Δίχως τέλος είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο ΣΚΑΪ ανέδειξε μερικά σημαντικά σημεία από την κατάθεση του κ. Πάνου Θεοδωρόπουλου ο οποίος διατέλεσε διευθυντής τεχνικού ελέγχου του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χαρακτηριστική στην κατάθεση του διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια περίπτωση της Κρήτης που μαρτυρά τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος στην κατάθεσή του, μετά τη διοίκηση του Γρηγόρη Βάρρα που υποχρεώθηκε σε παραίτηση στα τέλη του 2020 υπήρχε μια νέα εγκύκλιος η οποία ανέφερε ότι για τον έλεγχο των συμβολαίων ιδιοκτησίας των βοσκοτόπων που επιδοτούνταν αρκεί μόνο ο έλεγχος του Ε9 και όχι ισχυρά παραστατικά νόμιμης κατοχής όπως ζητούσε η προηγουμένη εγκύκλιος.
Οταν τον Οκτώβριο του 2020 πήρε εντολή ελέγχου 43 ΑΦΜ συνδεδεμένων με παράγοντα της Κρήτης με το προσωνύμιο «ΦΡΑΠΕΣ» η έναρξη του συγκεκριμένου ελέγχου καθυστέρησε πολλούς μήνες προκειμένου να μεσολαβήσει η εγκύκλιος.
Ο κ.Θεοδωρόπουλος ανέφερε επίσης ότι συχνά τα ελεγχόμενα πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονταν αρχικά ή ακόμα έπρεπε να επιστρέψουν χρήματα που είχαν παράτυπα εισπράξει περίμεναν πρώτα να αλλάξει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια δίνονταν εκ νέου εντολή ελέγχου η οποία εν τέλει τους δικαίωνε.
Ο ίδιος κατέθεσε ακόμη ότι όταν κάποια στιγμή θέλησε να προχωρήσει σε ένα γεωχωρικό έλεγχο αντλώντας στοιχεία από το κτηματολόγιο, του είπαν να προχωρήσει κανονικά στις πληρωμές διότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο δεν ήταν οριστικά και άρα δεν είχαν νομική ισχύ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο οι έλεγχοι που διεξάγονταν ήταν τυπικοί προκειμένου να δίνεται η εντύπωση ότι εφαρμόζονται οι ελεγκτικές διαδικασίες, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε.