Σε ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Συμπαράταξης Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης σημειώνει:
«Το 1ο «Σχολείο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία» από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. ολοκληρώθηκε!
Και δεν έγινε εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής μόνο η καθιερωμένη απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες από τη Δημόσια Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία των πολιτών στον 6μηνο αυτό εκπαιδευτικό κύκλο, παρουσία του γενικού εισηγητή για θέματα Δημοκρατίας στο συμβούλιο της Ευρώπης Γεωργίου Α. Παπανδρέου, του οικοδεσπότη, Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και της συντονίστριας της δράσης Cornelia Perle.
Υπήρξε κυρίως η ευκαιρία, μια δύσκολη μέρα για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα, να ξαναβρεθούμε από κοντά όλοι οι συμμετέχοντες σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την ουσία της πολιτικής, για τις μεθόδους ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή των πολιτών στην χάραξη πολιτικών.
Διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, στις τοπικές κοινωνίες. Ακούστηκαν παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο και από την Ελλάδα, όπως αυτό της Λάρισας ως Πόλη που Μαθαίνει. Μιλήσαμε για την πορεία του κάθε εγχειρήματος, για τα πισωγυρίσματα, για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Και με αφορμή το παράδειγμα της 17χρονης Κωνσταντίνας, που βρέθηκε να συζητά με άλλους Ευρωπαίους πολίτες για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήσαμε για την ουσιαστική εμπλοκή των νέων σε πραγματικά συμμετοχικές διαδικασίες. Τότε που δεν είναι απλά ντεκόρ για επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Έχουν, τελικά, αξία αυτές οι δράσεις; Έχουν. Και τo ζητούμενο είναι να πολλαπλασιαστούν. Να γίνουν εφαρμοσμένες πολιτικές. Ειδικά σήμερα.
Τώρα που η Δημοκρατία υφίσταται αυξανόμενη πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα που κυριαρχούν η καταστολή, η συγκέντρωση εξουσίας σε στενούς ηγετικούς κύκλους, η εξάλειψη των θεσμικών οργάνων ελέγχου, η κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ, η απουσία εμπιστοσύνης στους θεσμούς -τώρα πια και στη Δικαιοσύνη.
Τώρα που οι ευρωπαίοι πολίτες, και ειδικά οι νέοι, σε ποσοστό 48% ανησυχούν ότι το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα τους κινδυνεύει. Ενώ σχεδόν ένας στους πέντε (21%) υπό ορισμένες, απροσδιόριστες συνθήκες δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια αυταρχική διακυβέρνηση!
Σε σκοτεινές εποχές δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς. Ούτε σιωπηλοί. Δικαιώματα περιστέλλονται και οι ευάλωτοι, οι μειονότητες, οι χρήστες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βρίσκονται στο στόχαστρο. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά στην Ευρώπη. Η απάντηση ήταν και είναι μία και μόνη. Περισσότερη Δημοκρατία. Ούτε βήμα πίσω».