Της Ειρήνης Παπουτσή
Οι εξελίξεις που αφορούν στην ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τον καρκίνο, η επένδυση στην πρόληψη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η αύξηση της χρηματοδότησης και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως και η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στη φροντίδα του καρκίνου ήταν ορισμένα από τα πλέον κομβικά ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες του “2nd SynergiesForum on Cancer”, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στην Αθήνα, με έντονο το Λαρισινό στοιχείο.
Το παρών στις εργασίες έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας /ΕΑΕ και ο Μανώλης Σαλούστρος, Αν. Καθηγητή Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας/ΕΟΠΕ, όπως και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, Ιωάννα Καραβάνα, που τοποθετήθηκαν σε θεματικές και «τραπέζια» του Φόρουμ των Αθηνών.
Άκρως παραγωγική η διοργάνωση, που εστίασε στην ανάδειξη των ευκαιριών, των προκλήσεων και των δράσεων, που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου και εκείνων των στρατηγικών που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των αναγκαίων πολιτικών υγείας, ενώ στο πλαίσιό της υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το “Ίδρυμα Τζένη Καρέζη”, τον πρώτο ιδρυθέντα Φορέα στην Ελλάδα που έως και σήμερα, υπηρετεί αποκλειστικά τον σκοπό της Ανακουφιστικής Φροντίδας μέσω της στήριξης της Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής.
«Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών έχει τεθεί σε λειτουργία, οιβιοδείκτες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην κλινική πρακτική και οι καινοτόμες θεραπείες εγκρίνονται με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ παράλληλα δρομολογείται ο συντονισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Κατά τις εργασίες του Forum, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του οργανωμένου προγράμματος πρόληψης «Προλαμβάνω» και ανακοίνωσε την έναρξη νέων προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου, με βασικό μέλημα τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ογκολογικής φροντίδας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια βαθιά αλλαγή στην οργάνωση και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη φροντίδα του καρκίνου είναι εδώ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των εργασιών, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων δεν έχει ακόμα ανταπόκριση, αφού μόλις 1.300 ασθενείς έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, ενώ συνολικά 12 νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να είναι πλήρως συνδεδεμένα ως το τέλος του έτους.
«Χωρίς δεδομένα και στοιχεία σαφώς και δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολιτικές. Καταγράφεται όντως μια απροθυμία των ογκολόγων προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως αυτή απορρέει από τον φόρτο εργασίας και την απουσία γραμματειακής υποστήριξης», τόνισε στη LarissaPress η Ιωάννα Καραβάνα, που στάθηκε ιδιαιτέρως στην υποστελέχωση των δομών Υγείας και τις προεκτάσεις της στην ασφάλεια των ασθενών.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται πανευρωπαϊκά, καθώς σύμφωνα με έρευνα το 2030 οι ελλείψεις σε υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων θα ξεπερνούν τα 3,5 εκ., ενώ εντονότερο εμφανίζεται το ζήτημα στον ευρωπαϊκό νότο αλλά και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη», επισημαίνει, σημειώνοντας τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης του υγειονομικού προσωπικού.
Τέλος, σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη η κ. Καραβάνα στάθηκε και στη νέα αποστολή της ΕΛΛΟΚ ως NationalCancer Mission Hub, με την Ομοσπονδία ως αναγνωρισμένος εθνικός κόμβος να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη συνεργασία, την καινοτομία και την πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.