«Η εφεδρεία εξελίσσεται σε συνειδητή και εθελοντική επιλογή συμμετοχής που βασίζεται στην αίσθηση του καθήκοντος και όχι στην υποχρέωση και αυτό ακριβώς είναι που της δίνει και την προστιθέμενη αξία.
Η ψυχική διάθεση και το πατριωτικό φρόνημα των εφέδρων και κατά συνέπεια δεν έχουμε έναν θεσμό στρατιωτικού χαρακτήρα αλλά πρωτίστως την αντανάκλαση του δεσμού που συνδέει τον πολίτη-οπλίτη με την πατρίδα», με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την κεντρική του ομιλία ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος στη σημερινή ημερίδα για την εφεδρεία.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπασταθόπουλος αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους καλείται να επαναλειτουργήσει η εφεδρεία:
«Σταδιακή συγκρότηση ενός σώματος 150.000 εφέδρων
Καθιέρωση περιοδικής και επιχειρησιακής στοχευμένης μετεκπαίδευσης
Δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Εφέδρων
Αξιοποίηση εμπειριών και προτύπων από χώρες με μακρά παράδοση στο θεσμό της εφεδρείας».
Από την πλευρά του ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Γκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εφεδρεία είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος και ο διευθυντής ΓΕΣ, Ταξίαρχος κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος.
Η πρώτη περίοδος της ημερίδας αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση με παρουσιάσεις για την ιστορία της εφεδρείας και της επιστράτευσης της χώρας, τις δράσεις της μετεκπαίδευσης εφεδρείας 2024, το Κυπριακό μοντέλο εφεδρείας, τη συγκριτική σχέση «μοντέλων εφεδρείας» διαφόρων χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ, Ισραήλ, Φινλανδίας).
Η δεύτερη περίοδος στην αναδιοργάνωση του θεσμού της εφεδρείας, όπου οι ΣΕΑΝ της Θεσσαλίας παρουσίασαν θέματα και προτάσεις για τη μετεκπαίδευση εφεδρείας, την ενεργή εφεδρεία, την αναθεώρηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου της εφεδρείας και τον ρόλο των ΣΕΑΝ.
Φωτογραφίες και βίντεο: Δημήτρης Καστανάρας// LarissaPress