«Η πρόληψη για την προαγωγή της ζωής και υγείας ανθρώπων είναι ανύπαρκτη, γιατί αυτή έχει κόστος για την καπιταλιστική οικονομία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για την «Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ».
Ως «μέτρα προστασίας» προβλέπονται η θέσπιση της υποχρέωσης ταυτοποίησης της ενηλικότητας και αναζήτησης στοιχείων ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης, η υποχρεωτική αναγγελία στις Αρχές (Αστυνομία ή Λιμενικό) των ιδιωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν ανήλικοι, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η καθιέρωση αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων και η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις πώλησης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και από ανηλίκους καθώς και σε περιπτώσεις εισόδου, παραμονής και απασχόλησής τους σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ.
Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα μέτρα της κυβέρνησης παραπέμπουν ουσιαστικά στην ατομική ευθύνη που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, στη λογική του κόστους – οφέλους.
Σημείωσε την υποκρισία ελληνικών κυβερνήσεων και ΕΕ που εμφανίζονται να «ενδιαφέρονται» για το πρόβλημα κι ενώ αυτό που τελικά τους ενδιαφέρει είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος και του αλκοόλ στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού μετρούν επισταμένα την επιβάρυνση των προϋπολογισμών από τις διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από τη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου. Υποκρισία είναι ακόμα το ενδιαφέρον για το κάπνισμα και το αλκοόλ, την ώρα που προωθείται με κάθε τρόπο η ναρκωκουλτούρα, ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά και οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης που νομιμοποιούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων κάνναβης που έχουν γεμίσει Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κοινωνική συμπεριφορά με κατασταλτικά μέτρα, περιορισμούς, απαγορεύσεις, αστυνομικά μέτρα, πρόστιμα κ.ά., που κινούνται «στη λογική της μείωσης της διάθεσης και όχι στη λογική της μείωσης της ζήτησης». «Λείπει όλο το επιστημονικό μέρος και οι υποδομές που με ευθύνη του κράτους θα έδιναν τη δυνατότητα να συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα και να στηριχθεί η ατομική προσπάθεια στην κατεύθυνση της διακοπής αυτών των συνηθειών. Προωθείται η πολιτική που στηρίζεται στην ατομική προσπάθεια και ευθύνη χωρίς την αντίστοιχη κρατική συμβολή, που αυτή πρέπει να έχει τον κύριο ρόλο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι ουσιαστικά μέτρα θα ήταν η ενίσχυση της Υγείας με επαρκείς υποδομές και επαρκές μόνιμο προσωπικό, με προγράμματα πρόληψης με ευθύνη του κράτους, με ενίσχυση των ιατρειών διακοπής του καπνίσματος και του αλκοόλ που σήμερα είναι ελάχιστα ανά την επικράτεια.
Αντί για αυτά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των αποσπασματικών μέτρων, καθώς προβλέπει την επέκταση της επικουρικότητας των γιατρών, τη συνέχιση των μετακινήσεων – μπαλωμάτων του ιατρικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, την παράταση των συμβάσεων των ειδικευόμενων νοσηλευτών. Την ίδια ώρα, κατήγγειλε, η κυβέρνηση δίνει «δωράκια» στη φαρμακοβιομηχανία, επιτρέποντάς τους να πληρώνουν σε δόσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το «κλόουμπακ» ενώ οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα τα φάρμακα που χρειάζονται.
Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει για το μέλλον των 1.000 εργαζόμενων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και όχι ελαστικές όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ έθεσε αρκετά ζητήματα και προτάσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση λήψης των απαραίτητων μέτρων που αφορούν την πρόληψη αυτών των κοινωνικών ζητημάτων, όπως των εξαρτήσεων.
Υπενθύμισε τα ερωτήματα των εργαζομένων που υπέβαλλε το ΚΚΕ επί του άρθρου 48 σχετικά με τους εργαζόμενους των ΚΟΜΥ που είναι στο ΕΟΔΥ αυτή τη στιγμή και με βάση το νομοσχέδιο υπάρχει το ενδεχόμενο αρκετοί να βρεθούν απολυμένοι, αλλά και ερωτήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη νέα δομή που πάει να δημιουργηθεί.