Της Εύας Καλογήρου
Την ικανοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας για την ανακοίνωση παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.
Μιλώντας στη LarissaPress ο κ. Κοτσιμπογέωργος αναφέρει ότι η παράταση είναι ένα θετικό βήμα, καθώς προσφέρει επιπλέον χρόνο στους φορολογούμενους και στους λογιστές να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, ωστόσο όπως τόνισε η αρχική πρόταση αφορούσε παράταση έως τις 30 Ιουλίου 2025.
Η επιπλέον περίοδος θα διασφάλιζε ακόμα καλύτερα την ορθή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις και πρόστιμα.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κοτσιμπογεώργου:
“Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να κάνει δεκτό, εν μέρει, το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.
Ως Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, είχαμε γίνει αποδέκτες πληθώρας παραπόνων από λογιστές – φοροτεχνικούς και επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, σχετικά με τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα, την υπερφόρτωση των συστημάτων και τις διακοπές λειτουργίας της πλατφόρμας myAADE, ειδικά κατά το τελευταίο δεκαήμερο πριν την αρχική λήξη της προθεσμίας.
Τα προβλήματα αυτά, όπως επισήμανε και στο σχετικό αίτημα η Κεντρική μας Διοίκηση, οφείλονται στις αλλαγές στην εφαρμογή του MyData, στις συνεχείς προσαρμογές του θεσμικού και τεχνολογικού πλαισίου, καθώς και στον αυξημένο φόρτο εργασίας που παρατηρείται στο σύστημα της ΑΑΔΕ τον Ιούλιο, λόγω του μεγάλου όγκου των δηλωτικών υποχρεώσεων.
Παρόλο που η παράταση έως τις 21 Ιουλίου είναι ένα θετικό βήμα, καθώς προσφέρει επιπλέον χρόνο στους φορολογούμενους και στους λογιστές να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αρχική μας πρόταση αφορούσε παράταση έως τις 30 Ιουλίου 2025. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιπλέον περίοδος θα διασφάλιζε ακόμα καλύτερα την ορθή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις και πρόστιμα.
Το αίτημά μας βασίστηκε σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φορολογουμένων, τις δυνατότητες των λογιστών – φοροτεχνικών και των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και το συνολικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία. Παραμένουμε σε εγρήγορση και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων”.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 313.000 δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 338.000 δηλώσεων πέρυσι. Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα των περσινών δηλώσεων, απομένουν λιγότερο από 25.000 δηλώσεις προς υποβολή.
Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 6.413.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.543.853 πέρυσι.
Με δεδομένο ότι ο ημερήσιος αριθμός υποβολής δηλώσεων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 10.600 δηλώσεις στα νομικά πρόσωπα και τις 80.000 στα φυσικά πρόσωπα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται, επαρκεί για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας