Διαχρονικότητα και σύγχρονη ματιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής παραγωγής του Θεσσαλικού Θεάτρου, που παρουσιάζει την κωμωδία του Σαίξπηρ, Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, ενώ με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής συνέντευξη τύπου, στον Μύλο του Παππά.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που θέτει με έναν πρωτότυπο τρόπο κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, μεταφέροντας στη σύγχρονη εποχή διαχρονικές αναζητήσεις», ανέφερε στη σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το «Θεσσαλικό» θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία με σταθμούς στη Θεσσαλία αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα «σε ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας της πόλης».
«Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα και η σκηνοθέτιδα, Ελένη Μποζά, συνδιαμορφώνει ένα σύγχρονο μπουλούκι που ταξιδεύει στον τόπο και τον χρόνο αναδεικνύοντας σύγχρονα θέματα, σε μια παράσταση που αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σχόλιο για το σύγχρονο θέατρο», σχολίασε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, Ορέστης Τάτσης.
«Θα δείτε το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας… Η εποχή που ζούμε είναι περίεργη και χρειαζόμαστε την τρυφερότητα και την αγριότητα μιας κωμωδίας του Σαίξπηρ», τόνισε η σκηνοθέτης, Ελένη Μποζά, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το «Θεσσαλικό» ως έναν ιστορικό θεατρικό οργανισμό της περιφέρειας.
«Η Λάρισα έχει τη θέληση να ζήσει και να δημιουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ανδρέου, που υπογράφει τη μουσική σύνθεση της παράστασης, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στη σπουδαιότητα του Θ.Θ. αλλά και τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τέλος, στη διαχρονικότητα του έργου, τη σύμπνοια του θιάσου αλλά και τις δράσεις του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ, Φώτης Τζατζάκης.
Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, στις 21.15, στην Αυλή του Μύλου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, για να ακολουθήσει στις 27 Ιουλίου η έναρξη μιας μεγάλης περιοδείας στη Θεσσαλία και σε πόλεις της Β. Ελλάδας.
Στην παράσταση, με χορηγό επικοινωνίας και τη LarissaPress, παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Κορδελάς, Αντώνης Κυριακάκης, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Δημήτρης Όντος, Βάνα Σλέιμαν, Δημήτρης Τσικούρας και Χάρης Φλέουρας.
Τη μετάφραση υπογράφει ο Κώστας Καρθαίος, τη διασκευή – δραματουργική επεξεργασία η Ελένη Μποζά και η Ειρήνη Γκότση, τα σκηνικά – κοστούμια η Ελένη Στρούλια και τον σχεδιασμό του φωτισμού η Μελίνα Μάσχα, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μάνος Δαμασκηνός.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Μπατίστα, πατέρας της Κατερίνας και της Μπιάνκα, έρχεται αντιμέτωπος με τις κοινωνικές νόρμες και τις οικογενειακές ισορροπίες. Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη, είναι μια δυναμική, πεισματάρα και ανεξάρτητη γυναίκα που αρνείται να υποταχθεί στους κανόνες της εποχής και να δεχθεί τους γάμους που της προτείνονται.
Η ανατροπή έρχεται με την άφιξη του Πετρούκιου, ενός νεαρού αριστοκράτη που αναλαμβάνει να καταφέρει το ακατόρθωτο: να «δαμάσει» το ανυπότακτο πνεύμα της Κατερίνας. Αυτό που ακολουθεί είναι μια ευφυής και ξεκαρδιστική αναμέτρηση χαρακτήρων και ιδεών, που διατρέχει τα όρια μεταξύ έρωτα, εξουσίας και ελευθερίας, με τελικό αποτέλεσμα μια αληθινή ιστορία αγάπης.
Όπως υπογραμμίζει η κ.Μποζά, μεταξύ άλλων, στο σκηνοθετικό της σημείωμα:
«Ένα μπουλούκι θεατρίνων διασχίζει τον χρόνο έχοντας για ρεπερτόριο τα έργα του Σαίξπηρ… Προσγειώνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα επιλέγοντας να ερμηνεύσει για μια ακόμα φορά την «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι»… θα μπορούσε το συγκεκριμένο έργο να αφορά στην σημερινή εποχή; Το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να σκέφτεται, να δρα και να ερωτεύεται ακόμα με όρους ιδιοκτησίας; Ή έχει αρχίσει επιτέλους να αναζητά ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης για τα σημαντικά της ζωής; Οι θεατρίνοι μας φαίνεται να πιστεύουν πως ακόμα και τώρα- ακόμα και με τις ρωγμές της, η πατριαρχία καλά κρατεί… Και σκοπεύουν να μας το καταδείξουν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν καλά… το γέλιο. Γιατί το γέλιο λυτρώνει. Καθρεφτίζει με αθωότητα το φαινόμενο της ζωής και ταυτόχρονα γδέρνει τις ψυχές…».
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress