Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε για πρωινό την πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ, βρέθηκε στην Ελλάδα για μια ζωντανή συζήτηση χθες με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για το Grexit και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις συνομιλίες με τους πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς και το πιο «αιφνιδιαστικό» τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα.
Για το Grexit και ο Σόιμπλε
«Σκέφτηκα πολύ τα λόγια του Σόιμπλε, αλλά αποφάσισα ήδη το 2011 ότι έπρεπε να γίνει ό,τι περνάει από τα χέρια μου για να μείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα, ακόμα κι αν έθετα πολύ σκληρές προϋποθέσεις γιατί ήταν και η αρχή μου.
Και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν για σύντομο διάστημα υπέρ αυτού του Grexit. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες αμέσως μετά το δημοψήφισμα που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για το μνημόνιο. Και γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός Eurogroup. Είπα: “Σας παρακαλώ, ελάτε μαζί μου στις Βρυξέλλες για να μιλώ μαζί σας ανά πάσα στιγμή”», είπε η Μέρκελ.
Το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα
«Μας είπε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης είναι η εξαγγελία ενός δημοψηφίσματος. Οπότε του είπα: “Μα ποια είναι η σύσταση η δική σας προς το ελληνικό κράτος;”. Μα φυσικά να ψηφίσουν “όχι”, απάντησε. Εκεί πραγματικά έχασα τη φωνή μου, έμεινα άφωνη. Τελειώσαμε το τηλεφώνημα, μου είπε έχει διάγγελμα στην τηλεόραση. Μου λέει ο Ολάντ: “Και τώρα;”.
Ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, με capital controls. Τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης είχαν ήδη την αίσθηση ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει. Δεν γίνεται να διαπραγματευόμαστε μια ολόκληρη νύχτα και μετά το αποτέλεσμα να μην ισχύει.
Το “όχι” ουσιαστικά ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ. Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι πολύ γρήγορα είχε πάλι εκλογές με θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο, ο ελληνικός λαός τον στήριξε».
Πότε κατάλαβε ότι η Ελλάδα έχει πραγματικό πρόβλημα χρέους;
«Τον Φεβρουάριο του 2010 ξεκαθαρίστηκε ότι το πρόβλημα ήταν όντως μεγάλο. Μου είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα. Με τη “ρήτρα μη διάσωσης” όμως που υπήρχε στο ευρώ, δεν μπορούσα να δώσω χρήματα.
Ρώτησα τον Γιώργο Παπανδρέου: “Εσύ τι θες;” και μου απάντησε: “Τίποτα”.
Στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σιωπηλός, συζητούσαμε έντονα και εγώ έμοιαζα η κακιά που έλεγα ότι “δεν μπορώ να δώσω χρήματα”. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διέκοψε τη συνεδρίαση και έγραψε μερικές φράσεις: “η Ελλάδα θα κάνει όσα πρέπει, εμείς θα στηρίξουμε και το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα”.