Τα 91 του χρόνια έκλεισε χθες ο Giorgio Armani και αποδεικνύει ότι δεν τον αποκαλούν άδικα «Βασιλιά Giorgio» στην Ιταλία. Ο θρυλικός σχεδιαστής έχασε για πρώτη φορά, αυτή την εβδομάδα, την παρουσίαση της haute couture συλλογής του, Armani Privé, στο Παρίσι. Είχε πάθει πρόσφατα βρογχίτιδα και ο γιατρός του τον συμβούλευσε να μην ταξιδέψει.
Όμως, ακόμα και από τον καναπέ του, στο Μιλάνο, ο Armani έδειξε στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας πώς γίνεται. Η υπογραφή του ήταν εμφανής σε κάθε σιλουέτα και γαζί.
«Στα 20 χρόνια της Armani Privé, αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθα στο Παρίσι», έγραψε σε ένα email που έστειλε σε κάποιους από τους προσκεκλημένους του. Προφανώς αυτό ήταν κάτι που δεν του άρεσε. Ο ίδιος, όπως είπε, ένιωθε αρκετά δυνατός να κάνει το ταξίδι. Παρόλα αυτά, τόνισε: «Παρότι δεν ήμουν στο Παρίσι, επέβλεψα κάθε σκοπιά του σόου εξ αποστάσεως, μέσω βιντεοκλήσης, από τις πρόβες έως τη σειρά εμφάνισης και το μακιγιάζ. Όλα όσα θα δείτε έγιναν υπό τις οδηγίες μου και φέρουν την έγκρισή μου».
Μόλις το κοινό είδε το σόου, μια ωδή στην «αποπλάνηση του μαύρου», κατάλαβε ότι ο σχεδιαστής εννοούσε κάθε λέξη. Σε μία εποχή που η βιομηχανία της μόδας βιώνει τεράστιες αλλαγές (με την αποχώρηση της Anna Wintour από τις καθημερινές δραστηριότητες της αμερικανικής Vogue να θεωρείται το τέλος μιας εποχής), ο Armani αποδεικνύει ότι ακόμα και στην ένατη δεκαετία της ζωής του, είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο όραμά του, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, όσο και το επιχειρηματικό κομμάτι της αυτοκρατορίας του.
«Αν έχω φτάσει ως εδώ, είναι χάρη στην απόλυτη εστίαση και την εμμονική προσοχή με την οποία διαχειρίζομαι τα πάντα», έγραψε. «Και αυτό δεν έχει αλλάξει».
Ο Giorgio Armani είχε αποφασίσει αρχικά να σπουδάσει γιατρός, ωστόσο σύντομα διαπίστωσε ότι η θέα του αίματος τον κάνει να ανακατεύεται και αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο στο τρίτο έτος.
Όμως αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι δημιούργησε τον οίκο που φέρει το όνομά του όταν πια είχε μπει στην 4η δεκαετία της ζωής του, με τη βοήθεια του τότε συντρόφου του και ενός παλιού Σκαραβαίου. Έως τότε, δούλευε για το πολυκατάστημα La Rinascente και σχεδίαζε ρούχα για λογαριασμό του οίκου Cerruti.
Ήταν ο σύντροφος της ζωής του, Sergio Galeotti, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, που τον έπεισε να ακολουθήσει το όραμά του και να δημιουργήσει τη δική του σειρά ρούχων. Δέκα χρόνια νεότερος από τον Armani, ο Galeotti ήταν ένας bon vivant που έμελλε να γίνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τα πιο μεγάλα βήματα του σχεδιαστή.
Οι δυο τους ίδρυσαν τον οίκο Armani το 1975, με τα χρήματα που πήραν όταν πούλησαν ένα παλιό Wolkswagen. Όσο ο Armani σχεδίαζε, ο Galeotti ασχολούνταν με όλα τα άλλα, φροντίζοντας να πουλήσει τις δημιουργίες του σχεδιαστή στα μεγάλα πολυκαταστήματα πριν καν αυτές ολοκληρωθούν και χτίζοντας τελικά την εικόνα του διάσημου δημιουργού. Με το θάνατό του, το 1985 από AIDS, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν το τέλος του οίκου μόδας που πλέον είχε γίνει ένα από τα σύμβολα της οικονομικής αναγέννησης της Ιταλίας. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, όμως, ο ίδιος ο Armani έσπευσε να αναλάβει τα πάντα και δεν σταμάτησε έκτοτε.