«Είναι άλλη μία καθημερινή ιστορία γύρω από την απουσία της πρόληψης, μια ιστορία από αυτές που μας εντυπωσιάζουν για λίγο μέχρι να την ξεχάσουμε και αυτήν». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος συνοψίζει μιλώντας στο in τον πυρήνα της ιστορίας της 14χρονης η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, από τέσσερις Ρομά, μετά από ραντεβού που της έκλεισε ένας εξ αυτών μέσω TikTok.
Όπως προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος: «Αντίθετα με ό,τι νομίζει πάντα ο κόσμος, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα παιδί από ξένη χώρα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για μια έφηβη ελληνικής καταγωγής».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού, υπήρξε κλήση τις πρωινές ώρες της 3ης Ιουλίου στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 από πολίτη, η οποία ζήτησε βοήθεια και κατευθύνσεις πώς να συμπεριφερθεί απέναντι στο περιστατικό. Η γυναίκα συνάντησε την 14χρονη στο Κερατσίνι.
Το νεαρό κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στην γυναίκα πως είχε φύγει από το σπίτι της την προηγούμενη ημέρα και είχε διανυκτερεύσει σε οικία με άτομα Ρομά, με τα οποία συνευρέθηκε.
«Βρέθηκε να περιφέρεται στον δρόμο και να παραπατάει»
«Μια εργαζόμενη κυρία την είδε να παραπατάει και να περιφέρεται στον δρόμο, σε κακή κατάσταση. Ο ρόλος της συνειδητοποιημένης αυτής κυρίας ήταν καθοριστικός γιατί μας πήρε αμέσως τηλέφωνο, κίνηση σωτηρία» περιγράφει ο κ. Γιαννόπουλος τον τρόπο που βρέθηκε η 14χρονη.
«Το κορίτσι δεν ήθελε να μιλήσει με την ψυχολόγο μας αλλά η πολίτης βοήθησε στο να συγκρατηθεί το κορίτσι και να μην επιστρέψει εκεί όπου κακοποιήθηκε, όπως ήθελε να κάνει εκείνη τη στιγμή υπό τον φόβο των απειλών τους. Είναι μια αντανακλαστική κίνηση αυτή που κάνουν όσοι έχουν κακοποιηθεί. Την 14χρονη την εγκλώβισαν και την απείλησαν» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» μιλώντας στο in.
Ενημερώσαμε αμέσως ως οφείλουμε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων, ενώ καλέσαμε και την γιαγιά της. Πολύ γρήγορα έφτασε η ομάδα ΔΙΑΣ».
Επιστρέφοντας στην αξία της πρόληψης απέναντι στην έκθεση των παιδιών και των εφήβων στις παγίδες του διαδικτύου, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει το εξής: «Είναι μια κλασική ιστορία μιας έφηβης που πέφτει στην παγίδα κάποιου που την αποπλανεί. Πάλι λανθασμένα, η κοινή αντίληψη θέλει αυτή την έφηβη να προέρχεται από ένα σπίτι με προβλήματα, ενώ η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία βιώνουν συγκρούσεις στο σπίτι τους και η υπόσχεση κάποιου πως θα βοηθήσει ή πως θα προκαλέσει θετικά συναισθήματα, δεν μπορεί να φιλτραριστεί από τα ίδια».
Ο ίδιος μάλιστα υπενθυμίζει πως μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ανάλογο περιστατικό υπήρξε και με μία έφηβη, που εντοπίστηκε σε κακή κατάσταση στην Ομόνοια.