Ύστερα από ένα έντονο πενθήμερο συζητήσεων και ζυμώσεων σε αναζήτηση της καταλληλότερης επιλογής για τη θέση, ο Στέργιος Καλπάκης γνώριζε από την Παρασκευή πως θα είναι αυτός τον οποίο ο Σωκράτης Φάμελλος θα προτείνει στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ως τον επόμενο γραμματέα. Αργά προχθές το βράδυ έγραψε τις τελευταίες λέξεις της ομιλίας του και λίγο γύρω στις 11:30 το πρωί (Σάββατο, 5/7) της επόμενης έκανε την εμφάνισή του στο ξενοδοχείο που θα συνεδρίαζε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. Καλημέρισε όσους συνάντησε και εισήλθε στην αίθουσα.
Η θέση δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος έγραφε, νοητά, το όνομά του. Εξ αριστερών του Σωκράτη Φάμελλου βρισκόταν η απελθούσα Ράνια Σβίγκου, που αποχαιρετά έχοντας στα 2/3 της θητείας της διαχειριστεί μια «κοσμογονία» που άλλη τέτοια δεν είχε ζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από συστάσεώς του. Κι εκ δεξιών του στοιχήθηκε ο διάδοχός της, λίγο πριν λάβει το επίσημο χρίσμα της ηγεσίας. Προτίμησε να καθίσει από νωρίς και να μην περιφέρεται στον χώρο. Η παράδοση – παραλαβή δεν θα καθυστερούσε πολύ.
Νευρικότητα, μειδίαμα και συστολή
Η νευρικότητα της στιγμής παρέα με το άγχος του πιεστικού ρόλου και την προσμονή ήταν συναισθήματα αναπόφευκτα και κατανοητά για τον Βεροιώτη εκπαιδευτικό και ενεργό πολιτικά από τα φοιτητικά του χρόνια. Ενόσω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο βήμα, ο Στέργιος Καλπάκης γέμισε με νερό το γυάλινο ποτήρι που είχε μπροστά του, ξεφύλλισε τις λευκές κόλλες αναφορές ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στην ομιλία του, έπαιξε αμήχανα με το στιλό που κρατούσε, ανοιγόκλεισε μηχανικά το κινητό του μια-δυο φορές και σταύρωσε τα χέρια του στο τραπέζι.
Στο άκουσμα του ονόματός του από τον Σωκρ. Φάμελλο ένα μειδίαμα σχηματίστηκε στο πρόσωπό του. Χαμήλωσε κι ελαφρώς το κεφάλι από συστολή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού έπλεκε το εγκώμιο λέγοντας προς το σώμα ότι «και η ηλικία αλλά και η πορεία του μάς δίνει τη δυνατότητα να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή σελίδας και να ξαναφτιάξουμε από την αρχή πολλά πράγματα στο κόμμα, γιατί έχει και την εμπειρία και τις ικανότητες».
Το χειροκρότημα της ΚΕ σαν να δούλεψε απελευθερωτικά. Ήταν χειροκρότημα συγκατάνευσης και πλειοψηφικής αποδοχής από το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αποδοχή που θα εκφραζόταν εκ των υστέρων από το 80,07% των 271 μελών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Ακόμη ένα 18,45% (50 μέλη) επέλεξε λευκό, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 4 άκυρα ψηφοδέλτια (1,48%).
Η πρώτη συνύπαρξη Φάμελλου – Καλπάκη
Προτού έρθει η σειρά του να απευθυνθεί στα παριστάμενα μέλη του οργάνου, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέβηκε από την εξέδρα, τον χαιρέτησε θερμά, τον αγκάλιασε και τον φίλησε σταυρωτά. Είχε κιόλας δεσμευτεί ότι «θα είμαι δίπλα του», πιστεύοντας «ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ καλά».
Οι δυο τους είχαν συνυπάρξει από διαφορετικές θέσεις ευθύνης «την περίοδο που κι εγώ εκλέχθηκα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» με αποτέλεσμα «να δουλέψουμε μαζί σε καθημερινή βάση, στενά». Σε εκείνο το χρονικό διάστημα ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έμελλε να διακρίνει «από την πρώτη μέρα και την επάρκειά του και τη δυνατότητα πολιτικής ανάλυσης και την εργατικότητά του».
Ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής, ήταν μόλις 33ων όταν είχε χριστεί εκπρόσωπος Τύπου σε μια εξίσου περίπλοκη και απαιτητική περίοδο. Παραλαμβάνοντας προ διετίας τα ηνία της επικοινωνίας από την Πόπη Τσαπανίδου τού είχε ζητηθεί να διαχειριστεί το πολύβουο τρίμηνο της μετάβασης από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογή νέου προέδρου. Τότε δηλαδή που, όπως θυμήθηκε σε μια δόση αυτοαναφορικότητας, «έβαλα πλάτη, για να κρατήσουμε το κόμμα όρθιο και στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ήταν η πρώτη ειδική αποστολή που επωμιζόταν σ’ έναν σοκαρισμένο ΣΥΡΙΖΑ από τη διπλή εκλογική συντριβή και την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού.
«Καρατόμηση» από Κασσελάκη, αλλά παραμονή
Μέχρι που «εν μία νυκτί», άνευ προειδοποίησης και εντελώς άκομψα ο νεοεκλεγείς Στέφανος Κασσελάκης τον καθαίρεσε, παρέα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η παραδοχή του λανθασμένου χειρισμού, καθώς η αντικατάστασή του είχε γίνει γνωστή μέσω διαρροής στα δημοσιογραφικά γραφεία, και η εκ των υστέρων συγγνώμη που άκουσε δεν θα στρογγύλευε τις γωνίες. Κουβαλώντας μαζί του περισσότερα από τρία γεμάτα χρόνια ενεργούς ενασχόλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέργιος Καλπάκης είδε ξαφνικά την άλλη πλευρά του φεγγαριού και άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τα κεντρικά.
Έγραφε τότε με νόημα πως «ξ Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ένας τίτλος κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει πράξη σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς».
Ενταγμένος στο κομματικό οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου από το 2019, όταν ως στέλεχος πρώτης γραμμής στη ΔΗΜ.ΑΡ υιοθέτησε το σχέδιο της Προοδευτικής Συμμαχίας με απαρχή το Γαλάτσι, ενεργοποίησε αντοχές και ανέπτυξε άμυνες. Στην ταραχώδη ΚΕ του President, την ΚΕ των απειλών διαγραφών, του Pummaro και της 5ης Φάλαγγας, που γέννησε εν τέλει το διπλό κύμα διάσπασης υπό τις απειλές διαγραφών, είχε ήδη επιλέξει πλευρά. Παρέμεινε ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποχώρησε, όπως άλλα στελέχη της γενιάς του.
Η ένταξη στους «87»
Έκτοτε αποστασιοποιήθηκε. Ως στενός συνεργάτης της Όλγας Γεροβασίλη, παρακολουθούσε για μήνες αλλά δεν επενέβαινε στα τεκταινόμενα, έβλεπε αλλά σπανίως μιλούσε για την αλλαγή πλεύσης που είχε δρομολογηθεί. Η αρθρογραφία του αφορούσε τις εσωτερικές ή διεθνείς εξελίξεις, αλλά όχι τις έριδες που αναπτύσσονταν ραγδαία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Έως ότου από το νέο σημείο καμπής, το συνέδριο του Φλεβάρη, αλλά κυρίως από το καλοκαίρι του 2024 (μετά τις Ευρωεκλογές και τις υπόνοιες των «μαύρων ταμείων») συντάχθηκε με την ομάδα των «87» και υπέγραψε το πρώτο κείμενο ανοικτής αμφισβήτησης του πρώην προέδρου. Σε πρώτη φάση προειδοποιήσουν πως «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους» δεν συμβαδίζουν με «την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος». Έκτοτε κι ο ίδιος πήρε ξεκάθαρη θέση στα όσα θα διαδραματίζονταν εντός των επόμενων μηνών μέχρι και το επεισοδιακό συνέδριο του Νοεμβρίου στο Γκάζι.
Ενεργοποίηση και δέσμευση
Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο και στήριξε προεκλογικά έναντι του έτερου ισχυρού πόλου Παύλου Πολάκη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια αναστροφή της περιδίνησης. Επτά μήνες μετά την ανατροπή του πρότερου status quo εγκαθίσταται σε μια θέση οργανωτικής ευθύνης που απαιτεί απόλυτη αφοσίωση και μπόλικη όρεξη. Αναλαμβάνει αρμοδιότητες που απομυζούν προσωπικό χρόνο και ατελείωτες εργατοώρες.
«Έχω πέσει κι άλλες φορές στα βαθιά και κολύμπησα» θέλησε να υπογραμμίσει με αυτοπεποίθηση προς την Κεντρική Επιτροπή.
Πριν από λίγες εβδομάδες ευχαριστούσε ονομαστικά τα οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που δεν είχαν παραιτηθεί καταφέρνοντας «να ρίξουμε τον Κασσελάκη» και στο τέλος της ημέρας να «είμαστε σήμερα εδώ». Ακολούθησε η συμμετοχή του και η εκλογή του στην νεοσύστατη Κεντρική Επιτροπή με 1800 σταυρούς προτίμησης στην Αττική παρά την πρότερη αποχή από την κεντρική σκηνή.
Χθες, ως ο νέος γραμματέας της παράταξης, δήλωσε αντίστοιχα αποφασισμένος να συνεχίσει το ίδιο μοτίβο υπηρετώντας «ένα κόμμα αξιόπιστο που θα λειτουργεί με κανόνες, με σχέδιο, με λογοδοσία, με απολογισμό». Ένα κόμμα με περισσότερο χώρο και χρόνο «για πολιτική», αλλά ταυτόχρονα κι ένα κόμμα με «ένα σχέδιο εξωστρέφειας».
Παρείχε την εγγύηση στα μέση της ΚΕ ότι «εμείς εδώ θα λιώσουμε σόλες», περιδιαβαίνοντας όλη την Ελλάδα σε παράλληλη δράση με την αναπληρώτρια γραμματέα Αναστασία Σαπουνά. Έτσι ώστε «να μπει ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο». Αρκεί, βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο να καταφέρει να βγει απ’ αυτόν που μέσα αυτήν τη διετία περιστρέφεται εγκλωβισμένος.