Της Ειρήνης Παπουτσή
Μια ξενάγηση στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Σπόροι Τέχνης», που φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου (20.00), στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της LarissaPress, που συνομίλησε σχετικά με την επιμελήτριά της, Ειρήνη Ρώσσιου, Αρχαιολόγο – Ιστορικό Τέχνης.
Γόνιμο πεδίο διαλόγου μεταξύ επιστήμης και τέχνης η έκθεση, μα και αφορμή για σκέψη και προβληματισμό για μια περιοχή σιτοβολώνα της χώρας, που παλεύει να επουλώσει τις πληγές της μετά το καταστροφικό πέρασμα του “Daniel”, με την κ. Ρώσσιου να μας μιλά για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και πρόταση που προέκυψε με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γίνεται σε συνεργασία του με το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Λάρισας «8» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
«Συνολικά 19 καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη έκθεση με θέμα τον “Σπόρο”. Ωστόσο δε μιλάμε για τον οποιονδήποτε σπόρο, αλλά ειδικά για τον σπόρο του σιταριού, που μελετάται σε εργαστήρια του Τμήματος από επιστήμονες και φοιτητές δίνοντας το έναυσμα για την εικαστική έκθεση», περιγράφει η κ. Ρώσσιου, μιλώντας μας για μια έκθεση που απαρτίζεται στην ουσία από έξι ενότητες, σε ένα πολυεπίπεδο αφήγημα που ενώνει τέχνη, αρχαιολογία και επιστήμη.
Το εικαστικό βλέμμα στο Θεσσαλικό τοπίο, οι ανατομίες, οι δομές και το φυτικό σώμα του σπόρου, αλλά και ο σπόρος ως απαρχή της ζωής, η πορεία του από τον μύθο στον λόγο, το συναπάντημα τέχνης και επιστήμης μα και ο σπόρος του σιταριού ως ζωντανός οργανισμός σε κρίση λόγω των υβριδίων και των μεταλλαγμένων αποτελούν τις άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες της έκθεσης, με την κ. Ρώσσιου να τονίζει πως η τέχνη, η αρχαιολογία και η επιστήμη συνθέτουν ένα δυναμικό τρίπτυχο, όπου οι τρεις εντελώς διαφορετικοί τομείς συνεργάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και καταφέρνουν να προσφέρουν πολύτιμες οπτικές για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Με απλά λόγια, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική σημασία των σπόρων ως πηγής ζωής, έμπνευσης και γνώσης, ενώ παράλληλα προβάλλει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνδεσή της με την αρχαία Θεσσαλία κατά την προϊστορική περίοδο και φυσικά με τις συλλογές του Διαχρονικού Μουσείου», καταλήγει η κ. Ρώσσιου, υπογραμμίζοντας και το οικολογικό της μήνυμα ως προς την προστασία του Θεσσαλικού σιτοβολώνα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και σ’ αυτή συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: Αναστασία Γιαλαμά, Άρτεμις Διαμαντή, Αχιλλέας Ζάζος, Στέλλα Κακάβα, Ειρήνη Καλούδη, Λιάνα Κρανιώτου, Έλλη Κυριαζή, Μαρία Λαγού, Ευτυχία Λάνταβου, Πάρης Μακρής, Νίκος Μάτας, Ναπολεάνα Νανούλη, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Μαρία Παπατζέλου, Άννα Ρόπλου, Ελένη Σαρλή, Βασίλειος Σέντζας και Άννα Τσάτσαβου.