Της Εύας Καλογήρου
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress
Το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων Λάρισας (επίσημα “Μορφωτικός Σύλλογος – Λαογραφικό Μουσείο Γόννων”) ιδρύθηκε και άνοιξε το 2000 σε αναπαλαιωμένο κτίριο που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας—το 1855—το οποίο δωρήθηκε από τον καθηγητή Απ. Κοντογιάννη.
Tο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύνθεση εποχής, χάρις στην συστηματική προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής χιλιάδων αντικειμένων ιδιαίτερης αξίας.
Τα εκθέματα χαρακτηρίζουν τη διαδικασία εξέλιξης της ζωής στην περιοχή των Γόννων. Η γη και τα προϊόντα της, τα επαγγέλματα και οι άνθρωποι του μόχθου, η ζωή στο σπίτι και τα όνειρα για το αύριο, όλα συστεγασμένα στην οικία που χρονολογείται από το 1855.
Ο πρόεδρος και “ψυχή” του Μουσείου, ο κύριος Βασίλης Καραβιδές, συμβάλλει με εθελοντική προσφορά για τη λειτουργία και τη φροντίδα των εκθεμάτων.
Όπως τονίζει ο κ. Καραβιδές στη LarissaPress, από το 1972 ξεκίνησε τη συλλογή αντικειμένων, η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1997 ενώ το πιο παλιό αντικείμενο που υπάρχει στο Μουσείο, όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι το Αρχαίο ελαιοτριβείο.
Στο Μουσείο βρίσκονται περισσότερα από 6.000–7.000 αντικείμενα καθημερινής ζωής—εργαλεία παραγωγής λαδιού και τσίπουρου, ενδύματα, αγροτικά και οικιακά σκεύη, παραδοσιακές φορεσιές, νομίσματα, όπλα, κεραμικά και κεντήματα.
Εκθέματα που φτάνουν έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο (από το 324 π.Χ.).
Το Μουσείο ιδρύθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γόννων (στα τέλη δεκαετίας 1980–αρχές 1990) με στόχο τη διάσωση της τοπικής ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης.
Να σημειωθεί τέλος ότι το Λαογραφικό Μουσείο συνεργάζεται με σχολεία και πολιτιστικούς φορείς: Βιωματικά εργαστήρια, όπως κεραμικής με πηλό και της τέχνης των σταμπωτών.