν τα πεπραγμένα των εκάστοτε διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και πολιτικών ηγεσιών του αρμόδιου υπουργείου για την αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών, να ελεγχθεί ποιοι ζήτησαν και έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους και πόσοι έλεγχοι έγιναν, να εξετασθεί η σχέση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τεχνικό σύμβουλο και η τυχόν ύπαρξη οικονομικών ή άλλων συμφερόντων που διεκδικούν συμμετοχή στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και ασκούν διαχρονικά αθέμιτη επιρροή σε αυτή και, τέλος, να διερευνηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καταλήγει ότι το έργο της θα διερευνήσει τα ζητήματα αυτά «με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας».
Με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κορυφώνεται, ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής πέταξε το «μπαλάκι» στη Ν.Δ. να υπερψηφίσει την Προανακριτική που έχει καταθέσει το κόμμα του. «Εγώ δεσμεύομαι το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει σύσσωμο την Εξεταστική και από το 1821 αν επιτρέψετε να διερευνηθούν οι ευθύνες Αυγενάκη και Βορίδη, γιατί είναι δώρο του εκβιασμού η παραγραφή για τον Βορίδη και η αμνήστευση για τον Αυγενάκη… Για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος».
Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης: «Αν στην εξεταστική επιτροπή αποδειχθεί ότι πράγματι –μετά τον έλεγχο που θα κάνουμε– υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση… Εμείς μιλήσαμε για τις δικές μας ευθύνες ξεκάθαρα, και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός. Ενα πράγμα δεν έχω ακούσει όμως, εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάτε για τις δικές σας ευθύνες».
Υψώνοντας τα «ντεσιμπέλ» της κριτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως «είναι πολύ πιθανό το σενάριο το ΠΑΣΟΚ να πάθει ό,τι έπαθε το 2009, με εσάς στην κυβέρνηση. Το μεγάλο δίλημμα στον ελληνικό λαό των επόμενων μηνών είναι πως πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατόν. Οπως και τότε, που αφήσατε πίσω σας ερείπια δημοσιονομικά. Και για τα οποία ποτέ δεν απολογηθήκατε… Σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής υπάρχει αδιαφάνεια».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε και στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Καρπενήσι πως η κυβέρνηση θα πάρει τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες. «Ποιους κλέφτες, κ. Μητσοτάκη; Αυτούς που επιτρέψατε να κλέβουν. Γιατί εσείς ξεμπλοκάρατε τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ πριν από τις ευρωεκλογές του 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος συνέχισε την επίθεση προς την κυβέρνηση: «Οι “κλέφτες” που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι τα “γαλάζια” παιδιά που πλούτισαν παράνομα από δημόσιο χρήμα που μοίραζε το παρακράτος του».
Οι δύο διαφορετικές προτάσεις που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εξάψει τα πάθη στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία». Ενδεχομένως να μην ήταν τυχαίο πως τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια χθες δεν «έσφυζαν από ζωή» τη στιγμή που μιλούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 102 σελίδες που συνέταξαν στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται και στην περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως τότε άνοιξε η «κερκόπορτα» για τη διασπάθιση του χρήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε για άλλη μια φορά να κινηθεί μόνος του, πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως «η επιλογή του συμψηφισμού που συνεχίζει στο αφήγημά του το ΠΑΣΟΚ και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φανερό ότι εντάσσεται στη στρατηγική του συναινετικού ταγκό, στη λογική των ίσων αποστάσεων και του “παρών”. Στα σκάνδαλα της Ν.Δ. όμως δεν χωράνε ίσες αποστάσεις».
Για μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη έκαναν λόγο και από τη Νέα Αριστερά, στοχεύοντας τη Χαριλάου Τρικούπη. Απάντηση έδωσε ο Κώστας Τσουκαλάς στον Αθήνα 9,84: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά σε μια πορεία προς παραγραφή των ποινικών αδικημάτων του κ. Βορίδη εκείνοι με το να επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη κερδίζουν κάτι, κάνουν λάθος. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ.». Πρόταση για προανακριτική επιτροπή θα δημοσιοποιήσει και το ΚΚΕ, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί στην εξεταστική επιτροπή θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας και τη διενέργεια Προανακριτικής.