Την Παρασκευή τον συνεχάρησαν για την επιτυχή πληρωμή της βασικής ενίσχυσης σε 538.768 δικαιούχους και τη Δευτέρα του ζήτησαν να παραιτηθεί. Αυτό περιγράφει ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος σε δύο επιστολές του προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, η πρώτη στις 4 Νοεμβρίου 2023 και η δεύτερη στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Την ύπαρξη των επιστολών αποκάλυψε η «Κ» πριν από δύο εικοσιτετράωρα.
Τα δύο έγγραφα έχουν διαβάθμιση «Εμπιστευτικό» και κοινοποιήθηκαν μόλις πρόσφατα με email που απέστειλε ο κ. Σημανδράκος στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Στο email προς τους εισαγγελείς ο κ. Σημανδράκος επεξηγεί ότι είχε απευθύνει τις δύο επιστολές στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ «προκειμένου να τον ενημερώσω για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας ατεκμηρίωτων δηλώσεων του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη, μετά την πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων, τον Οκτώβριο του 2023».
Στην πρώτη από τις δύο επιστολές ο κ. Σημανδράκος ενημερώνει τον κ. Μπρατάκο ότι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε 538.768 δικαιούχους, δεχόμενος τα συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Στρατάκου και του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση. Τον ενημερώνει ακόμη ότι εφάρμοσε νέες, αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην καταβληθούν ενισχύσεις σε 9.309 ΑΦΜ που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Από αυτούς, οι 5.586 αντιστοιχούσαν σε αιτούντες από το Λασίθι, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, τρεις ημέρες μετά τις ευχαριστίες, ο κ. Σημανδράκος περιγράφει ότι ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος επικοινώνησε εκ νέου μαζί του ζητώντας του εκ μέρους του υπουργού κ. Αυγενάκη την παραίτησή του «για λόγους που έχουν να κάνουν με την πληρωμή της προκαταβολής». Και καταλήγει ζητώντας από τον κ. Μπρατάκο ακρόαση, λέγοντάς του ότι η δημόσια συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του οργανισμού.
Ενα μήνα αργότερα, την 8η Δεκεμβρίου 2023, ο κ. Σημανδράκος επανήλθε με νέα, δεύτερη επιστολή του προς τον κ. Μπρατάκο. Σε αυτήν επισημαίνει τον κίνδυνο άρσης της πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε., καθώς το έργο του οργανισμού «διαβάλλεται και υπονομεύεται από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού». Ο πρώην πρόεδρος περιγράφει ότι στο διάστημα από 4 έως 6 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε στην Ελλάδα για να ελέγξει τα κριτήρια διαπίστευσης. «Την ίδια ημέρα που προσπαθούσαμε να δώσουμε την καλύτερη εντύπωση στους ελεγκτές, υπήρξε δημοσίευμα με δηλώσεις του κ. υπουργού όπως: “Θέλουμε να δημιουργήσουμε από εδώ και πέρα έναν νέο ΟΠΕΚΕΠΕ, πέρα από τις αγκυλώσεις και τη σαπίλα που τον χαρακτηρίζει σε επίπεδο προέδρου και κεντρικών διοικητικών στελεχών του”».
Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο κ. Σημανδράκος πράγματι υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Οι ΑΦΜ που είχαν αρχικά δεσμευθεί πληρώθηκαν και τη θέση του στο τιμόνι του οργανισμού κατέλαβε ο κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, του οποίου τηλεφωνικές συνομιλίες έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.
Μόλις δέκα ημέρες πριν ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος υποχρεωθεί σε παραίτηση, είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφορά για 27 αιτήσεις ενίσχυσης που είχαν υποβάλει παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Η αναφορά είχε ως αφετηρία μια αναλυτική έκθεση ελέγχου που είχαν συντάξει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων Π. Θεοδωρόπουλος και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αμεσων Ενισχύσεων, Π. Τυχεροπούλου. Για την τελευταία υπενθυμίζεται ότι έγινε προσπάθεια από τη διοίκηση του οργανισμού να απομακρυνθεί από το κρίσιμο πόστο που κατείχε.
Το κοινό χαρακτηριστικό
Στο διαβιβαστικό έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που υπογράφεται από τον κ. Σημανδράκο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό των 27 παραγωγών είναι ότι «δηλώνονται ως έδρα αγροτικής εκμετάλλευσης και στοιχεία μόνιμης κατοικίας διάφορες περιοχές της Κρήτης, εντούτοις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τις οποίες αιτούνται ενίσχυση, οι εν λόγω παραγωγοί δηλώνουν αγροτεμάχια πολλών εκταρίων σε περιοχές εκτός Κρήτης, και ιδίως σε περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των νήσων Ανδρου, Τήνου, Σάμου, Λέσβου και Κύθνου».
Τα ευρήματα του ελέγχου που σήμανε συναγερμό στους ελεγκτές περιγράφονται στην έκθεση ελέγχου, που υπογράφεται από τους κ.κ. Θεοδωρόπουλο και Τυχεροπούλου. Τι προκύπτει από αυτήν; Αρχικά ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν καταχωρίσει στις αιτήσεις ενίσχυσης ήταν ψευδή. «Και για τους 27 δικαιούχους έγινε προσπάθεια τηλεφωνικής ειδοποίησης προκειμένου να παραστούν στον επιτόπιο έλεγχο, ενώ προέκυψε ότι στην πλειοψηφία τους τα καταχωρισμένα τηλέφωνα ήταν αναληθή». Ανακριβή ήταν και τα στοιχεία κατοικίας των 27 δικαιούχων, και ως εκ τούτου δεν προκαλεί εντύπωση και η επισήμανση των ελεγκτών ότι κανείς από τους αιτούντες επιδότηση δεν εμφανίστηκε στα προκαθορισμένα σημεία για επιτόπιο έλεγχο.
Από τον έλεγχο προέκυψε όμως ακόμη κάτι ενδιαφέρον: Οταν οι δικαιούχοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν κάποιο νομικά ισχυρό παραστατικό που να αποδεικνύει την κυριότητα επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων, επισύναψαν όλοι το ίδιο έγγραφο Ε9, που μάλιστα είχε συνταχθεί το 1997, ήταν χειρόγραφο και σύμφωνα με τους ελεγκτές ήταν γραμμένο με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αιτήσεις, αν και είχε γίνει προσπάθεια να φανεί ότι είχαν υποβληθεί μεμονωμένα μέσω του Διαδικτύου, από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν καταχωριστεί στο σύστημα μέσω ενός Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Επειδή από όλα όσα εκτίθενται στην παρούσα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις και υπόνοιες περί τέλεσης αξιόποινων πράξεων είτε από κοινού είτε μεμονωμένα και χρήζουν περαιτέρω ποινικής διερεύνησης (…) σας διαβιβάζουμε τον φάκελο και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες», καταλήγει στο διαβιβαστικό έγγραφό του προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο κ. Ευάγγελος Σημανδράκος. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, με τον κ. Σημανδράκο πάντως να απομακρύνεται από το πόστο του δύο εβδομάδες αργότερα.