Ένας από τους ιστορικότερους συνεταιρισμούς του οινοποιητικού τομέα, ο ΑΟΣ Τυρνάβου, συνεχίζει για πάνω από έξι δεκαετίες να αποδεικνύει ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη και εξωστρέφεια.
Από το 1961 όταν περισσότεροι από 1.400 αμπελουργοί της περιοχής ενώθηκαν με στόχο την αξιοποίηση της παραγωγής τους και ίδρυσαν το Συνεταιρισμό, έως και σήμερα 64 χρόνια μετά η επενδυτική δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, και προγραμματίζει νέο ύψους 5 εκ ευρώ που αφορά σε νέα κτήρια, δεξαμενές, μηχανολογικό εξοπλισμό, νέες σύγχρονες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός αριθμεί 450 μέλη αμπελουργούς που κατέχουν συνολική έκταση αμπελώνα 9.200 στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της συνολικής γης με οινοποιήσιμους αμπελώνες όλης της περιοχής
«Η εξέλιξη του Συνεταιρισμού από την ημέρα της ίδρυσής του είναι συνεχής μέσω των επενδύσεων, της έρευνας, της καινοτομίας όπως και η προσπάθεια για στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας και της ανάδειξης της περιοχής ήταν πάντα προτεραιότητα του», εξηγεί στον ΟΤ η διευθύντρια του ΑΟΣ Τυρνάβου Αναστασία Παναγιώτου.
Βασικός πυλώνας της οικονομίας
Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από 1.400 αμπελουργούς της τότε Επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι δεσμεύτηκαν με συμβάσεις για την απόκτηση δανείου που απαιτούνταν για την κατασκευή του. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας ήταν εγγυήτρια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου και είχε την εποπτεία μέχρι το 1978, τότε που η διαχείριση του Οινοποιείου πέρασε αποκλειστικά στα μέλη του. Το γεγονός αυτό ως αποτέλεσμα μεγάλου αγώνα των αμπελουργών ήταν κομβικής σημασίας για το μέλλον του Συνεταιρισμού.
Ο Συνεταιρισμός με δυναμικότητα σε δεξαμενές 150.000 εκατόλιτρα παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφύλια και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη
Μέσα από τον Συνεταιρισμό, την παραγωγή και την εμφιάλωση οίνων διαχρονικά αξιοποιήθηκαν τα σταφύλια των αμπελουργών, στηρίχτηκε το εισόδημά τους και αναδείχθηκε η αμπελοκαλλιέργεια στον βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής Τυρνάβου. «Ο Συνεταιρισμός έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στην εξέλιξη αυτή πράγμα που τον κατατάσσει πολύ ψηλά στην εκτίμηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Παναγιώτου.
Με ανοδική πορεία
Ο ΑΟΣ Τυρνάβου είναι ένας υγιής συνεταιρισμός, αποτελεί ένα πρότυπο συνεργατικού σχήματος που μέσα από την ανοδική του πορεία και τα ποιοτικά του προϊόντα χαίρει αναγνώρισης και τιμής σε όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από αυτή.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός αριθμεί 450 μέλη αμπελουργούς που κατέχουν συνολική έκταση αμπελώνα 9.200 στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της συνολικής γης με οινοποιήσιμους αμπελώνες όλης της περιοχής. «Να σημειώσουμε εδώ πως στην περιοχή Τυρνάβου βρίσκεται το 60% των εκτάσεων αμπέλου ολόκληρης της Θεσσαλίας πράγμα που καταδεικνύει το μέγεθος και τη σημασία που έχει ο αμπελώνας Τυρνάβου αλλά και ο ρόλος του Συνεταιρισμού», εξηγεί η κ. Παναγιώτου.
«Το Μοσχάτο του Τυρνάβου ή ο Τύρναβος του Μοσχάτου»
Από τις εκτάσεις αυτές των μελών του ο Συνεταιρισμός με δυναμικότητα σε δεξαμενές 150.000 εκατόλιτρα παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφύλια και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως είναι ο Ροδίτης, το Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blanc, Macabeau, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Merlot.
Το τσίπουρο που παράγεται είναι διεθνώς αναγνωρισμένης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τσίπουρο Τυρνάβου»
«Στο επίκεντρο αυτού του πολυποικιλιακού δυναμικού του αμπελώνα των μελών βρίσκεται η ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου, πρόκειται για αρωματική ερυθρή ποικιλία που το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας της στην Ελλάδα εστιάζεται στη δική μας περιοχή. Είναι σε τέτοιο βαθμό η ταύτιση που συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση -Το Μοσχάτο του Τυρνάβου ή ο Τύρναβος του Μοσχάτου», τονίζει στον ΟΤ η κ. Παναγιώτου, εξηγώντας ότι η ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου είναι το κύριο θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η οινική ιδιαιτερότητα και η αυθεντικότητα των προϊόντων μας: «Το λευκό κρασί (blanc de noir), το ροζέ κρασί από Μοσχάτο αλλά και το μονοποικιλιακό Μοσχάτο Τσίπουρο Τυρνάβου του Συνεταιρισμού μας διαφοροποιούν και μας ταυτοποιούν στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό», αναφέρει.
Πρωτοπόρος και στην παραγωγή τσίπουρου
Σήμερα περισσότερους από 80 κωδικούς προϊόντων διακινεί ο Συνεταιρισμός στην αγορά. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται και από το Μοσχάτο παράγονται 6 οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, λευκοί, ροζέ και ερυθροί, Ποικιλιακοί οίνοι, Ρετσίνα, απλοί λευκοί και ερυθροί σε φιάλες διαφόρων μεγεθών αλλά και σε Bag in Box.
Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ήταν πρωτοπόρος και στην παραγωγή τσίπουρου ξεκίνησε από τους πρώτους το 1990 και σήμερα παράγει Τσίπουρο Τυρνάβου (με ή χωρίς γλυκάνισο), Τσίπουρο παλαιωμένο, Τσίπουρο με Μαστίχα, Τσίπουρο με κρόκο (saffron) καθώς και ούζο. Το τσίπουρο που παράγεται είναι διεθνώς αναγνωρισμένης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τσίπουρο Τυρνάβου».
Το δε ούζο παράγεται αποκλειστικά από αιθυλική αλκοόλη αμπελοοινικής προέλευσης από σταφύλια της περιοχής μας που τιμά με τον τρόπο αυτό την ιστορία του ούζου που γεννήθηκε στον Τύρναβο.
Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συν/σμός Τυρνάβου παράγει επίσης συμπυκνωμένο γλεύκος από Μοσχάτο Τυρνάβου και ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος. Ακολουθεί σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000 καθώς και σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αμπελώνων κατά AGRO 1-2. Το Οινοποιείο έχει σήμα επισκέψιμου από το 2023 και δραστηριοποιείται στην ανάδειξη του οινοτουρισμού στην περιοχή.
Παραγωγή αφρωδών οίνων
«Η καινοτομία αλλά και η προσαρμογή στα νέα καταναλωτικά δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Πρόσφατα ο Συνεταιρισμός κυκλοφόρησε τον μοναδικό στην αγορά ποικιλιακό οίνο Ασύρτικο με Μοσχάτο Τυρνάβου (σε φιάλες αλλά και σε Bag in Box), συνδυάζοντας τις δυο αυτές ξεχωριστές ποικιλίες, αλλά και το επίσης μοναδικό στην αγορά Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου όπου γευστικά συναντιόνται δυο παγκοσμίου φήμης και κατοχύρωσης ελληνικά προϊόντα. Σχεδιάζεται και προγραμματίζεται στα πλαίσια του νέου επενδυτικού η παραγωγή αφρωδών οίνων αλλά και οίνων χαμηλού αλκοόλ», υπογραμμίζει η κ. Παναγιώτου.
Η θέση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους πιο υγιείς και δυνατούς συνεταιρισμούς της χώρας αλλά και ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνολικά του κλάδου της οινοποιίας- αποσταγματοποιίας.
«Ο ΑΟΣ Τυρνάβου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία συνοδεύουν την πορεία του συνδυασμένα όπως είναι η αγάπη του κόσμου για την καλλιέργεια, για το κρασί και τα αποστάγματα, για την ιστορία τους, για τον τόπο και το μέλλον του αλλά και το μεράκι, η φροντίδα και ο σεβασμός από τους ανθρώπους της γης, της δημιουργίας και της δουλειάς για αυτούς που γεύονται τα προϊόντα», σημειώνει η κ. Παναγιώτου.