Της Εύας Καλογήρου
Ασταμάτητα δουλεύουν τα κλιματιστικά τις τελευταίες ημέρες, όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.
Όμως, με την πολυήμερη καθημερινή χρήση και χωρίς τη σωστή συντήρηση, οι ψυκτικοί τρέχουν να προλάβουν τις βλάβες αλλά και να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά που βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Για αυτό, είναι απαραίτητο να γίνεται σωστή συντήρηση στα κλιματιστικά για να μην παρουσιάζουν προβλήματα αλλά κυρίως για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στον χώρο μας.
Ο έλεγχος του κλιματιστικού περιλαμβάνει τον καθαρισμό των φίλτρων και των στοιχείων της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας, τον έλεγχο των πιέσεων και της ποσότητας του ψυκτικού υγρού, τον έλεγχο των συνδέσεων και των καλωδιώσεων, καθώς και τον έλεγχο της συνολικής λειτουργίας του κλιματιστικού. Επίσης, ελέγχονται οι διαρροές και γίνεται συντήρηση για την αποφυγή προβλημάτων και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του.
Η χρήση των aircondition είναι αναγκαία πλέον αλλά εγκυμονεί και κινδύνους.
Χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών, δίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Λάρισας Κώστας Τσιγαρίδας, ο οποίος αναφέρει στη LarissaPress: «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι ο βασικότερος λόγος που κάνουμε συντήρηση σε ένα κλιματιστικό είναι για την υγεία των πελατών με την απολύμανση που γίνεται, ώστε να προστατεύονται από διάφορες λοιμώξεις, με χειρότερο κίνδυνο την εμφάνιση της νόσου των λεγεωνάριων».
«Πέρυσι είχαμε αρκετούς θανάτους από τη συγκεκριμένη νόσο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών, εξηγώντας τη σημασία του σωστού ελέγχου και καθαρισμού του κλιματιστικού μας.
Άλλωστε, η συντήρηση εξασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, παρατείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.
Έτσι, συνιστάται να γίνεται συντήρηση του κλιματιστικού τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ιδανικά πριν από την έναρξη του καλοκαιριού ενώ αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται και για θέρμανση το χειμώνα, τότε η συντήρηση μπορεί να γίνεται δύο φορές τον χρόνο.
«Είναι πολύ σημαντικό» όπως σημειώνει ακόμη ο κ. Τσιγαρίδας, «η συντήρηση των κλιματιστικών να γίνεται από εξουσιοδοτημένους τεχνικούς που να έχουν και άδεια και πιστοποίηση για να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και οι οποίοι χρησιμοποιούν χημικά τα οποία είναι εγκεκριμένα και όχι άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά που μπορεί να είναι ακατάλληλα».
Καλώντας άλλωστε πιστοποιημένους και αδειοδοτημένους ψυκτικούς, οι πελάτες θα νιώθουν ασφάλεια για το αποτέλεσμα.