Της Εύας Καλογήρου
Στις 25 Ιουλίου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Η ανακοίνωση στη Βουλή έγινε ενώ άνοιξε από χθες η πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων από τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025.
Οι υποβολές θα διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για επεξεργασία και οριστικοποίηση των επιλογών τους και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Έτσι, η ώρα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού έφτασε και ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κ. Μελανός Δημήτρης μας δίνει κάποιες χρήσιμες κατευθύνσεις για την επιλογή σπουδών.
Αυτογνωσία
Ξεκινάμε αναλογιζόμενοι τα ενδιαφέροντά μας, τις κλίσεις μας, τις δεξιότητές μας και τις αξίες μας. Τι μας αρέσει να κάνουμε; Σε ποιους τομείς νιώθουμε δυνατοί; Δεν αγνοούμε και τις αδυναμίες μας.
Επιλέγω σπουδές
Στην ηλικία των 17 δεν μπορούμε να επιλέξουμε επάγγελμα και ο λόγος είναι ότι σε 6-8 χρόνια θα υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τα γνωρίζουμε σήμερα. Επομένως επιλέγουμε ένα γνωστικό αντικείμενο σπουδών που μας ενδιαφέρει μετά από επαρκή πληροφόρηση και ενημέρωση. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γίνεται ιεράρχηση των επιλογών με βάση τις επιθυμίες μας χωρίς να επηρεαζόμαστε από εξωγενείς παράγοντες.
Δεν υπάρχουν καλές και κακές σχολές. Υπάρχουν οι κατάλληλες…
Πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν σχολή με βάση το όνομα, τη φήμη ή τη γνώμη κάποιου γνωστού, μια «καλή» σχολή. Τι σημαίνει όμως «καλή» σχολή; Μια σχολή μπορεί να είναι καλή για κάποιον υποψήφιο και για κάποιον άλλον όχι. Άρα ψάχνουμε την κατάλληλη σχολή, αυτή που ταιριάζει στον καθένα μας.
Ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα σπουδών, τις κατευθύνσεις, τα εργαστήρια, τα μεταπτυχιακά και τις επαγγελματικές προοπτικές των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν.
Δεν παίρνουμε ως δεδομένο τις περσινές βάσεις
Οι βάσεις είναι σαν τα… τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης. Άρα αν έχουμε σαν δεδομένο τις περσινές βάσεις για να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό το πιο πιθανό είναι πέσουμε στην παγίδα της λάθος επιλογής και να βρεθούμε σε ένα τμήμα που δεν είναι στις πρώτες επιλογές μας.
Δεν παρασυρόμαστε από τη βάση εισαγωγής ενός τμήματος
Μια σχολή με υψηλότερη βάση δεν είναι καλύτερη ποιοτικά από μία με χαμηλότερη βάση. Η βάση δεν αποδεικνύει την αξία της σχολής αλλά μόνο την ζήτηση που έχει από τους υποψηφίους. Γι’ αυτό και τα τμήματα σε μικρές πόλεις έχουν χαμηλότερη βάση, γιατί τα επιλέγουν λιγότεροι φοιτητές.
Δεν υποτιμούμε τμήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά
Υπάρχουν εξαιρετικά πανεπιστημιακά τμήματα με σχετικά χαμηλά μόρια και ο μοναδικός λόγος είναι ότι δεν βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες ή υστερούν σε κάτι από τα υπόλοιπα. Αντιθέτως, στα λεγόμενα «μικρά» πανεπιστήμια εκτός ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά, συνήθως αναπτύσσονται και πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις με τους καθηγητές κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξέλιξη μας σε μεταπτυχιακές σπουδές ή επαγγελματική αποκατάσταση.
Ευελιξία
Παρότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας αρχικός προσανατολισμός, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν τμήματα με παρόμοιο αντικείμενο που ίσως να μην έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Άρα, πρέπει να δηλώσουμε και χαμηλόβαθμες σχολές, τις πιο συναφείς με τις επιθυμίες μας.
Μετεγγραφές
Οι υποψήφιοι που σκοπεύουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής ή μετακίνησης σε άλλη σχολή θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τις αντιστοιχίες των σχολών, τις προϋποθέσεις, τις κατηγορίες δικαιούχων, τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η πιθανότητα μετεγγραφής πολλές φορές επηρεάζει και τη στρατηγική με την οποία συμπληρώνεται το Μηχανογραφικό.
Η επιλογή σπουδών είναι μια σημαντική απόφαση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ηλικία των 17 δεν επιλέγουμε επάγγελμα, δεν μπορούμε άλλωστε, ψάχνουμε για ένα πεδίο επιστήμης που μας ενδιαφέρει και θα το σπουδάσουμε ευχάριστα χωρίς τον κίνδυνο της εγκατάλειψης στα μισά του δρόμου. Κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τα δεδομένα που έχουμε και εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας.
Δημήτρης Μελανός
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας /
Επαγγελματικού Προσανατολισμού
melanosdimitrios@gmail.com
www.melanosdimitrios.gr